Muoti vaihtui hoivatyöhön

0
Lähihoitaja Tea Sillanpää huolehtii, että Sakari Rikala syö lääkkeensä. Sillanpää käy Sakarin luona kahdesti viikossa. Hoitotehtävien lisäksi hän auttaa arkiaskareissa.

Tea Sillanpää pohti lukiossa hetken sairaanhoitajan opintoja, mutta luovuus vei voiton ja hän kouluttautui vaatetusalan artesaaniksi.­­­ Opintojen jälkeen hän työskenteli pitkään vaatteiden ja muodin parissa muun muassa mallina ja mallien kouluttajana.
Hän on myös pyörittänyt omaa tyyli- ja esiintymiskoulutuksiin keskittynyttä yritystä, jonka parissa on kertynyt kokemusta markkinoinnista ja pr-toiminnasta.
Nyt 38-vuotiaana Sillanpää on juuri valmistunut lähihoitajaksi ja saanut vakituisen työpaikan. Naisen mukaan muotiala ja hoivapuoli eivät ole niin kaukana toisistaan kuin voisi luulla.
– Moni pitää muotimaailma jotenkin kylmänä ja etäisenä, mutta ei se ole. Kuvat ja catwalkit ovat vain pintaa, työ on hyvin ihmisläheistä.
– Olen vetänyt esimerkiksi lapsille ja nuorille mallikursseja. On tärkeää tukea, kannustaa ja rohkaista heitä. Samalla tavalla toimin myös lähihoitajana.
Kouluttaja, yrittäjä ja kahden lapsen äiti päätyi uudestaan opiskelemaan pohdittuaan, mitä haluaa tulevaisuudelta.
– Pysähdyin miettimään ja kävin työ- ja elinkeinotoimistossa keskustelemassa ammatinvalintaohjaajan kanssa. Sosiaali- ja terveysala tuli vahvasti esiin.
Sillanpää osallistui sosiaali- ja terveysala tutuksi -kurssille, johon kuului työkokeilujakso. Sen hän suoritti kuntoutumiskeskus Apilassa.
– Kokeilu vahvisti tunnetta, että tämä on minun juttuni ja tätä haluan tehdä. Kurssin jälkeen päätin hakea lähihoitajan koulutukseen Tampereen Aikuiskoulutuskeskukseen.

Kahden vuoden opintoihin kuului teoriaa ja työssäoppimisjaksoja, jotka Sillanpää suoritti Kangasalla.
– Oli mukavaa, että paikat löytyivät läheltä, Pikonkankaalla asuva nainen toteaa.
Osaamisalakseen Sillanpää valitsi kuntoutuksen. Siinä hän kokee voivansa hyödyntää liikunnallisuuttaan ja kokemustaan ryhmien vetämisestä.
– Kuntoutusta voi tehdä hyvin erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten parissa. Olen esimerkiksi vetänyt ikäihmisille tuolijumppaa Jalmarin Kodossa. Töitä voi olla myös lasten parissa tai työyhteisöissä.
Tuore lähihoitaja on erittäin tyytyväinen nykytilanteeseen. Ala on kiinnostava ja uutta oppii koko ajan.
– Suosittelen opiskelua aikuisiällä, jos vain motivaatiota riittää. Onhan se hetken taloudellisesti tiukkaa, mutta kun asennoituu oikein, niin aika menee nopeasti.

Sillanpää aloitti lähihoitajan työt jo opiskelun ohessa. Tällä hetkellä hänen työnantajana on Hoito- ja hoivapalvelu sairaanhoitaja Taru Koskivuori.
Keikkoja on lastenhoidosta ikäihmisten avustamiseen ja on hänellä sormensa pelissä yrityksen markkinoinnissakin.
– Entisenä yrittäjänä pidän siitä, että voin itse täyttää keikkakalenterini ja sopia työt. Arvostan työnantajassani sitä, että hän osaa hyödyntää työntekijöiden potentiaalin ja osaamisen.
Yksityisen puolen eduksi Sillanpää laskee sen, että asiakkaihin pystyy rakentamaan kunnollisen hoivasuhteen.
– Kun opin tuntemaan heidät, pystyn paremmin arvioimaan heidän kuntoaan ja oloaan. Asiakkaallakin on turvallisempi olo, kun hoitaja on tuttu.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.