Nuorille ikiomaa, mutta muukin kiinnostaa

0

Vuosi sitten helmikuussa avattu Kangasala-talo on halunnut profiloitua kaikenikäisten kohtaamispaikaksi.

 

Viime vuoden aikana rakennuksessa ehdittiin järjestää lähes 180 tapahtumaa, ja kävijätavoite ylittyi.  Vierailijoita kertyi kaikkiaan noin 49 000.
Kuten tunnettua, keski-ikäisiä ja varsinkin naisia on helppo saada kulttuurin ja muiden rientojen pariin. Nykyajan nuoret perheet puolestaan tutustuttavat jälkikasvuaan jo pienestä pitäen musiikin, taiteen ja teatterin maailmaan.
Mutta miten houkutella nuoret liikkelle? Tapahtumat, hyvin järjestetytkään, eivät välttämättä nappaa nuorisoa talon ovesta sisään. Haaste on sama muillakin toimijoilla.
Tämän totesi myös toimitusjohtaja Timo Kotilainen viime vuonna tehdyssä haastattelussa, jossa hän summasi ensimmäisen toimintakauden saldoa.

Nuoriso on harrastuksiensa ja alakulttuuriensa puolesta niin eriytynyttä, että suuria massoja kokoavaa tapahtumaa on vaikea järjestää. Yrittää silti pitää, ja niin tehdäänkin.
Kangasala-talo sai vastikään Taiteen edistämiskeskukselta avustusta nuorille suunnattuun toimintaan. Avustuksen ansiosta nuoret pääsevät räppäämään ja tekemään biisejä tamperelaisen räppärin ja sanataideohjaajan Simo Niemisen ohjauksessa.
Nieminen korostaa, ettei lähtötasovaatimuksia ole, vaan ennakkoluuloton suhtautuminen tekemiseen riittää. Osallistujien itseilmaisun, itsetuntemuksen sekä itsevarmuuden odotetaan kehittyvän työpajan aikana.

Kangasala-talon ensimmäiseen toimintavuoteen on mahtunut muutakin nuorille suunnattua kuin musiikkia. Talossa on tehty graffititaidetta ja valoinstallaatioita, opeteltu parkouria ja harrastettu jätkien juttuja. Tasaisin väliajoin on hyvä järjestää suoraan nuorisolle kohdistettua toimintaa, jotta talo tulee tutuksi ja kynnys astua sisään madaltuu.
Sekin kannattaa kuitenkin muistaa, että nuoret kuluttavat ihan sitä samaa kulttuuria kuin aikuiset. Heitä on todistettavasti nähty galleriassa katsomassa taidetta, salissa seuraamassa elokuvia ja kuuntelemassa niin jazzia­ kuin klassistakin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.