Koti Pääkirjoitus Muuttuuko linja myös Kangasalla?

  Muuttuuko linja myös Kangasalla?

  0

  Pääministeri Juha Sipilä on esitellyt uuden hallitusohjelman eduskunnalle ja julkisuudelle. Siitä on riittänyt keskustelun sytykettä valtakunnan lehdille ja oppositiolle moneksi päiväksi.
  Yksi hallitusohjelman punaisista langoista on sääntelyn purkaminen. Ohjelmassa todetaan, että Suomi on menettänyt liiallisella sääntelyllä ja hallinnoinnilla ketteryytensä ja samalla kilpailukykynsä.
  Tämä ei ole meille arjen asioiden kanssa painiville kansalaisille uutinen. Hienoa, jos se tunnustetaan nyt myös valtakunnan johdossa.
  Suomalaiseen kansanluonteeseen sopii sääntöjen noudattaminen pilkulleen. Koska tätä ominaisuutta on tuettu valtion taholta, tuloksena on syntynyt tiheä byrokratiaviidakko.

  Yksi hallitusohjelman mielenkiintoisista kirjauksista koskee asumista ja rakentamista. Jos keskustavetoisen hallituksen suunnitelmat toteutuvat, ihmiset saavat jatkossa entistä vapaammin päättää, miten ja missä he asuvat.
  Virkamiehet ovat puhuneet Kangasalla viime vuosina vahvasti nauhataajaman tiivistämisen puolesta. Käytännössä se tarkoittaa, että jo valmiiksi asuttuja paikkoja tiivistetään entisestään.
  Linjaus on ollut, että ihmisten pitää asua siellä, missä palvelutkin ovat. Tämä näkyy käytännössä useina kerrostalohankkeina Kangasalantien varressa.

  Sipilän hallitus on viemässä käytäntöä uuteen suuntaan. Hallitusohjelmassa todetaan, että haja-asutusalueiden rakentamismahdollisuuksia lisätään ja vapaa-ajanasuntojen muuttamista pysyvään asuinkäyttöön joustavoitetaan.
  Kangasalla on suhtauduttu kielteisesti vapaa-ajanasuntojen muuttamiseen vakituisiksi asunnoiksi. Asiasta on kiistelty yhden perheen kanssa Korkeinta hallinto-oikeutta myöten.
  Nyt näyttää siltä, että valtiovalta puuttuu asiaan ja lisää yksilön vapautta asuinpaikan valinnassa.
  Kangasalla – yli neljän tuhannen vapaa-ajanasunnon pitäjässä – tämä on todella iso asia.
  Pelisääntöjen selkiytyminen asiassa olisi kaikkien etu. Ihmiset nimittäin asuvat kesämökeillään joka tapauksessa, eikä kunta sitä voi estää.
  Kirjat vain ovat jossain muualla. Pahimmassa tapauksessa kokonaan toisella paikkakunnalla, jolloin jäämme vaille verotuloja.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän