Nordea luopuu paperisesta tunnuslukukortista – Kaikki pankit eivät hylkää paperisia tunnuksia

0
Martti Torkkel sai opastusta tunnuslukulaitteen käyttöön Nordean digineuvoja Sirpa Olkinuoralta torstaina pääkirjastossa. Torkkel on käyttänyt aiemmin pankin tunnuslukusovellusta.

Nordea luopuu paperisesta tunnuslukukortista loppuvuoden aikana. Kortilla ei pääse syyskuun puolivälistä alkaen tunnistautumaan asiointipalveluihin, kuten Omaveroon ja Kelaan.

Tampereen toimipaikanjohtaja Tomi Tulonen kertoo, että verkkopankkiin kortilla voi kirjautua siihen asti, että uusi verkkopankki julkaistaan loppuvuoden aikana. Pankki kuitenkin suosittelee uusien tunnistautumistapojen käyttöönottoa jo nyt. Tunnistautuminen tulee tehdä mobiililaitteissa toimivalla tunnuslukusovelluksella tai erillisellä tunnuslukulaitteella.

Viime vuonna konttorinsa Kangasalla sulkeneella pankilla on noin 9 000 kangasalalaista asiakasta. Viime viikolla se järjesti pääkirjastossa kaksi digineuvontatilaisuutta, joissa sai apua uusien tunnistautumistapojen käyttämiseen.

Martti Torkkel perehtyi tunnuslukulaitteeseen digineuvoja Sirpa Olkinuoran kanssa torstaina. Torkkel kertoi käyttäneensä tunnuslukusovellusta jo aiemmin laskujen maksamiseen.

– Hankin laitteen varalle. Jos puhelin menee rikki, ei pysty tekemään mitään, hän selitti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Nordean asiakkaat voivat hankkia tunnuslukulaitteen, jolla pääsee kirjautumaan verkkopankkiin, maksaa verkko-ostoksia ja tunnistautua julkisiin asiointipalveluihin.

Torkkel kertoo, että uusien tunnistautumistapojen omaksuminen tuntuu toisaalta ensin vaikealta. Esimerkiksi tunnuslukusovelluksen käyttö on kuitenkin sujunut.

– Kun tunnuslukulaitteeseen tutustuu rauhassa kotona, kyllä se siitä, hän arveli.

Tunnistautumisen muutosten taustalla on Euroopan laajuinen maksupalvelulainsäädäntö PSD2. Se määrittelee uudelleen sähköisen tunnistamisen vaatimukset. Asetus koskee kaikkia pankkeja ja tulee voimaan syyskuussa.

Aito Säästöpankki Kangasalan johtaja Johan Sirén kertoo, että tunnuslukukortti poistuu mahdollisesti tulevaisuudessa tai sillä suoritettavaa tunnistautumista vahvistetaan tekstiviestillä.Toistaiseksi mikään ei kuitenkaan muutu.

– Paperinen tunnuslukukortti ei häviä mihinkään, hän toteaa.

Halukkaat voivat käyttää myös sähköistä tunnistautumista ja valita mobiilissa toimivan tunnuslukusovelluksen. Sirén muistuttaa, että sitä käyttävienkin kannattaa pitää avainlukulista tallessa. Sitä tarvitaan esimerkiksi, jos sovellus lukkiutuu.

Osuuspankkikaan ei aio ainakaan toistaiseksi luopua paperisesta avainlukulistasta. Syyskuun puolivälistä alkaen verkkopankkiin kirjautuminen edellyttää kuitenkin matkapuhelinta, jonka numero on pankin tiedossa. Kirjautuessaan asiakas saa satunnaisesti tekstiviestin. Siinä kerrotaan, mikä avainluvuista hänen tulee valita.

– Lisävahvistustekstiviesti lähetetään asiakkaalle, kun hän on kirjautumassa verkkopalveluun selaimella eikä ole ottanut käyttöön mobiilisovellukseen liitettävää mobiiliavainta, yrityspalveluiden asiakkuusasiantuntija Satu Hakkari kertoo

Pankin mobiilisovelluksessa käyvä mobiiliavain on avainlukulistan vaihtoehto. Sovellukseen kirjaudutaan käyttäjätunnuksella ja salasanalla, sormenjälki- tai kasvotunnistuksella. Toiminnot voi vahvistaa mobiiliavaimella, joka on itse määritettävä nelinumeroinen pin-koodi.Mobiilipalveluita käyttävienkin täytyy säilyttää avainlukulista. Sillä pääsee edelleen kirjautumaan asiointipalveluihin.

Ne, joilla ei ole tekstiviestejä vastaanottavaa laitetta, voivat asioida ainoastaan konttoreissa ja puhelinpalvelussa. Laskut voi maksaa esimerkiksi suoramaksuna tai maksupalvelun avulla.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.