Koti Pääkirjoitus Nuotiomakkara ei ole pakollinen maastoeväs

  Nuotiomakkara ei ole pakollinen maastoeväs

  0

  Pari viikkoa sitten nautiskelin aurinkoisesta sunnuntaista Heraman rantamaisemissa. Järven harvinaisen kirkas, puhdas ja helteilläkin virkistävän vilpoisa vesi oli houkutellut rantakalliolle koko joukon muitakin vapaapäivän viettäjiä.

  Heramaan pulahdus edellyttää uimarilta vaivannäköä, sillä autoa ei saa parkkiin lähellekään rantaa. Nälkä ja janohan siinä tulee väkisinkin, metsäpolkuja tarpoessa ja uidessa.

  Oman rantavisiittini aikana panin merkille, että muut uintiseurueet olivat varanneet mukaansa reilut reissu­eväät. Äänistä ja käyttäytymisestä päätellen ainakin osa huolehti nestetasapainostaan prosenttipitoisilla juomilla.

  On jokaisen oma yksityisasia, millaisin eväin luonnonhelmaan lähtee. Näin pitkään jatkuneilla helteillä kannattaa kuitenkin uskoa, mitä pelastusviranomailla on sanottavana retkieväiden lämmitystavasta.

  Metsäpalovaroituksesta huolimatta Heraman rannalla ritisivät uimaseurueiden nuotiot, joiden virittämiseen tuskin oli kysytty lupaa maanomistajalta.

  Helteiden kuivettama maasto syttyy todella helposti. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa ei avotulta saa maastossa tehdä lainkaan. Nuotion lisäksi avotuleksi tulkitaan sellainen tulenkäyttö, josta palo voi levitä maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.

  On syytä muistaa, että piknikeillä niin suositut kertakäyttögrillit rinnastetaan avotuleen. Samoin muut heppoiset grilliviritykset, jotka ovat alttiita kaatumaan tuulessa.

  Pelastusviranomaisten mukaan maastoon heitetty tupakan tumppi ei ole lainkaan harvinainen metsä- tai maastopalon aiheuttaja.

  Valitettavan usein metsä- ja maastopalot saavat alkunsa ihmisten huolimattomuudesta ja osin myös tietämättömyydestä.

  Sähköllä ruokansa ja varsin usein asumuksensakin lämmittävä kansa tuntuu vieraantuneen niin tulenteosta kuin tulen käsittelystäkin.

  Ennen vanhaan tulenkäsittelytaito siirtyi sukupolvelta toiselle. Pitäisiköhän kouluissa opettaa lapsille, miten tuli sytytetään ja miten se sammutetaan?

  Moni loihtii tunnelmaa elokuun pimeneviin iltoihin kynttilöin ja ulkotulin. Jos helteet jatkuvat, ei edes tuikkukynttilöiden kanssa voi olla liian varovainen. Tulipalo on ikävä vieras, joka riehaantuessaan vaarantaa ihmishenget ja aiheuttaa mittaviakin aineellisia vahinkoja.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän