Nallet pääsevät yökylään kirjastoon – Kangasalla vietetään varsinaisia nallenpäiviä

0
Kirsi-Leena Jaatisen nalletöiden näyttely on esillä Mobiliassa viikonloppuna.

Kansainvälisen nallepäivän tapahtumat jakautuvat Kangasalla tänä vuonna neljälle päivälle. Nallenpäivät alkavat tänään Kuhmalahden kirjastossa, jonne pehmolelut pääsevät yökyläilemään tänään torstaina ja huomenna perjantaina. Pääkirjastossa nallepäivä näkyy lauantaina. Mobiliassa vietetään perjantaista alkaen nalleviikonloppua.

Yökyläileville pehmoille on luvassa iltapala ja nukkumapaikka iltasatua unohtamatta. Lelujen seikkailu kirjaston tiloissa ikuistetaan valokuvin. Jokainen pehmolelunsa kirjastoon tuonut saa muistoksi valokuvan oman lelunsa retkestä.

Mobilian näyttelyhalliin on piiloutunut useita hellyttäviä ja hyvin eri­kokoisia pehmonalleja, joita lapset pääsevät etsimään jo perjantaista sunnuntaihin. Piirustuspaikalla pääsee taiteilemaan omasta nallestaan muotokuvan.

Rahtarit ry tarjoaa kaikille oman nallen kanssa museoon saapuville heijastimen syyspimeiden turvaksi.

Nalleviikonlopun ajan Mobiliassa on nähtävillä Kirsi-Leena Jaatisen nalletaulujen myyntinäyttely.

Jaatinen on mukana perustamassa Kangasalan SPR:n kirpputoria. Kirpputoria pyörittäessään hän on havainnut, että myyntipöydille kasaantuu paljon tavaraa, joka ei liiku eteenpäin.

– Mietin lahjaideoita lapsille, joilla on jo kaikkea. Yhtäkkiä keksin, että voisin hyödyntää kirpputorille kertyviä pieniä pehmoleluja tauluiksi, Jaatinen kertoo tauluharrastuksen synnystä.

Parin vuoden aikana tauluja on syntynyt jo kymmenittäin. Niitä on päätynyt niin lastenhuoneiden seinille kuin aikuiskotienkin piristeeksi.

– Tauluni pääsevät nyt ensimmäistä kertaa yleisön nähtäville. Hieman jännittää, mitä niistä tykätään.

Nallepäivää vietetään pääkirjastossa lauantaina. Ohjelmassa on askartelua, jumppa ja lauluhetki.

Kansainvälistä nallepäivää on vietetty Pohjoismaissa vuodesta 1998 lähtien ja Kangasallakin ensimmäisen kerran vuonna 1999. Silloin ohjelmassa oli muun muassa laulu-, loru- ja leikkituokioita sekä ohjattua askartelua. Taina Keskinen Kangasalan Taitokeskuksesta piti myös nallen huovutusnäytöksen.

Tänä vuonna järjestetään jo 20. nallepäivä. Monet kangasalalaiset ovat mukana tapahtumassa jo toisessa polvessa.

Lapset ovat vuosien varrella päässeet osallistumaan pehmolelujensa kanssa esimerkiksi nalleneuvolaan ja nalleröntgeniin.

Lisäksi on ollut leikki- ja satutuokioita sekä nukketeatteri- ja musiikkiesityksiä.

Juhlavuoden kunniaksi nyt palataan tapahtuman alkujuurille. Pääkirjaston ala-aulassa olevissa sermeissä on esillä nallepäivän historiaa. Näyttelyssä nähdään valokuvia jokaisen vuoden tapahtumasta. Tietokilpailun kysymykset koskevat nallepäivän historiaa. Oikeita vastauksia voi etsiä näyttelysermeistä.

Kangasalan Sydännaiset ovat loihtineet syntymäpäiväkakun nallejen kunniaksi. Kakku ja muut käsityöt ovat esillä pääkirjaston ala-aulan vitriinissä.

Sydännaiset ovat ohjanneet askartelua jo vuodesta 2005 alkaen. Lastenosaston Hiekkalinna-monitoimitilassa on mahdollista askarrella synttärikortteja. Juhlavuoden kunniaksi jokainen askartelija saa pienen lahjan.

Marjatta Tiitolan aamuinen nallejumppa vetreyttää nallejen lisäksi myös lapset ja aikuiset. Sen jälkeen on vuorossa Marketta Niemisen ohjaama lauluhetki. Liuksialan koulun oppilaiden töitä pääsee ihastelemaan Hiekkalinnassa olevassa näyttelyssä.

Pehmoleluja voi tuoda yökylään Kuhmalahden kirjastoon torstaina 24.10. kello 13–19 ja perjantaina 25.10. kello 10–15. Lelunsa voi hakea pois viikon 44 aikana.

Nalleviikonloppu Mobiliassa 25.–27.10.2019 kello 10–16. Lapset (ja nallet) pääsevät maksavan aikuisen mukana ilmaiseksi Mobilian näyttelyihin.

Nallepäivä pääkirjastossa lauantaina 26.10. kello 10–13 synttärikorttiaskartelua Hiekkalinnassa, kello 10.30 nallejumppa pääkirjaston toisessa kerroksessa ja kello 11 lauluhetki.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.