Noora Hildénin käsitykset yrittäjyydestä hioutuivat Isokarin majakkasaarella: ”Menestys ei synny yksin puurtamalla”

1
Noora Hildén kantaa huolta Kangasalan omaleimaisuudesta, jonka kokee haalistuneen kaupunkimaisuutta tavoiteltaessa.
Noora Hildén kantaa huolta Kangasalan omaleimaisuudesta, jonka kokee haalistuneen kaupunkimaisuutta tavoiteltaessa.

Kustavissa sijaitseva Isokarin majakka on monin tavoin antanut suuntaa Noora Hildénille. Ensimmäisellä Isokarin-retkellään hän tutustui mieheen, josta tuli hänen puolisonsa ja yrityskumppaninsa. 

Kymmenessä vuodessa he kehittivät Selkämeren kansallispuistossa sijaitsevasta Isokarista kukoistavan matkailukohteen hotelleineen, ravintoloineen ja ohjelmapalveluineen. Majakkavuosien aikana pariskunnalle syntyi kaksi lasta. 

Nyt Isokari on jo fyysisesti taakse jäänyttä elämää. Onnelliseksi paluumuuttajaksi itsensä määrittelevä Hildén muutti elokuussa 2020 tyttärineen Kangasalle, jota sanoo pitäneensä henkisenä kotikuntanaan muualla asuessaankin. 

Etäisyydestä huolimatta Isokari kulkee yhä vahvasti Hildénin mukana. Hän kuvailee majakkasaarivuosiaan kaiken kattavaksi yrittämisen korkeakouluksi. 

– Menestys ei synny yksin puurtamalla. Kenenkään aika ja osaaminen eivät yksinkertaisesti riitä siihen. Menestyjät ostavat ulkopuolisten palveluja, hän tiivistää. 

Teot ovat kauneinta puhetta

Hildén on täydentänyt käytännön työssä hankkimaansa yritystietämystä opiskelemalla palvelumuotoilua Lapin yliopistossa. Nyt hän kartuttaa osaamistaan Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemiassa. 

Opinnot tukevat saumattomasti Hildénin hiljakkoin perustaman Kepeämpi päivä -yrityksen toimintaa. Se keskittyy alle 10 henkilöä työllistäviin mikroyrityksiin, joista useimmat ovat perheyrityksiä. 

Kepeämmän päivän asiakaskuntaa ovat yritykset, joilla on tunnistettu tarve ja halu kehittää toimintaa. Pontimena voi olla liikevaihdon kasvattaminen, mutta myös yrittäjän halu muutoksiin, kun hänen oma työaikansa, osaamisensa tai jaksamisensa ei riitä kaikkeen. 

– Olen sellainen palveluliiketoiminnan kumppani, jota olisin itse mikroyrittäjänä tarvinnut viimeiset 10 vuotta. Mikään muotoilu, suunnitelma tai strategia ei auta ketään eikä mitenkään, jos se ei näy käytännön työssä. 

Hildénin mukaan teot ovat kauneinta puhetta. Hän näkeekin palvelumuotoilun usein hyvin kokreettisena, saman tien näkyvänä työnä. 

– Joku tarvitsee ruuhkanmurtajan oman ison asiakastilaisuutensa kanssa; toinen käyntikortit ja vuokramökeilleen online-varausjärjestelmän. Kolmannen kanssa tehdään innovaatiosetelirahoitteinen kansainvälistymisprojekti ja tavoitellaan uusia asiakkaita esimerkiksi saksankielisestä Euroopasta, avaa Hildén yrityksensä palveluita. 

Monta käsitystä menestyksestä

Lähtökohtana kaikessa ovat asiakkaan tarpeet, koskivatpa ne sitten huussin maalausta, taulujen ripustamista, kannattavuuslaskelmien laatimista tai uusien palveluiden kehittämistä. Hildén muistuttaa, että menestys tarkoittaa erilaisia asioita eri ihmisille. 

Hän luonnehtii itseään palvelualojen valmentavaksi konsultiksi ja konsultoivaksi valmentajaksi –eräänlaiseksi bisnesenkeliksi, joka omien rahojensa sijasta tuo asiakasyritykseen ammattitaitonsa, verkostonsa ja osaamisensa. 

