Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

”Nopea nousu oppilasjohtajasta oppilaspäälliköksi kuvasti hänellä olevaa upseeriainesta. Unelma: Kesäpäivä Kangas – alla"

Lauantaina 27.1.1968

Vuosien varrelta - 31.1.2018 kello 10.00
Kangasalan Sanomat
”Nopea nousu oppilasjohtajasta oppilaspäälliköksi kuvasti hänellä  olevaa upseeriainesta. Unelma: Kesäpäivä Kangas – alla"

Näin on merkitty Reserviupseerikoulun 125. kurssijulkaisuun Altti Hirvenojan kuvan ja nimen kohdalle.

Onko tämä mies ollut ”pinko” sotaväen kielellä puhuttuna? Itse hän väittää, ettei ”jännittänyt”. Mutta niin kävi kuitenkin, että pohjaopinnoiltaan kansakoulun ja kansalaiskoulun kurssin suorittanut asevalvollinen Altti Johannes Hirvenoja Tasavallan Presidentin sotilaskäskylä ylennettiin vänrikiksi 10.1.68.

”Meille kerrottiin, niin aloitti Hirvenoja kertomuksensa, että jos teissä on ainesta, niin teidät voidaan pohjaopinnoistanne huolimatta kouluttaa vaikkapa vänrikeiksi saakka. Näin sanottiin AUK:n aliups. oppilaille, jotka olivat astuneet palvelukseen 25. helmikuuta 1967. 

”Minä en sitä uskonut. Ainoastaan kerran tätä aikaisemmin oli valtakunnan Tykistörykmentistä Niinisalossa kansakoulupohjalta armeijaan astunut asevelvollinen korotettu vänrikiksi.

Aliupseerikoulusta sain kiitettävän arvosanan ja viidennen tilan Ihmettelin, kun minulta kysyttiin, haluanko lähteä jatkamaan reserviupseerikouluun. Kun vastasin myöntävästi, niin jouduin siellä viestikomppaniaan. Komppanissa oli 105 oppilasta ja sain sieltä hyvän yleisarvosanan sekä kymmenennen tilan. 

Näin oli minun kohdallanin toteutunut se , jota en ollut uskaltanut toivoakaan.

Mitä nyt siviilissä?

– Olen ollut Takossa Tampereella offsetkopistioppilaana. Oppiaika on 4 vuotta. Ilokseni sain kuulla, että armeijassa olostani lasketttiin hyväkseni 8 kuukautta.

Oliko vaikeata res.ups. koulussa?

Vähemmän koulua käyvällä on siellä paljon luettavaa. Henkilö, joka on tottunut henkiseen työhön, lukee vain pääkohdat ja sillä siisti. Minun oli pakko lukea kaikki tarkasti. Taisin sittenkin olla lukuhommissa huonompi kuin kentällä, mutta molemmathan siinä koulussa otetaan huomioon.

Kotiuttamistilaisuudessa Kankaanpäässä joutui Altti Hirvenoja pitämään ensimmäisen varsinaisen puheensa, joka oli kohdistettu kouluttajille, ryhkementin upseereille.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös