Nopeaa mielihyvää tarjoileva netti pitää kangasalalaiset lapset ja nuoret hyppysissään, kertoo kouluterveyskysely

0
Viivi Nikkilä, Matilda Savijärvi, Helmi Lumijärvi ja Elisa Kaskelma myöntävät, että puhelimella kuluu paljon aikaa. He kertovat käyttävänsä eniten lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettua TikTok-sovellusta.

Yhä useampi kangasalalainen lapsi ja nuori kokee netin käytön vähentämisen hankalaksi, selviää tuoreesta kouluterveyskyselystä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan kaupungin 4.–5-luokkalaisista noin 39 prosenttia on yrittänyt hyvin tai melko usein viettää vähemmän aikaa netissä siinä onnistumatta.Yläkouluikäisistä, 8.–9-luokkalaisista heitä on 33 prosenttia.

Molemmissa ikäryhmissä netin käytön vähentämisen vaikeaksi tai mahdottomaksi kokevien osuus on kasvanut selvästi vuoden 2017 kyselyn tuloksiin verrattuna.

Iästä riippumatta netistä irtautuminen näyttää olevan jonkin verran vaikeampaa tytöille kuin pojille.

Kyselyssä netillä tarkoitetaan laitteilla, kuten kännykällä, tabletilla, tietokoneella ja televisiolla käytettäviä sovelluksia, pelejä, elokuvia, ohjelmia sekä sosiaalista mediaa ja verkkopalveluita.

Jo viisivuotiaat voivat katsoa tuntikausia videota, jossa joku avaa lahjapaketteja tai joulukalenterin luukkuja.

Netin koukuttavuus näkyy Kangasalan koulupsykologien vastaanotoilla, kertoo psykologi Salla Saarela.

Hän muistuttaa, että lähtökohtaisesti netin käyttö ei ole haitallista, vaan osa nykysukupolven elämää. Kun verkkomaailmaan upotettujen tuntien määrä kasvaa, siitä pitää huolestua.

Saarela selittää, että pelit ja sosiaalinen media tarjoavat nopeaa mielihyvää, tyydytystä ja jännitystä. Tutkimusten mukaan ne voivat siksi aiheuttaa riippuvuutta.

Verkkomaailma on myös oiva pakopaikka arjesta ja rutiineista.

– Jo viisivuotiaat voivat katsoa tuntikausia videota, jossa joku avaa lahjapaketteja tai joulukalenterin luukkuja, hän huomauttaa.

Toisaalta netin runsasta käyttöä selittää myös se, että lapset ja nuoret luovat ja ylläpitävät siellä sosiaalisia suhteita.

– Joillakin on ystäviä vain somemaailmassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kangasalan yhdistyksen puheenjohtajasta Sanna Pasurista on huolestuttavaa ovat koukuttuneet älylaitteisiin liikaa.

– Kotona netin käyttöä pitäisi pystyä rajoittamaan, vaikka työssäkäyvien perheissä arki onkin hektistä.

Etenkin ala-asteikäisille on asetettava selkeät rajat. Moni yläkouluikäinen ymmärtänee, milloin olisi syytä sulkea älylaitteet ja käydä nukkumaan, mutta laitteiden houkutus voi silti viedä voiton.

Heidän kanssaan toimivat parhaiten yhdessä laaditut selkeät säännöt, joista myös pidetään kiinni. Perhe voi määritellä kellonajan, jonka jälkeen illalla puhelinta ei katsota.

– On tärkeää, että vanhemmat näyttäisivät omalla käytöksellään esimerkkiä. Jos on sovittu, että lapsi laittaa puhelimen pois kello kahdeksalta illalla, vanhempienkin olisi hyvä lopettaa puhelimen ja tietokoneen käyttö samaan aikaan, Saarela toteaa.

Jälkikasvun mielenkiitoa kannattaa suunnata älylaitteista muihin puuhiin ja harrastuksiin, kuten ulkoiluun, liikkumiseen tai kotiaskareisiin.

– Monet innostuvat asioista, kun heitä innostaa. Nuori voi tykätä, jos hän saa vastuuta. Perhe voi päättää, että yhtenä päivänä viikosta on esimerkiksi nuoren ruoanlaittopäivä, Pasuri huomauttaa.

Hän ja Saarela korostavat koti- ja perheyhteisön merkitystä: aikuisten kannattaa puuhata yhdessä jälkikasvunsa kanssa.

– Vanhempien pitää olla aidosti läsnä lapselle ja kiinnostunut hänestä – kysyä, mitä kuuluu, Pasuri toteaa.

Saarela muistuttaa, että arki-iltojen yhteisen tekemisen ei tarvitse olla kovin monimutkaista. Alakouluikäisen kanssa riittää vaikkapa lautapelimatsi tai kävelylenkki lähikauppaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Akseli Nikkanen ja Mikko Joenranta eivät koe, että puhelimella pitäisi olla vähemmän. Akseli kuuntelee vainmusiikkia puhelimen kautta. Mikko harrastaa partiota, minkä ansiosta puhelin unohtuu välillä täysin.

Koulut päättävät rajoista itse

Jokainen Kangasalan koulu luo säännöt puhelinten käytölle koulupäivän aikana. Tunneilla ne saavat olla esillä kuitenkin vain oppimistarkoituksessa.

Sariolan yhtenäiskoulun rehtori Tuomo Myllö kertoo, että yläkoululaisten puhelinten käyttö on sallittu välintuntien aikana. Kuudenteen luokkaan asti ne pysyvät päivisin repuissa myös tuntien välillä.

– Alakouluikäisiltä puhelimia hukkuu ja tippuu helposti. Olemme katsoneet, että heille on parempi juosta ja painella menemään pihalla. Yläkouluikäiset eivät kuitenkaan enää samalla tavalla liiku välitunneilla. Lisäksi yllättävän moni käy katsomassa Wilma-merkintöjä puhelimesta, Myllö selittää.

Yhdeksäsluokkalaiset Akseli Nikkanen ja Mikko Joenranta viettävät välituntia koulun seinustalla.

– Aika vaikea varmaan löytää täältä sellaista, jolla on puhelin kädessä, Mikko toteaa sarkastisesti oma luuri kädessään.

Hän kertoo viihtyvänsä puhelimella jonkin verran.

– Minulla on Instagram, Twitter ja Snapchat, jota en kyllä käytä sekä tietysti Whatsapp.

Eniten aikaa verkkomaailmassa kuluu kuitenkin tietokoneella pelatessa.Mikko ei ole varma, onko hän koskaan varsinaisesti yrittänyt varsinaisesti vähentää netissä olemista.

– Ei se ole onnistunut, jos olen pyrkinyt, hän pohtii.

Asia ei huolestuta häntä, sillä partioharrastuksen ansiosta verkkomaailma unohtuu välillä täysin.

– Meillä on leirejä, joilla puhelin ei ole ollenkaan käytössä.

Myöskään Akseli ei ole kokenut tarvetta vähentää luurin näpräämistä.

– En käytä sitä muuhun kuin musiikin kuunteluun, hän toteaa.

Niin ikään 9.-luokalla opiskeleva Iida Hile kertoo viettävänsä puhelimella noin 2–3 tuntia päivässä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Helmi Hile kertoo käyttävänsä puhelinta noin kahdesta kolmeen tuntiin päivässä. Välillä sitä tulee näprättyä myös iltaisin, kun ei välttämättä pitäisi.

Käytetyimpiin sovelluksiin kuuluvat Instagram ja Snapchat, joissa hän juttelee kavereidensa kanssa.Välillä puhelin haittaa muuta elämää. Sosiaalista mediaa tulee selailtua esimerkiksi iltaisin, vaikka ei pitäisi. Milloin hän laittaa luurin pois?

– Sitten kun menen nukkumaan.

Iidan kotona ei ole rajoitettu netissä vietettyä aikaa, kuten ei myöskään Mikon.

– Minulla on rajattu netti, mutta ei muuten, Mikko kertoo.

Neljä 5.-luokkalaista, Matilda Savijärvi, Elisa Kaskelma, Heli Lumijärvi ja Viivi Nikkilä myöntävät, että vapaa-ajasta iso osa kuluu puhelimella. Kukaan ei vaikuta olevan siitä huolissaan.

– Ei siitä ole mitään haittaa, joku arvelee.

– Minulla on kyllä neljä kertaa viikossa harrastukset. En ehdi olemaan puhelimella niin paljon, Nikkilä pohtii.

Yleisin tyttöjen suosima sovellus tuntuu olevan TikTok, jossa voi jakaa lyhyitä videoita.Lisäksi sovellusvalikosta löytyvät Instagram, Snapchat, Whatsapp ja Youtube.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.