Koti Kolumni Naislehtimies

  Naislehtimies

  0

  Aamulehti järisytti sunnuntain pääkirjoituksessaan niin sosiaalista kuin epäsosiaalista mediaa ilmoittamalla vastedes pyrkivänsä käyttämään virkanimikkeistä neutraaleja muotoja.

  Jo pomppasi! Nyt ne vievät meiltä eduskunnan puhemiehenkin! Kohta ei kukaan saa enää olla mies eikä nainen! Ollaan enää vaaksan päässä maolaisen Kiinan yhtenäisistä univormuista ja totalitarismista!

  Sama kauhistuksen kohahdus kävi melko tarkkaan vuosi sitten, kun opetushallitus ohjeisti opettajia keksimään muitakin tapoja ryhmäyttää oppilaita kuin jakaa heitä tyttöihin ja poikiin. Maailmanloppuhan siinä kolkutteli kylmillä rystysillään välittömästi!

  Oikeasti opetushallituksen julkaisun tavoitteena oli lisätä oppilaiden yhteenkuuluvuuden tunnetta monella eri tasolla. Aikomuksena ei suinkaan ollut häivyttää ja neutraloida käsitteet tyttö ja poika.

  Kohu ei laantunut tästä tiedosta, vaan aika kului ja ihmiset huomasivat, että Maija Vilkkumaan Puisto puhuu -kappaletta lainatakseni Nyt vähän näyttää siltä, ett maailma ei loppunutkaan.

  Nykyään, kun uutisotsikoihin voidaan reagoida heti ja julkisesti, lukematta edes en­sim­mäis­tä kappaletta pidemmälle, maailma menee nurin kerran päivässä.

  Kun virkanimikkeiden neutraaliuteen pyrkivä päivälehti on nyt tältä päivältä saanut maailman kaadetuksi, huomenna onkin jo jokin uusi syy pöyristyä.

  Virkanimikkeiden uudistaminen on virkistävää, ei ainoastaan tasa-arvon kannalta, vaan myös tuulettaessaan pölyisiä vanhoja termejä järkevämmiksi. Olisiko aika keksiä ymmärrettävä nimi aktuaarille, käräjäviskaalille ja kamreerille?

  Helpoin tapa tutkia nimikkeiden osuvuutta olisi kysyä alle kouluikäisiltä, mitä mikäkin sana tuo heille mieleen. Kokeilkaapa tuttavapiirinne pikkulapsilla, mitä selityksiä saatte sanoille kirvesmies, lautamies, kirkko­herra, baarimikko, lentoemäntä, lehtimies. Tai entä kun lisäätte nais-etuliitteen sanoihin.

  Aika hassuja mielikuvia, veikkaisin.

  Mitä sitten pitäisi tehdä näille mies-päätteisille muinaisjäänteille? Luottamusmies voi aivan hyvin olla luottamushenkilö, mutta henkilö-sana saattaa jatkuvasti käytettynä olla hiukan kankea ja keinotekoinen.

  Useimmalle mies-tittelille on jo olemassa aivan hyviä ja selkeitä vaihtoehtoja, ja pienellä mielikuvituksella voisi verrytellä muitakin.

  Kirvesmies voisi olla jo puhekieleen vakiintunut timpuri tai rakennusalan ammattilainen, kirkko­herra voisi olla seura­kunnan johtava pastori, lentoemäntä stuertti, baarimikko drinkkitaiteilija, tiedemies tutkija ja lehtimies journalisti tai toimittaja.

  Helpoimmin monet uudistukset toteutuisivat, kun annettaisiin vain uutisten lomassa uusia sanoja ihmisten makusteltaviksi.

  Suuret otsikot nostavat aina suuret reaktiot. Ehkä uudissanat lanseerataan parhaiten, jos jätetään asian julistaminen vähemmälle ja aletaan vain pikku hiljaa käyttää niitä tekstissä.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän