Näkymätön sai muodon lukiolaisten hyppysissä – mennyt ja tuleva vahvasti läsnä Terran näyttelyssä

0
Kangasalan lukion kuvataidekurssilaisten syksyn töistä on koottu Tekonäky-näyttely, jossa on esillä myö Sanna Hietarannan, Jasmin Migdalin ja Jooel Hildénin töitä.
Kangasalan lukion kuvataidekurssilaisten syksyn töistä on koottu Tekonäky-näyttely, jossa on esillä myö Sanna Hietarannan, Jasmin Migdalin ja Jooel Hildénin töitä.

Kangasalan lukion kuvataidekurssien töistä koottu Tekonäky-näyttely on suorastaan hengästyttävä kokonaisuus niin kuvallisen antinsa kuin kirjallisten pohdintojensakin ansiosta.

Seinälle ripustetut piirrossilmät näkevät uusia ulottuvuuksia – niin varmasti myös näyttelyvieraat.

Näyttely on parhaillaan esillä pääkirjaston näyttelytila Terrassa.

Viime syksyn aikana opiskelijat pohdiskelivat kuvataiteen lehtori Heini Järvisen johdolla, miten tekoäly voi näkyä ja miten kuvataide avaa näkymättömyyttä ja uusia ulottuvuuksia.

– Tähän ajankohtaiseen teemaan lukiolaisia viritti esimerkiksi Yle Areenan Jälkikaronkka-ohjelma, jossa keskusteltiin muun muassa ihmisten mahdollisuuksista muokata muistia ja rakentaa avaruushissi kuuhun, kertoo Järvinen.

Muuttaako tekoäly ihmistä?

Teoksia työstäessään opiskelijat miettivät sekä henkilökohtaisesti että käsitteellisesti,
miten tekoäly voi muuttaa ihmisyyttä.

Vastauksia tuumailtiin lisäksi kysymyksiin, mikä loppujen lopuksi on totta tai mahdollista ja miltä algoritmien maailma voisi näyttää.

Syyslukukauden aikana pyrittiin hahmottamaan kuvallisesti myös näkymättömiä verkostoja ja mielen moninaisuutta. Kurssilaiset saivat päivittää ihmismieleen juurtuneita elämänlaadun symboleitakin.

Tekonäky-näyttely sisältää valtavan määrän kollaaseja, joiden aihepiireinä ovat menneisyys ja tulevaisuus luontoarvojen ja teknologian näkövinkkelistä katsottuina.

Tuntumaa tuotesuunnitteluun on haettu ideoimalla muun muassa kekseliäitä maljakoita ja soittimia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Amanda Heinonen valitsi työnsä aiheeksi valemuistot ja ihmisten väliset suhteet. Hän kuvaa elämän varrella syntyneitä muistoja kartalla, jossa muistojen tiet yhdistyvät toisiinsa muodostaen ison kokonaisuuden.

Kuvaamataito elvyttää

Lukiolaiset Jasmin Migdal, Sanna Hietaranta ja Jooel Hildén ovat tyytyväisiä näyttelykokonaisuuteen.

– Hienoa taidetta ja paljon katsottavaa, tiivistää Migdal.

Lopputuloksen lisäksi kolmikko arvostaa kurssien antia.

– Esillä on vain murto-osa kirjoittamistamme mietteistä, jotka avasivat töidemme taustoja opettajalle. Lukemista näyttelyssä riittää silti. Kannattaakin keskittyä lukemaan ne, jotka itseä kiinnostavat, vinkkaa Hietaranta.

Näyttelyn töistä näkee, että niiden tekemiseen on käytettyä aikaa ja nähty vaivaa.

– Koska koulu ei tarjonnut sopivaa ympäristöä valokuvien ottamiseen, kuvasin ja käsittelin kuvia vapaa-ajallani. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä sain tehdä juuri sitä mistä pidän, Jooel Hildén vakuuttaa.

Migdalin, Hietarannan ja Hildén mukaan kuvaamataito on virkistävä suvanto lukion opiskelupaineiden keskellä.

– Kuvaamataidon tunnilla mieli rauhoittuu ja elpyy, jos on ollut rankka koulupäivä, Hildén sanoo.

Taidetila Terrassa pääkirjasto ala-aulassa on 23.1. asti esillä Kangasalan lukion kuvataidekursseilla syksyllä tehtyjä teoksia. Näyttelyn nimi on Tekonäky.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.