Mukavaa tekemistä ilman sitoutumista

0

Kuluneella viikolla monessa kangasalalaisessa perheessä on vietetty syyslomaa. Ennen vanhaan loma käytettiin työntekoon, lähinnä perunannostoon.
Perinne alkoi sotien jälkeen 1940-luvulla ja jatkui aina 60-luvulle asti. Tuolloin kaupunkilaisperheistäkin saatettiin matkustaa maaseudulle auttamaan sukulaisia perunoiden saamisessa talvisäilöön.
Nykyisin on toisin. Perunaa viljelevät vain harvat, eikä sitä nosteta käsipelillä kuin korkeintaan kotipuutarhassa. Siihen ei viikkoa saa kulumaan millään.

Syysloma aiheuttaa aikuisille monesti päänvaivaa. Perhe on juuri selviytynyt koululaisten kymmenen viikon kesälomasta ja heti pitäisi saada järjestymään yksi vapaaviikko. Yhden vanhemman perheessä tilanne on vielä kaksinverroin hankalampi.
Pikkukoululaiset eivät oikein voi olla yksin koko viikkoa. Isommat sentään jo pärjäävät itsekseen tai kavereiden kanssa.
Ei ihme, että Kangasallakin oli syyslomaviikon riennoissa paljon isovanhempia lapsenlapsineen liikenteessä.
Kangasalan jäähallissa oli järjestetty yksi mainio vapaa-ajanviettomahdollisuus jokaiselle lomapäivälle.
Yleisöluistelu – mailaton ja mailallinen – täytti hallin innokkaista luistelijoista. Sisäänpääsymaksua ei ollut vaan jäälle olivat kaikki tervetulleita.

Seurat ja yhdistykset tekevät upeaa työtä lasten ja nuorten parissa järjestelmällä heille tilaisuuksia erilaisiin harrastuksiin. Yleisövuorollakin olleen monen pienen luistelijan rinnassa komeili kotkanpää, kirves tai ilves.
Monet harrastukset ovat kuitenkin kalliita ja ne vaativat vanhemmilta valtavasti aikaa ja sitoutumista.
Perheiden vaihtelevan taloudellisen tilanteen vuoksi lapset eivät todellakaan ole tasavertaisia harrastusten suhteen.
Sen vuoksi tällaisia yleisöluistelun kaltaisia maksuttomia, vapaita harrastusmahdollisuuksi, joissa ei tarvitse sitoutua mihinkään tahoon, tarvittaisiin paljon lisää.
Perheiden taloudellinen tilanne ei sai olla esteenä sille, että lapsi pääsee tekemään ja kokemaan erilaisia asioita.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.