Nuorisovaltuuston aika sytytti kiinnostuksen yhteisiin asioihin – entiset nuvalaiset muistelevat

0
Johanna Hellekoski (silloin vielä Aro) antoi 16-vuotiaana haastattelun Kangasalan Sanomille nuorisovaltuuston asioista. Kuva: Johanna Hellekosken arkisto

Kangasalan Nuorisovaltuustolla on juhlavuosi. Se on toiminut jo 25 vuotta. Tarkoitus oli järjestää nyt keväällä juhlat, mutta koronatilanne ei sitä sallinut.

Kangasalan Nuorisovaltuusto (nuva) on ensimmäinen pysyväksi tarkoitettu nuva Suomessa. Sitä oli perustamassa tiimi, jossa oli kunnan nuoriso-ohjaaja Arja Lanki, Jorma Jussila seurakunnasta, 4H:n Mikko Tahlo ja osallisuushankkeen kautta nuorisotoimesta Mari Pyykkönen. Idea tuli mutkan kautta Saksasta.

Näin nuvassa aikoinaan mukana olleet muistelevat toimintaa.

Johanna Hellekoski oli Kangasalan Nuorisovaltuuston ensimmäinen puheenjohtaja.

Johanna Hellekoski (os. Aro)

Mukana toiminnassa vuosina 1995-1997.

Ulospäin suuntautunut nuori, joka halusi mukaan päättämään asioista. Sellainen oli Johanna Hellekoski 25 vuotta sitten. Nuorisovaltuustoon häntä rohkaisivat nuorisotyöntekijät, opettajat ja erityisopettajana toiminut isä.

– Idea oli omani, mutta isä sanoi, että jos lähdet toimintaan mukaan, pyri puheenjohtajaksi. Se on hauskin homma. Rahastonhoitaja ja sihteeri joutuvat kirjoittamaan, mutta puheenjohtaja saa johtaa keskustelua.

Hellekoski oli Kangasalan Nuorisovaltuuston ensimmäinen puheenjohtaja. Noilta vuosilta mieleen on jäänyt erityisesti matka Strasbourgiin tutustumaan Euroopan parlamenttiin.

– Muistan, että meillä oli xylitol-paidat ja veimme xylitolia maailmankartalle.

Nuorisovaltuuston jälkeen Hellekoskea kosiskeltiin mukaan politiikkaan, mutta hän ei innostunut. Erilaiset luottamustehtävät jäivät, kun Hellekoski tuli äidiksi 22-vuotiaana. Ammatiltaan Hellekoski on psykiatrinen sairaanhoitaja, erikoistunut nuoriin ja lapsiin. Hän työskentelee Nokian kaupungin perhepalveluissa.

– Nuorten asiat ovat minulle edelleen sydämen asia.

Merja Vihtiälä työskentelee nykyään Vesilahden kunnan talouspäällikönä.

Merja Vihtiälä

Mukana toiminnassa vuosina 1996-2001.

Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin vei Merja Vihtiälän mukaan Nuorisovaltuustoon. Puheenjohtajanakin toiminut. Vihtiälä muistelee lämmöllä yhdessä tehtyjä juttuja.

– Järjestimme muun muassa valtakunnallisen Nuppi-tapahtuman. Se oli iso rupeama, porukkaa tuli ympäri Suomea. Kävimme myös muualla Suomessa järjestetyissä tapahtumissa. Se oli sellaista yhteisen ajan viettoa ja asioiden pohtimista.

Sittemmin tie vei yliopistoon kauppatieteitä opiskelemaan. Politiikan sijaan Vihtiälä on löytänyt paikkansa virkamiespuolelta. Hän on nykyään Vesilahden kunnalla talouspäällikkönä. Sinne hän siirtyi Pälkäneellä talousjohtajan paikalta. Sitä ennen Vihtiälä teki kymmenen vuotta tilintarkastustyötä, asiakkaana kuntia sekä yksityisen puolen toimijoita.

– Nuorisovaltuustosta lähti kiinnostus yhteisiin asioihin, nyt teen sitä työkseni.

Noora Pajari on Multian kunnanjohtaja.

Noora Pajari

Mukana toiminnassa vuosina 2002-2006.

Koirapuisto Kangasalle, paremmat julkisen liikenteen yhteydet Ruutanaan ja skeittiparkki. Siinä muutamia asioita, joita Noora Pajari muistaa Nuorisovaltuuston hänen aikanaan ajaneen. Pajari päätyi mukaan toimintaan nuorisotyöntekijöiden sekä Pikkolan koulun yhteiskuntaopin opettajan vinkistä.

– Olen aina ollut suunapäänä menossa tällaisiin, se on minulle luontaista.

Nuorisovaltuuston vaikutukset myöhempään elämään ovat Pajarin omien sanojen mukaan olleet mittavia.

– Innostuin yhteiskunnallisista asioista niin, että päädyin lukemaan valtio-oppia yliopistoon. Nykyään työskentelen kunnanjohtajana Multialla.

Tie kunnanjohtajaksi on ollut varsin selkeä, vaikka Pajari ei siihen ihan uskonutkaan. Jo yläasteella ammatinvalintatestin ykkösvaihtoehto oli kunnanjohtaja. Lukiossa hän uusi testin ja taas tulos oli sama.

– Tässä sitä nyt ollaan, että kai niissä jotain perää on ollut.

Juha Valtamolle sytyyi innostus yhteisiin asioihin nuorisovaltuustossa.

Juha Valtamo

Mukana toiminnassa 2003-2010

Nuva esitteli toimintaansa Pikkolan koulussa, etenkin muistettiin mainostaa mahdollisuutta matkustaa. Juha Valtamo oli silloin seitsemännellä luokalla.

– Joku täky heillä oli, Saksan matka tai vastaava. Muistan, että ajattelin ettei minua matkustaminen niin innosta. Historian opettaja rohkaisi lähtemään ehdolle Nuorisovaltuuston vaaleihin, sanoi että on siellä muutakin kuin ulkomaanmatkoja.

Valtamo viihtyi toiminnassa, oli tunne, että yhdessä saatiin asioita aikaan ja tehtiin jotain merkittävää. Alkuaikoina toiminta oli vielä vaatimatonta, mutta vähitellen se kytkeytyi kunnan toimintaan, kun nuva sai puhe- ja läsnäolo-oikeuden muutamiin kunnan lautakuntiin. Valtamo itse toimi sivistyslautakunnassa nuorisovaltuuston edustajana. Valtamo oli mukana vielä armeijavuoden ja asettui sen jälkeen kuntavaaleissa ehdolle.

– Siinä sen hoksasi, että yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat. Päädyin opiskelemaan yhteiskuntatieteitä ja nyt olen samalla saralla töissä, työskentelen Maanpuolustuskurssiyhdistyksellä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.