– Osaan auttaa parhaiten matkailussa, kuten majoitukseen sekä ohjelma-, ruoka- ja kuljetuspalveluihin liittyvissä asioissa sekä kivijalkakaupan kehittämisessä. Käytännön työ johtaa useimmiten kehittymiseen ja kehittämiseen. 

Hildén mainitsee esimerkin: online-varausjärjestelmän käyttöönotto vapauttaa matkailuyrittäjältä niin paljon aikaa ja päänsisäistä energiaa, että palveluiden muulle kehittämiselle tulee tilaa. 

Ulkopuolinen katsoo asioita tuorein silmin

Suomessa toimii liki 400 000 yritystä, joista noin 90 prosenttia on alle viisi henkiä työllistäviä pienyrityksiä. 

–  Julkisuudessa pienet yritykset jäävät isojen varjoon. Mikroyrittäjät hoitavat yritystään ja yrityksen tuottamia palveluitaan usein täysin yksin ilman omantasoistaan tukea. Myös johtoryhmätyöskentelyä voi ostaa monitaitavalta palvelumuotoilukumppanilta. 

Hildénin mukaan ulkopuolisten palveluiden ostaminen nopeuttaa asioita ja tuo yritykseen uutta tietotaitoa. Ulkopuolinen asiantuntija-apu on hyvä katalyytti kaikelle kehitykselle, sillä omalle ympäristölleen ja tekemisilleen sokeutuu helposti. 

–  Autan sellaisissa asioissa, jotka todistetusti toimivat arjessa ja mihin mikroyrittäjällä oikeasti on varaa. Myyn asiakasyrityksen kokoon nähden sopivankokoista ja -tasoista palvelua. 

Kaiken voi toki tehdä yksinkin, mutta etenkin muutostilanteessa se edellyttää tietämystä ja itsevarmuutta.  

–  Yrittäjä on useimmiten todella yksin pohtiessaan, onko muutos järkevä, taloudellisesti kannattava, perusteltu ja tarpeellinen. Ulkopuolinen katsoo asioita tuorein silmin. 

Isokarin majakkasaari vaihtui näkötornien Kangasalaan, kun Noora Hildén muutti takaisin kotikonnuilleen viime vuonna. 

Kangasalan omaleimaisuus on haalistunut

Matkailu on asia, johon Noora Hildénin mielestä Kangasalla kannattaa satsata. 

–  Maailman onnellisimman maan vetovoimaisimman kaupungin luonnonkauniilla maaseudulla on aivan erinomaiset edellytykset menestyä matkailussa. Pieni, kangasalalainen ja suomenkielinen matkailuyritys voi olla myös kansainvälinen ja menestyvä.  

Vuosien poissaolon jälkeen hän kantaa huolta paikkakunnan omaleimaisuudesta, jonka kokee haalistuneen kaupunkimaisuutta tavoiteltaessa. 

–  Kangasalasta ei saa tehdä helsinkiläisvaikutteista yleispaikkakuntaa. Indentiteettimme kiteytyy murteessa, mikä pitää ottaa huomioon muun muassa nimistöstä päätettäessä.  

Hildén tunnustaa vierastavansa käsitettä Kangasalan keskusta. Hän sanoo asuvansa kirkolla. Torin tienoolla liikkuessaan hän hämmästelee näkymän kasvottomuutta. 

–  Siellä ei näy mitään, mistä muualta tullut voisi tunnistaa olevansa nimenomaan Kangasalla. Kuitenkin meillä on hieno luonto ja historia, joita korostaa. 

Lue myös: Isossakarissa kangasalalaistaustaiselle matkailuyrittäjälle iskee kaipaus Vesijärvelle

1 kommentti

  1. No, Tervehdys! Luin koko jutun ja oli kyllä hyvä.
    Toivottavasti tuo uusia asiakkaita. Mietin että missähän As Oy Ukinhovi voisi osaamistasi hyödyntää??
    T. Esko

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.