Koti Pääkirjoitus Neuvokkaat kesäteatterin harrastajatekijät

  Neuvokkaat kesäteatterin harrastajatekijät

  0

  Matti Kauhanen 9.7.2013

  Mitäpä Suomen suvi olisi ilman kesäteattereita. Kun laitosteatterit viettävät ansaittua taukoa, pääasiassa harrastelijavoimin toimivat kesäteatterit tarjoavat antimiaan erityisesti lomalaisten kulttuurinälkään.

  Tarjonta onkin laaja, sillä Suomessa näytöksiä pyörittää yhteensä noin 400 kesäteatteria. Monessa kunnassa niitä on enemmän kuin yksi, aivan kuten meillä Kangasallakin.

  Moni kesäteatteri on valinnut ohjelmistoonsa tuttuja tarinoita. Kun näytelmä kertoo niskavuorelaisista, kaikki tietävät jo etukäteen, mitä klassikkoa menevät katsomaan.

  Kaiken sortin kohellusta on myös tarjolla, mikä tuntuu olevan monen kesäteatterin näytelmävalinta kesästä toiseen. Huumori, hieman kehnompikin, takaa, että katsomo täyttyy. Eikä yleisökään yleensä odota liikoja.

  Viimeisimmät teattereiden näytelmävalinnat näyttävät suosivan entisten iskelmäkuuluisuuksien elämästä kertovia tarinoita. Esimerkiksi Sappeen kesäteatterissa esitetään Juhani Leskisestä eli Juicesta kertovaa tarinaa, ja Valkeakoskella näytellään lähes yhtä kuuluisan Pekka Tammilehdon, taiteilijanimeltään Topi Sorsakosken, vaiheikasta elämää. Suosittujen muusikkojen sävelmät kiinnostavat tietysti yleisöä.

  Kangasalan Ramppi-teatterin tämän kesän valinta eli tarina värikkäästä kirjailijasta, teatterin ohjaajasta, säveltäjästä ja perin juurin kangasalalaisesta Jalmari Finnestä on jälleen poikkeus yleisestä linjasta.

  Ehkä kaikki näytelmän nuoret katsojat eivät edes tiedä, kuka Jalmari Finne oli miehiään. Kiljusten perheen seikkailuista useimmat ovat varmasti kuulleet, mutta itse tarinoiden kirjoittajaa ei enää tunneta kovinkaan hyvin.

  Jalmari Finnen syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi 140 vuotta. Oli siis aika nostaa yksi Kangasalan kuuluisuuksista esille. Sen Ramppi-teatterin näyttelijät ja varsinkin Finneä näytettelevä Jarmo Salo osaavat hoitaa kirjailijaa kunnioittaen, mutta ei kuitenkaan turhan tosikkomaisesti.

  Jalmari Finne kuvasi taitavasti yhteiskuntaa ja sen ilmiöitä juuri sellaisina kuin ne ovat. Kunta- ja sote-uudistukset olisivat olleet Finnelle loistava naurun ja kirjoittamisen aihe. Niiden koomisuus tulee esille myös Rampin näytelmässä.

  Joillakin katsojilla on tapana vähätellä kesäteatterinäytelmiä siksi, että niitä ovat tekemässä näyttelemisen harrastajat ja usein myös käsikirjoittajat.

  Kaikki ei ehkä sujukaan taiteen sääntöjen mukaan, mutta täytyy vain ihastella arkielämässä asiallisesti käyttäytyvien ihmisten kykyä heittäytyä teatterissa ihan toisenlaisiin ja joskus hulluihinkin rooleihin.

  Varmaan siinä onkin se salaisuus, miksi tuhannet harrastajanäyttelijät innostuvat vuodesta toiseen sitoutumaan kuukausiksi harjoituksiin ja esityksiin. He kaikki ovat neuvokkaita kesäteatterin tekijöitä, joita ei ammattilaisilla voi korvata.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän