Myydään sairaala ja opinahjo

0

Veronmaksajilla on riippanaan kaksi jättikiinteistöä Kangasalla. Tredun kiinteistö Huuti­järvellä siirtyy Kangasalan kaupungille, kun uusi koulu valmistuu Pikkolaan. Niinpä kaupungilla on kaupiteltavanaan 9000 neliön kiinteistö Saha­lahden­tiellä. Pirkanmaan sairaanhoito­piirillä taas on myytävänä jo kolmatta vuotta 12 500-neliöinen entinen psykiatrinen sairaala Kaivannossa.

Molempien ylläpitoon tyhjilläänkin uppoaa yli 100 000 euroa vuosittain. Ränsistyvät kiinteistömassat lienevät enemmän uhka kuin mahdolli­suus.

Paikoilla on myös etunsa. Molemmat sijaitsevat vilkkaan reitin varrella Mobilian ja Vehoniemen matkailukohteiden läheisyydessä. Kaivannossa yhdistyvät sekä kauniit rantamaisemat että sijainti Lahdentien vieressä. Haasteena taas on kaupungin näkemys ja maakunta­kaava. Ne rajoittavat Kaivannon jatkosuunnitelmat matkailuun ja virkistykseen.

Tredun tilat tarjoavat kaupungin mukaan mahdolli­suuksia muun muassa elin­tarvike- ja logistiikka-alan toimijoille tai vaikka pienpanimolle.

Visioista huolimatta näiden kehityskohteiden myynti voi olla vielä kaukana.

Onneksi Pikonlinnasta löytyy myös onnistunut esimerkki. Vuosikymmen myymisen jälkeen 16 000 neliön entinen sairaala on täynnä toimintaa, ja rakennus on jälleenmyyty kansain­väliselle sijoitusyhtiölle ja maa-aluetta kehitetään edelleen asuinrakentamiseen.

Pääoman lisäksi Kaivannon ja Saha­lahden­tien kiinteistöjen kehittäminen kaipaa yhteis­työtä ja näkemystä. Kaivannon historian voi kääntää myös voitoksi, sillä hyvin­vointi on vahva suuntaus matkailussa. Rohkeutta vaaditaan, mutta onhan tässä maailmassa muutettu vankilakin luksushotelliksi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.