Koti Pääkirjoitus Nauhamalliin kuuluisi myös Sahalahden taajama

  Nauhamalliin kuuluisi myös Sahalahden taajama

  0

  Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymässä on saatu päivitetyksi suunnitelmia kaupunkiseudun rakenteen kehittämiseksi aina vuoteen 2040 saakka.

  Vaihtoehdoiksi tarjotaan tiivistyvää taajamakeskeistä ydin- ja siitä hieman lievennettyä nauhamallia, jossa rakentamista voitaisiin ohjata muuallekin kuin kirkonkyliin ja vanhoille, kaava-alueille pääliikenneväylien varsille.

  Kangasalan omissakin suunnitelmissa on tavoitteena ollut käyttää mahdollisimman paljon valmiiden liikenne- ja vesihuoltoverkkojen alueita. Ei tarvitse kuin ajaa kunnan keskustasta Kangasalantietä Tampereen suuntaan, vilkuilla tien varsille ja muistella samalla, miltä kaikki näytti vielä noin kymmenen vuotta sitten.

  Rakentamista on ohjattu pääväylän varsille varsin tehokkaasti. Siellä ovat myös koulut ja liikuntapaikat muutaman minuutin kävelymatkan päässä bussipysäkeiltä. Ihmettelyä on herättänyt, miten rakennuspaikkoja löytyy jatkuvasti uusille rakennuksille. Niitä kyllä tehdään jo niin lähelle toisiaan, että hädin tuskin mahtuu nurkkien välistä kulkemaan. Monet elämisen ja asumisen arvot jäävät kustannustehokkuuden jalkoihin.

  Muuttoliike Kangasalan suuntaan on ollut kuitenkin niin vilkasta, että vanhat alueet eivät ole riittäneet uudisasukkaille. Valtaosa heistä on kuitenkin tehnyt kotinsa mieluiten kirkonkylän, Aseman, Vatialan ja Ruutanan alueille, joista on kohtuullinen etäisyys työpaikoille ja palveluihin. Sen sijaan Sahalahden ja Kuhmalahden suuntaan ei ole ollut tungokseen asti muuttajia hyvistä tonteista huolimatta.

  Kaupunkiseudun rakennemallit tulevat piakkoin Kangasalan luottamushenkilöiden pohdittavaksi. Ennustaa voi, että väljempi nauhamalli on vahvoilla, koska se antaa mahdollisuuden suunnata kasvua tasaisesti myös taajamien välialueille.

  Nauhamallissa Ruutana on merkitty kehitettäväksi lähipalvelukeskukseksi yhdinmallissa jo olevien Vatialan ja Suoraman lisäksi. Lähipalvelukeskuksen arvellaan syntyvän myös Ojala-Lamminrahkan uudistaajamaan.

  Sahalahden puuttuminen nauhamallin lähipalvelukeskusten joukosta ihmetyttää, koska siellä on jo nyt enemmän palveluita kuin Ruutanan uudistetun Siwan ympärillä. Saarioisten, nykyisin myös Atrian, työpaikkakeskittymät ja Sahramin marketin ympärillä oleva kauppakeskus täyttävät lähipalvelukeskuksen tunnusmerkit.

  Jos Sahalahden taajaman elinvoimaa halutaan vahvistaa, niin sen pitää olla seudullisestikin kehittämiskohteena. Sahalahti on myös hyvän auto- ja keveyenliikenteen sekä vesihuollon piirissä, joten perusteet ovat tältä osin kunnossa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän