Koti Vuosien varrelta ”Nopea nousu oppilasjohtajasta oppilaspäälliköksi kuvasti hänellä olevaa upseeriainesta. Unelma: Kesäpäivä Kangas...

  ”Nopea nousu oppilasjohtajasta oppilaspäälliköksi kuvasti hänellä olevaa upseeriainesta. Unelma: Kesäpäivä Kangas – alla”

  0

  Lauantaina 27.1.1968

  Näin on merkitty Reserviupseerikoulun 125. kurssijulkaisuun Altti Hirvenojan kuvan ja nimen kohdalle.

  Onko tämä mies ollut ”pinko” sotaväen kielellä puhuttuna? Itse hän väittää, ettei ”jännittänyt”. Mutta niin kävi kuitenkin, että pohjaopinnoiltaan kansakoulun ja kansalaiskoulun kurssin suorittanut asevalvollinen Altti Johannes Hirvenoja Tasavallan Presidentin sotilaskäskylä ylennettiin vänrikiksi 10.1.68.

  ”Meille kerrottiin, niin aloitti Hirvenoja kertomuksensa, että jos teissä on ainesta, niin teidät voidaan pohjaopinnoistanne huolimatta kouluttaa vaikkapa vänrikeiksi saakka. Näin sanottiin AUK:n aliups. oppilaille, jotka olivat astuneet palvelukseen 25. helmikuuta 1967. 

  ”Minä en sitä uskonut. Ainoastaan kerran tätä aikaisemmin oli valtakunnan Tykistörykmentistä Niinisalossa kansakoulupohjalta armeijaan astunut asevelvollinen korotettu vänrikiksi.

  Aliupseerikoulusta sain kiitettävän arvosanan ja viidennen tilan Ihmettelin, kun minulta kysyttiin, haluanko lähteä jatkamaan reserviupseerikouluun. Kun vastasin myöntävästi, niin jouduin siellä viestikomppaniaan. Komppanissa oli 105 oppilasta ja sain sieltä hyvän yleisarvosanan sekä kymmenennen tilan. 

  Näin oli minun kohdallanin toteutunut se , jota en ollut uskaltanut toivoakaan.

  Mitä nyt siviilissä?

  – Olen ollut Takossa Tampereella offsetkopistioppilaana. Oppiaika on 4 vuotta. Ilokseni sain kuulla, että armeijassa olostani lasketttiin hyväkseni 8 kuukautta.

  Oliko vaikeata res.ups. koulussa?

  Vähemmän koulua käyvällä on siellä paljon luettavaa. Henkilö, joka on tottunut henkiseen työhön, lukee vain pääkohdat ja sillä siisti. Minun oli pakko lukea kaikki tarkasti. Taisin sittenkin olla lukuhommissa huonompi kuin kentällä, mutta molemmathan siinä koulussa otetaan huomioon.

  Kotiuttamistilaisuudessa Kankaanpäässä joutui Altti Hirvenoja pitämään ensimmäisen varsinaisen puheensa, joka oli kohdistettu kouluttajille, ryhkementin upseereille.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän