Näin postilakko näkyy Kangasalla: asiakkaat saavat lisäaikaa terveyskeskuslaskujen maksamiseen ja Matkahuollossa varaudutaan tekemään pitkää päivää

0
Tuomo Sipilä hyllytti saapunaita pakettaja maanantaina Kangasalan Matkahuollon pisteessä. Ensimmäisenä lakkopäivänä paketteja ei ollut tullut Matkahuoltoon vielä tavallista enempää.

Maanantaina alkanut postilakko vaikuttaa muun muassa verkkokauppojen myyntiin, kaupungin lähettämien laskujen eräpäiviin ja Matkahuollon pakettiliikenteeseen.

Kangasalan Matkahuoltoon on tullut huolestuneita yhteydenottoja postilakon toteutumisen varmistuttua viime viikon lopulla.

– On tullut paljon kyselyjä, että liikkuuko paketit Matkahuollon kautta. Lakon myötä alkaa tulla myös pienempiä paketteja, jotka lähetettäisiin muuten postitse. Kyllä tässä töitä piisaa, Matkahuollon asiamies Ulla Sipilä arvelee.

Hän lupaa pakettien siirtyvän Matkahuollon kautta parissa kolmessa päivässä tavalliseen tapaan. Matkahuolto toimii askarteluliike Sipetan yhteydessä Kangasalantien varrella.

Lue myös: Kangasalan Sanomat saapuu varhaisjakelussa normaalisti lakosta huolimatta – Päiväjakelun asiakkaat voivat hakea lehtensä jakelupisteistä

Kangasalan S-marketin yhteydessä toimiva asiamiesposti on auki ja palvelee asiakkaita lakon ajan. Postimyymälästä ei kommentoitu ensimmäisen lakkopäivän sujumista Kangasalan Sanomille. Lakon aikana postin kautta lähetetyt paketit saattavat tulla perille useampien päivien viiveellä. Kirjeet voivat sen sijaan viipyä matkalla viikkoja. Esimerkiksi terveyskeskusten asiakaslaskuja tulee jäämää postiin jumiin.

Kaupungin laskentapäällikkö Reetta Kotovaara-Tavasti kertoo, että kaupunki varautuu pidentämällä kaikkien 14 vuorokauden maksuajan laskujen eräpäivää. Lakon ajaksi eräpäivää pidennetään 30 vuorokauteen. Lakon aikana ei lähetetä ollenkaan maksumuistutuksia. Kotovaara-Tavastin mukaan riittää, että lasku maksetaan, kun se saapuu postissa. Kangasalan kaupunki suosittelee laskujen muuttamista e-laskuiksi.

– Kannattaa seurata tiedotusta kotisivuiltamme, Kotovaara-Tavasti vinkkaa.

Työtaistelulla on vaikutusta myös verkkokauppoihin, ja erityisesti niiden kirjekuoressa lähetettäviin tuotteisiin. Tilatut tavarat voivat viipyä matkalla jopa viikkoja.

Heijastintuotteita myyvän kangasalalaisen Tikkerperin yrittäjä Pia Järvinen kertoo, että tilaukset vähenivät heti lakon alettua. Tikkerperin tuotteista valtaosa lähetetään kirjepostina.

Nukkekoteja myyvän Gepetton yrittäjä Anu Pellinen kertoo, että monet ostajat eivät vielä maanantaina tienneet koko lakosta. Gepetton tuotteista suuri osa lähetetään asiakkaalle pakettina. Pellinen ennakoi, että lakko tulee aiheuttamaan tappioita yritykselle. Hän on huolestunut siitä, millainen suma postiin lakon aikana muodostuu.

– Hirvittää, jos minä ja kaikki muut nettikauppiaat tungetaan postilaatikoihin ehkä neljäkin viikkoa kirjeitä, jotka ei lähde mihinkään. Löytävätkö ne kaikki perille, ja kuinka kauan siinä setvimisessä menee, Pellinen ihmettelee.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.