Nakkisalaatti ja nugettiburgerit – Pikkolan nuoret kehittävät uudenlaisia reseptejä hävikkiruoasta

0
Hävikkiburgereiden väliin päätyi kananugetteja, nakkeja ja tuoreita kasviksia.

Padat ja suut porisevat kilpaa, kun Pikkolan koulun yhdeksäsluokkalaiset, valinnaisen kotitalouden oppilaat suunnittelevat reseptejä ja toteuttavat niitä. Tunti poikkeaa tavallisesta kotitaloustunnista, sillä tällä kertaa ruoka valmistetaan paikallisen kaupan lahjoittamista raaka-aineista, jotka olisivat muuten päätyneet ruokahävikkiin.

–  Keksimme aika lailla heti, mitä teemme. Tykkäämme hampurilaisista, Julia Pärssinen ja Kiia Lauttanen kertovat.

Kauniin värin pintaansa saaneiden sämpylöiden väliin tytöt ovat paistaneet nugetteja ja nakkeja. Lisäksi lautasella odottaa kasa värikkäitä vihanneksia.

Ainekset burgereihin löytyivät helposti hävikkiraaka-aineiden joukosta, vaikka majoneesia Pärssinen ja Lauttanen olisivat kaivanneet ehkä enemmän.

– Hävikkiainesten seassa oli yksi valmismajoneesipussi. Jaamme sen varmaan kaikkien kanssa, he ratkaisevat.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Paikallinen kauppa lahjoitti Pikkolan kotitaloustunneille raaka-aineita, jotka olivat vaarassa päätyä ruokahävikiksi. Kuva: Irene Passila.

Samassa ryhmässä tyttöjen kanssa kokkailivat Heli Hynninen ja Senni Rasinairo. He valmistivat banaanimuffinseja netistä löytämänsä ohjeen mukaan. Mantelirouhe oli ainoa ainesosa, jota hävikkiruoan joukosta ei löytynyt.

Pärssinen ja Lauttanen pohtivat kotitalouden lehtorin Irene Passilan kanssa valmistamansa ruoan ilmastoystävällisyyttä.

– Ensin luulimme, ettemme ole ajatelleet ilmastonmuutosta yhtään, kun meillä on nugetteja ja nakkeja. Mutta toisaalta huomioimme ilmaston kuitenkin, koska kokkaamme hävikkiruoasta, tytöt kertoivat.

Iida Kemiläinen ja Venla Saine hämmentävät kiivaasti hellalla höyryäviä kattiloita. Niissä kypsyy makaronia sekä itse kehiteltyä pataa, jossa on kookosmaitoa, sieniä, parsakaalia ja possun savuliharouhetta.

– Extempore vaan heitimme jotain kattilaan, tytöt tuumaavat ja vaikuttavat tyytyväiseltä lopputulokseen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kotitalouden lehtori Irene Passila neuvoo Venla Kemiläistä padan valmistuksessa.

Kemiläisen ja Saineen kanssa kokkaileva Sara Elo valmistaa ruokaisia salaatteja. Vihannesten ja hedelmien lisäksi hän pilkkoo niihin nakkeja ja nugetteja. Jälkiruoaksi tytöt suunnittelevat köyhiä ritareita. Passila kehuu esityisesti salaatti-ideaa, jossa nugetteja käytetään uudella tavalla.

Koulu osallistuu tämän päiväisellä ja torstain tunnilla kehitellyillä hävikkiruokaresepteillä valtakunnalliseen Hävikki-battleen. Se on yläkouluikäisille järjestetty haaste, jossa kehitellään hävikkiruoasta uusia reseptejä. Ruoista otetuilla kuvilla oppilaat voivat osallistua kuvakisaan Instagramissa.

Passila kertoo, että Hävikki-battlen tarkoituksena on opettaa hyödyntämään omista kaapeista löytyviä raaka-aineita – kelpo aterian kokoamiseksi ei aina tarvitse käydä kaupassa.

Hävikkiraaka-aineet hupenevat kotitaloustunnin aikana pöydältä nopeasti. Parhaiten oppilaat osaavat hyödyntää helppoja ja tuttuja raaka-aineita.

– Kyssäkaali ja fenkolit ovat oppilaille outoja, joten niihin he eivät tartu, Passila toteaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venla Saine maistaa, joko ruoka on kypsää.

Passila kertoo, että maitotaloustuotteet ovat selvästi nuorten eniten kaipaama tuoteryhmä. Onneksi tarjolla on kookos- ja kauramaitoa, joita moni käyttää ennakkoluulottomasti.

Esimerkiksi Elisabeth Vainionpää ja Kerttu Pispala olisivat tarvinneet alkuperäiseen reseptiinsä ruokakermaa, mutta päättivät soveltaa ja korvata kerman kauramaidolla.

Nuorille ruokahävikki tuntuu olevan tuttu asia lähinnä koulusta. Alennustarroille merkittyjen tuotteiden ostaminen ei ole heille kuitenkaan täysin vierasta.

– Valitsen alennettuja ruokia ostaessani ne itse. Ne maksavatkin vähemmän, Saine kertoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.