Muistuta vanhusta juomisesta – hellettä vastaan taistellaan monin asein

0
Kuumuus saattaa käydä ajoittain tukalaksi niin potilaille kuin henkilökunnallekin.

Pitkittynyt hellejakso käy voimille. Hoivapaikkojen kuten muidenkin talojen rakenteet lämpenevät paahteessa, eivätkä kaikki huoneet viilenny edes yöaikaan. Kangasalan kaupunginsairaala, Pentorinne ja Attendo Herttuattaren hoivakoti torjuvat kuumuutta ilmastoinnilla, tuulettimilla ja tuulettamalla yöaikaan, mutta silti välillä on kuuma.

Kaikissa paikoissa potilaita ja asukkaita on joko juotettu tai muistutettu juomisesta, eikä kuivumisia tai pyörtymisiä ole tapahtunut sen enempää asukkaiden kuin henkilökunnankaan joukossa.

Pentorinne tarjoaa pitkäaikaishoitoa vanhuksille Kuhmalahdella. Vanhuspalveluiden esimiehen Satu Järvenpään mukaan Pentorinteessä on koneellinen ilmanvaihto, mutta ei jäähdytystä. Kuumuutta vastaan on taisteltu pöytätuulettimilla ja vaatetusta sekä peitteitä keventämällä.

– On pärjätty, ja on pärjättävä, vaikka talo kuumenee. Ajoittain lämpötila on ollut jopa 28 astetta, Järvenpää toteaa.

Järvenpään mukaan elimistön lämmönsäätelykyky on heikentynyt ikääntyneillä, ja useat lääkkeet vähentävät janontunnetta. Kuivumista ehkäistään juottamalla asukkaita tavallista enemmän. Esimiehen mukaan kuumuus on aika raskasta henkilökunnallekin, joten talon puolesta on ollut tarjolla kivennäisvettä.

Kangasalan kaupunginsairaalassa tehty ilmanvaihtoremontti on lisännyt kylmävirtausta aiempaan verrattuna. Hoitotyön johtajan sijaisen, osastonhoitaja Ulla Mäkisen mukaan sisälämpötila on ollut vuodeosastoilla keskimäärin 24–25 astetta. Mittaukset tehdään neljästä eri mittauspisteestä neljä kertaa vuorokaudessa.

– Aamupäivät menettelevät, mutta iltapäivällä auringon porotus nostaa lämpötilaa käytävillä 26–27 asteeseen, vaikka kaihtimet ovat kiinni, Mäkinen kertoo.

Mäkisen mukaan talotekniikasta vastaavat ovat toivoneet, ettei ikkunoita pidettäisi auki, koska se sekoittaa ilmanvaihdon. Ilmastoinnista huolimatta potilaiden suihkuttelun aikana kosteus nousee painostavaksi, minkä vuoksi lattialämmöt on laitettu pois suihkutiloista päivän ajaksi. Henkilökunta pitää taukoja tavallista enemmän.

Attendolla on uudehko Herttuattaren hoivakoti Harjunsalossa. Hoivakodin johtajan Johanna Hukkasen mukaan ilmastointi on pitänyt tilat melko viileinä, mutta pitkittynyt helleaalto tuntuu jo sisätiloissakin. Pitkistä ulkoiluista on luovuttu helteiden ajaksi, koska aurinko paistaa pihalle koko päivän.

– Nyt on ollut liian raskas ilma mennä ulos. Lyhyitä piipahduksia olemme tehneet pihamme uuteen varjoisaan pergolaan mehua tai päiväkahvia juomaan, mutta asukkaat eivät jaksa olla ulkona pitkiä aikoja.

– Kun keski-ikäinen tervekään ihminen ei oikein jaksa auringossa olla, niin miten sitten vanhukset? Hukkanen sanoo.

Kangasalan kotihoito on muutamassa tapauksessa lisännyt helteen vuoksi käyntejä asiakkaan luona.

Heitä on myös opastettu ja autettu asunnon viilentämisessä sekä juomisen lisäämisessä. Muutama vanhus on ohjattu sairaalahoitoon sekavuuden vuoksi.

Jopa sosiaali- ja terveysministeriö on kehottanut kuntia varautumaan pitkiin helteisiin. Helteiden jatkuessa nestetasapainosta ja viilennyksestä on itsensä lisäksi hyvä huolehtia myös tuttujen ikäihmisten osalta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.