Nuoret muusikot löysivät yleisönsä

0

Kangasalan Kuvataiteen Ystävien vuosinäyttelyn taannoisiin avajaisiin ilmestyi laulava tyttötrio nimeltä Fiola: Miisa Asikainen soitti viulua, Camilla Sirén kitaraa ja Jenna Riihinen rytmitteli bassokitaralla.
Kangasalalaisen trion countrytyyppinen musiikki oli itse sävellettyä ja sanoitettua. Lahjakkaiden tyttöjen yhtye oli aloittanut yhteistyönsä vasta viime kesänä.
Tuokio alkoi kappaleella Beautiful Bird, kolmiäänisellä sointuvalla ja puhtaalla laululla hyvin viritettyjen soittimien säestyksellä. Raikas country-tunnelma syntyi välittömästi.
Englanninkieliset sanoitukset liikkuivat nuorten omakohtaisilta tuntuvien tarinoitten piirissä.
There Ain´t You kertoi haikeana loppuneesta suhteesta. Viulu tarvittiin tunnelmaan ehdottomasti.
Kappale I Left Home alkoi Jenna Riihisen soololaululla. Nuoren tytön selkeä ja luonnollinen ääni sopi hyvin tarinaan, joka kertoi kotoaan varhain lähteneen selviytymisestä maailmalla sitkeällä työllä ja periksi antamattomuudella.
Not Part of My Vocabulary kertoi haaveista: jos vain olisin voimakas ja kaunis, rikaskin. Mutta vaikka en ole kaikkea tätä, tällaisena olen hyvä.
Erittäin kauniisti äänet ja soittimet soivat yhteen viimeisessä lohdullisessa kappaleessa, jossa oli mieleenjäävä sävel: We are all here.
Aina on aikaa pysähtyä, aina on aikaa valita toinen tie. Ja olemmehan me kaikki täällä. Tuli mitä tuli.
Omaperäinen, vaihteleva ja rytmikäs musiikki loi country-tunnelman jo ilman sanojakin. Väliin oli sovitettu monimutkaisiakin rytmejä.
Kappaleet, joiden viesti oli selkeä, jäivät parhaiten mieleen.
Yhteen hyvin sopivat äänet ovat trion valtti. Heistä kuullaan vielä.

Pianisti esiintyi kuorolle

Tuomas Salokangas tuli esittämään tutkinto-ohjelmansa kirkkokuoron harjoituksiin. Näin ehkä itse tutkinto ei jännittäisi.
Kukaan ei ollut osannut odottaa niin monipuolista ja nautittavaa konserttia.
Nuori virtuoosi kävi läpi musiikin kausia barokista moderniin. Taito ei ole syntynyt itsestään, vaan on vaatinut monien vuosien opiskelun ja lukemattomat harjoituskerrat.
Bach vakuutti, Mozart ihastutti. Mozartin F-duuri sonaatin fraseeraus oli selkeää, Adagio-osa lauloi.
Schubertin Impromptu Ges-duuri tuuditti romanttisiin haaveisiin. Siinä erottui kauniita laulullisia linjoja, joita on tiettävästi sanoitettukin.

Piano koetuksella

Chopinin Etydi h-molli koetteli rajuudessaan pianon rajoja. Se alkoi nopeilla oktaaveilla ja jatkui hengästyttävällä raivolla.
Sibeliuksen kansanlaulusovituksista sen sijaan löytyi suloa, mutta Velisurmaajan soinnuissa sisälsivät ankaria sävyjä.
Tamperelaisen pianistin Tuomas Turriagon tämän vuosisadan sävellys Da Lontano soi mietteliäästi, välillä kaihoisena ja katosi vähitellen nimensä mukaan kaukaisuuteen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.