Kangasalalaisten urheiluasujen kauneus

Kangasalalaisten urheiluasujen kauneus nähtävänä Kangasalan pääkirjastolla Taidetila Terrassa 21.7.—7.8.2020.

Kymppi-64:n verkkatakki 1990-luvulta

Vuonna 1986 teetettiin uudet siniset edustusasut Kymppi-64:n ampujille. Tuulipukuun kuului erilliset housut ja pusero.

Seuran logon suunnitteli kuvanveistäjä Mauno Juvonen vuonna 1971. Tällöin logo otettiin käyttöön puseroon ommeltavana kangasmerkkinä.

Kangasalan Naisvoimistelijoiden verkkatakki ja edustusasu 1990-luvulta

Kangasalan Naisvoimistelijoiden alkuvuosina vaikeuksia tuottivat esiintymisasut. Rahaa ei ollut, joten ei myöskään asuja tai muuta rekvisiittaa. Niinpä seuralaiset turvautuivat muutamaan rullaan kreppipaperia. Myös vanhoja lakanoita sekä sideharsoa värjäiltiin ja ommeltiin puvuiksi.

Vaateliike Papavera avasi ovensa Kangasalan linja-autoaseman rakennukseen sopivaan aikaan. Naisvoimistelijoilla oli todellinen tarve esiintymisasuille. Niin syntyi vuonna 1983 Maaretta Murasen sekä Kirsi Lautarinteen suunnittelemat ja Kirsti Laakson valmistamat verryttelyasut. Pukujen sininen ja punainen, olivat Naisvoimistelijoiden toiveesta.

Vuosien varrella verkkapuvut muuttuivat, mutta valmistaja pysyi samana. Papaveran suunnittelemat ja valmistamat puvut olivat paitsi edustuskelpoisia, toivat myös yhteisöllisyyden tunnetta seuralaisten keskuudessa. Lenkkeillessä saattoi ilahtua ja tunnistaa toisen naisvoimistelijan verryttelyasun sinisestä ja punaisesta värityksestä.

Kertomus muokattu osittain Kangasalan Naisvoimistelijoiden 70-vuotis historiikistä.

Kangasalan Kisan naisten lentopallon verryttelytakki 1980-luvulta

Ajatus tyttöjen lentopallojoukkueen muodostamisesta Kisalle lähti tytöistä itsestään. Kesän 1975 jälkeen eräät nuoret naiset Ilkonmäeltä halusivat jatkaa kesäistä lentopalloharrastustaan syksyllä, ja tällä kertaa tosissaan.

Minilentopallojoukkueita, eli 3 pelaajaa per joukkue, saatiin kokoon useita. Vuosien saatossa ja innokkaimpien pysyessä harjoitteluringissä, pelattiin jo niin sanotulla normaalilla kentällä ja pelaajamäärällä.

Kisan naisten lentopallojoukkue saavutti useita eri junioriluokkien SM- ja piirinmestaruuksia. Kausi 1982 – 83 pelattiinkin jo naisten ykkössarjassa ja tältä ajalta verryttelytakki on säilynyt.

Kertomus muokattu Mauno Runsaan tekstistä Kangasalan Kisan 1979-80 kausiohjelmasta sekä Maarit Kähkösen kertomuksesta.

Kangasalan Kisan jääkiekkojaoston pelipaita vuodelta 1965

Talvella 1963 alkoi Kangasalan Kisan jääkiekkohistoria. Ensimmäinen virallinen jääkiekkojoukkue, Kisan B-juniorit, ottivat osaa Hämeen piirin piirinsarjaan kautena 1963 – 1964.

Aluksi peliasuina toimivat jokaisen pojan omat verkkarit. Ne eivät suinkaan olleet kaikilla samanväriset, vaan vaihtelivat yleensä sinisen ja harmaan sävyissä. Pelipaidat urheiluseura toki oli hankkinut jokaiselle pelaajalle.

Heti ensimmäisenä kautenaan B-juniorit saavuttivat pronssimitalit ja menestyksen myötä seura myönsikin joukkueelle täydellisen peliasun. Syynä tähän oli siirtyminen B-junioreista miesten sarjaan. Eihän miesten sarjassa voinut verkkareilla esiintyä. Täydellinen peliasu housuineen toi lisää itseluottamusta miesten sarjan kamppailuihin.

Kertomus muokattu Martti Kortemaan tekstistä.

Suoraman Ponnistuksen urheilupaita 1920-luvulta

Suoraman Ponnistuksen urheilupaita oli seuralla käytössä ennen kuin se yhdistyi Vatialan Vauhdin kanssa koko kuntaa koskevaksi yleisseuraksi nimeltään KU-68. Vielä seurojen yhdistyttyäkin Suoraman Ponnistuksen urheilupaitoja saattoi harjoituksissa nähdä.

Suoraman Ponnistus perustettiin vuonna 1927, jonka jälkeen pian myös seuran urheiluvaatteet logoineen tulivat käyttöön. Suosituimpia lajeja Ponnistuksessa olivat hiihto, yleisurheilu sekä lentopallo.

Kangasalan Melojien edustustakki 1960-luvulta.

Tässä pieni otos pääkirjastolla näytillä olevasta urheilunostalgiasta. Näyttelyyn kannattaa tutustua paikan päällä. Kangasalalaisten urheiluasujen kauneus –näyttelyn materiaali on koottu Kangasalan Sanomissa kesätoimittaja Sanni Mansikka-ahon toimesta. Näyttely ei ole kokonaan Kangasalan urheiluhistorian kattava, vaan on koottu Kangasalan Sanomille vapaaehtoisesti lainattun materiaalin pohjalta. Kiitos kaikille urheiluvaatteitaan lainanneille ja niistä tarinoiville!

Kangasalan Melojien alkuaikoina 1940-luvulla omia varsinaisia seura-asuja ei ollut, vaan vähäiset sodanjälkeiset rahat käytettiin tietenkin veneiden vuolemiseen. Siihen aikaan melojat eivät juurikaan panostaneet vettähylkiviin vaatteisiin, vaan käyttivät päinvastoin helposti kastuvia arkivaatteitaan, kuten esimerkiksi poolopaitoja.

Myöhemmin 50-luvun jälkeen vaatetukseen aloitettiin kiinnittämään huomiota.
1960-luvulla KaMen takeissa komeileva logo on kuitenkin ollut jo lähes alusta saakka mukana seuran viireissä. Aluksi pyöreässä logossa oli kolme aaltoa, mutta hetkeksi 1980-luvulla siihen lisättiin neljäs aalto, kunnes taas 1990-luvulla palattiin kolmen aallon logoon.

Seuran takkeja ja muita edustusasuja uusitaan noin viiden vuoden välein. 1960-luvun jälkeen takista oli käytössä myös versio, jossa siniset resorit vaihtuivat valkoisiksi. Takki oli käytössä nimenomaan edustusasuna.