Naiskolmikon työkaveruus syveni ystävyydeksi ja on kestänyt yli 40 vuotta – ystävänpäivänä yhdessä konserttiin

0
Marjatta Sillman, Sinikka Myllymäki ja Seija Heikkilä ovat olleet ystäviä jo yli 40 vuotta. Ystävyys sai alkunsa työkaveruudesta. Kaikki ovat tehneet työuransa kuntoutuskeskus Apilassa.

Seija Heikkilän, Marjatta Sillmanin ja Sinikka Myllymäen ystävyys on kantanut jo yli 40 vuotta. Se sai alkunsa yhteisessä työpaikassa ja syveni harrastusten kautta ystävyydeksi. Ystävyys ei ole kuihtunut, vaikka koko kolmikko nauttiikin jo eläkepäivistä.

Seijan, Marjatan ja Sinikan yhteinen historia juontaa juurensa kuntoutuskeskus Apilaan Vesijärven rannalle.

Keittiön emännäksi palkattu Sinikka aloitti työt siellä heti vuonna 1963 keskuksen valmistuttua.

Olemme käyneet vuosikausia yhdessä teatteriesityksissä ja konserteissa.

Yhdeksän vuotta myöhemmin taloon saapui Marjatta, joka oli palkattu Apilaan asikassihteeriksi. Siitä kolmen vuoden päästä samaan työpaikkaan päätyi Seija, joka aloitti työt taloussihteerinä.

– On niin mukavaa, että tutustuimme, vaikka olimmekin eri osastoilla, Sinikka iloitsee.

Kolme ystävystä ovat itse asiassa osa isompaa, noin 10 hengen porukkaa, jonka kaikki jäsenet ovat aloittaneet työnsä Apilassa 1970-luvun tienoilla. Joukossa on niin hoitajia, keittiöväkeä kuin toimistotyöntekijöitä.

Työkaveruksilla on ollut tapana tavata joka vuosi. Viime vuosina kaikki tosin eivät enää ole päässeet tapaamisiin sairastumisten ja ikääntymisen seurauksena.

Luottamus on ystävyyden kivijalka

Mutta miksi Sinikasta, Marjatasta ja Reijasta tuli erityisen läheisiä ystävyksiä?

Yksi tärkeimmistä syistä lienee keskinäisen luottamuksen arvostaminen.

– Voi puhua toiselle mitä vain, eivätkä asiat leviä eteenpäin, Marjatta kiteyttää.

Reija huomauttaa, että ystävyyden kivijalka on samanlaisten asioiden arvostaminen. Kolmikolle niitä ovat ainakin luonto ja kultuuri. Jälkimmäinen on myös yhteinen harrastus, joka kerää naiset säännöllisesti yhteen.

– Olemme käyneet vuosikausia yhdessä teatteriesityksissä ja konserteissa, Marjatta kertoo.

Yhteinen tekeminen voi olla myös arjessa auttamista, kuten kuskaamista autokyydillä kauppa-asioille.

Sinikalle yksin liikkuminen on jo hieman hankalaa, minkä vuoksi kynnys lähteä kotoa on toisinaan korkea. Hän on iloinen, että Marjatta ja Reija houkuttelevat hänet säännöllisesti ihmisten ilmoille.

– Aina sitä innostuu ja virkistyy, kun pääsee toisten mukaan.

Yhteinen tekeminen voi olla myös arjessa auttamista, kuten kuskaamista autokyydillä kauppa-asioille.

– On tosi tärkeää, että ystävät ovat lähellä. Sisaruksilla on perheet ja omat kiireensä, ja busseilla on vähän vaikea matkustaa. On kiva, että saa apua esimerkiksi kauppatavaroiden kanssa, Sinikka kiittää.

– Niin, minä aina soittelen Sinikalle, että lähdetäänkös kauppaan. Ja Reija on soittanut Sinikkaa kesäisin mansikoiden hakureissulle, Marjatta sanoo.

Sinikan tavoin myös Reija asuu yksin, eikä hänellä ole perhettä. Ovatko ystävät hänelle erityisen tärkeitä?

– Viihdyn yksinkin, mutta kyllä ystävillä on merkitystä.

Ystävänpäivänä konserttiin ystävän kanssa

Ensi viikon perjantaina, ystävänpäivänä Sinikka, Marjatta ja Reija tapaavat lempiharrastuksensa äärellä. Kolmikko suuntaa nauttimaan musiikista ­Kangasalan kirkon ystävänpäiväkonserttiin. Konsertissa esiintyvät baritoni Jorma Hynninen ja sopraano Johanna Tuomi.

Konsertin idea on, että musiikkiesitykseen saapujat toisivat mukanaan ystävän, naapurin tai ikäihmisen, jonka on vaikea saapua paikalle ilman turvallista saattajaa tai kyytiä.

Vaikka naiset viettävätkin ystävänpäivää yhdessä, ystävyys ei heidän mielestään kiteydy vain yhteen päivään.

– On tärkeää soitella ja laittaa viestiä ystäville, Marjatta toteaa.

Ystävänpäiväkonsertti perjantaina 14. helmikuuta kello 18 Kangasalan kirkossa. Konsertissa esiintyvät baritoni Jorma Hynninen ja sopraano Johanna Tuomi. Konsertin järjestävät LC Kangasala Kuussalo ja Kangasalan seurakunta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.