Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Nuohous on otettava piirinuohoojalta vielä siirtymäajan – Omistajan vastuu korostuu

Talonomistaja saa jatkossa valita savupiippunsa nuohoojan. Tähän saakka pelastustoimi on valinnut nuohoojan tietylle alueelle, mutta piirinuohousjärjestelmä lakkautetaan vuoden alussa. Vaikka laki muuttuu vuoden alussa, niin Kangasalla kilpailu vapautuu vasta kesällä.

Uutiset - 28.11.2018 kello 20.00
Kangasalan Sanomat/ Anu Ritvanen
Nuohous on otettava piirinuohoojalta vielä siirtymäajan – Omistajan vastuu korostuu
Siisteys on oleellinen osa asiakaspalvelua Jukka Salosen mukaan. Jos tulee reklamaatioita, ne koskevat useimmiten nokijälkiä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen palotarkastaja Pauliina Niukkalan mukaan lain siirtymäaika on kesäkuun loppuun saakka, jolloin voimassa olevat piirinuohous­sopimukset päättyvät.

– Vasta tämän jälkeen rakennuksen omistaja tai haltija voi teettää nuohouksen itse valitsemallaan nuohoojan ammattitutkinnon suorittaneella palveluntarjoajalla, Niukkala kertoo.

Palotarkastajan mukaan asukas joutuu itse huolehtimaan, että toimenpide tulee tehtyä asuinrakennuksissa vuoden välein ja vapaa-ajan asunnoissa kolmen vuoden välein.

Kiinteistön omistaja tai haltija on ollut tähänkin saakka velvollinen huolehtimaan hormien puhdistuksesta.

Niukkalan mukaan osassa kaupunkia piirinuohooja on ilmoittanut tulevasta nuohouksesta, mutta osassa kaupunkia nuohous on täytynyt tilata itse.

Joskus on saattanut syntyä tilanne, jossa työ on pitänyt hankkia muulta kuin omalta piirinuohoojalta.

– Paloturvallisuuden kannalta on parempi teettää nuohous toisella ammattilaisella kuin jättää se kokonaan tekemättä, Niukkala toteaa.

Jos nuohouksen lainmukaisuudessa on puutteita, pyrkivät vakuutusyhtiöt vähintäänkin alentamaan korvausta.

Niin palotarkastajan kuin Finanssiala ry:n lainsäädännön johtavan asiantuntijan Petri Meron mukaan tilanne kannattaa varmistaa omalta vakuutusyhtiöltä ennen mahdollista vahinkoa.

– Yleisesti voi sanoa, että vakuutusehtojen mukaan viranomaismääräyksiä ja -ohjeita on noudatettava samoin kuin suojeluohjeen määräyksiä. Jos näitä on laiminlyöty, voidaan korvausta vahinkotapauksessa vähentää tai jopa evätä, toteaa Finanssiala ry:n omaisuusvakuutuksien, vahinkojen ja vahingontorjunnan asiantuntija Mero.

Meron mukaan laiminlyönnillä täytyy kuitenkin olla syy–seuraus-­suhde, eli vahinko on joko johtunut laiminlyönnistä tai laiminlyönti on laajentanut vahinkoa.

Mero kehottaa säästämään nuohoustodistuksen, jotta nuohouksen muistaa teettää määräajoin.

Niukkalan mukaan nuohousalan yritys voi markkinoida palveluaan, mutta se ei voi vain ilmoittaa asiakkaalle, että olen tulossa silloin ja silloin.

– Yritys voi kertoa, että se on tekemässä nuohouksia alueella, mutta asiakkaan täytyy erottaa, ettei kyse ole entisenlaisesta pakottavasta tilanteesta, jossa nuohous on pakko ottaa juuri tietyltä nuohoojalta, Niukkala huomauttaa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös