Muistisairauden etenemistä voi hidastaa yksinkertaisilla harjoituksilla. Jalmarin Kodossa alkaa kurssi muistisairaiden omaisille.

0
Kokeva-hankkeen projektivastaava Mari Lemmetty esittelee muistisairaan omaisen tueksi tehtyä harjoitusvihkoa. Siihen on koottu lähes 150 sivua harjoituksia, joista kerrotaan enemmän lähiaikoina Jalmarin Kodossa alkavalla kurssilla.

Pirkanmaan Muistiyhdistyksen Kokeva-hankkeessa on kehitetty sarja harjoituksia, joiden avulla omainen voi edistää läheisensä hyvinvointia ja ylläpitää toimintakykyä muistisairauden myöhemmissä vaiheissa. 

Jalmarin Kodolla alkaa omaisille suunnattu kurssi piakkoin.

– Jo aiemmin on kehitetty paljon erilaisia harjoitteita ja toimintaa muistisairauden varhaisempiin vaiheisiin. Olemme kehittäneet joukon harjoituksia, jotka auttavat muistisairauden myöhemmissä vaiheissa, valottaa Kokeva-hankkeen projektivastaava Mari Lemmetty Pirkanmaan muistiyhdistyksestä.

Kolmivuotisessa hankkeessa on luotu tuhti harjoituspaketti, jonka avulla voi auttaa muistisairasta läheistään säilyttämään toimintakykynsä pidempään. 

Kaikki vihkoon otetut menetelmät on jo aiemmin todettu toimiviksi. 

Harjoitukset auttavat saamaan kontaktin muistisairaaseen, niiden kautta omainen voi etsiä läheiselleen ja itselleen sopivia tapoja herätellä muistoja ja viettää aikaa yhdessä.

Harjoituksia voi yhtä hyvin tehdä joku kaukaisempikin sukulainen, hoitaja tai vaikka vanhuksia auttava vapaaehtoinen. 

Yhteinen tekeminen voi olla muistisairaalle hyvinkin mieleistä, vaikka hän ei osaisi sitä ilmaista.

Alkajaisiksi harjoituksia tekevän pitäisi selvittää muistisairaan kiinnostuksen kohteet, vahvuudet ja elämänhistoria – esimerkiksi missä hän on asunut, missä ollut töissä ja millainen lapsuuden perhe on ollut.

Myös henkilön päiväkohtainen vointi pitää ottaa huomioon. Jos toinen on kovin väsynyt, on melko turha tehdä harjoituksia.

Menetettyjä taitoja ei voida palauttaa, mutta säännöllisesti pari–kolme kertaa viikossa harjoittelemalla voidaan hidastaa erilaisten taitojen katoamista.

Esimerkiksi sanavaraston hupenemista voi hidastaa lukemalla ääneen tai kannustamalla muistisairasta itse lukemaan. Menneitä voi muistella kuvien ja musiikin avulla. Myös erilaiset maut ja tuoksut voivat tuoda muistoja mieleen.

Vihkosta löytyy ohjeita lisäksi erilaisiin hahmottamista tai kädentaitoja ylläpitäviin harjoituksiin.

– Kun sairaus etenee, niin usein omaisetkin uupuvat tai jopa masentuvat. Siinä elämänvaiheessa harjoitukset auttavat omaistakin. Kun aamupäivällä on tehty harjoituksia, on muistisairaan iltakin sujunut leppoisammin ja olo on levollisempi.

Jalmarin Kodossa alkaa marraskuun lopulla kurssi muistisairaiden omaisille.

Koulutuksessa puhutaan vuorovaikutuksesta, fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn ylläpitämisestä ja käydään läpi projektissa kehitetyn vihon harjoituksia.

Kurssi on maksuton ja avoin kaikille, ei vain Jalmarin Kodossa olevien läheisille. Kursseja on jo aiemmin järjestetty kaksi.

– Niistä on tullut hyvää palautetta. Omaiset ovat kokeneet saaneensa hyviä välineitä kontaktin saamiseen muisti­sairaaseen läheiseensä. Koulutuksen jälkeen järjestämme vielä tukitapaamisia, joissa osallistujat pääsevät kertomaan omista kokemuksistaan ja pyytämään neuvoja, kertoo Lemmetty.

Ilmoittaudu muistisairaiden omaisille tarkoitetulle kurssille 5.11. mennessä Mari Lemmetylle, 050 301 0418.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.