Koti Uutiset Nuuskaamisen yleistyminen huolestuttaa nuoriakin – käyttäjiä löytyy alakoululaisistakin

  Nuuskaamisen yleistyminen huolestuttaa nuoriakin – käyttäjiä löytyy alakoululaisistakin

  1
  Nuuskan välittäminen ja sen käyttö ovat yleistä myös koulupäivän aikana.

  Yläkouluikäisten kasvanut nuuskan käyttö saa sitä vierestä seuraavat nuoret huolestumaan. Saman huolenaiheen jakavat myös Pitkäjärven koulun oppilaat Vilma Visala ja Teemu Helander.

  – Monet nuoret kaikissa Kangasalan yläkouluissa käyttävät nuuskaa, Visala harmittelee.

  Uusimman kouluterveyskyselyn mukaan Kangasalan 8.–9.-luokkalaisista pojista käyttää nuuskaa lähes yhdeksän prosenttia ja tytöistä noin neljä prosenttia. 

  Nuuska kiinnostaa yhä useampaa tyttöä.

  – Alakoulussakin jotkut käyttävät, mutta ne ovat yleensä kokeiluja. Joillakin esimerkiksi isosisarukset sortuvat päihteisiin ja nuoremmat ottavat mallia, Helander tietää.

  Samaan aikaan tupakointi on vähentynyt. Visala ja Helander uskovat nuuskan korvanneen tupakan siksi, että sen käyttöä on helpompi salata. Opettajien silmään nuuskaaminen näkyykin usein ympäri koulua leviteltyinä nuuskamälleinä.

  – Niitä on tungettu jopa pattereihin ja heitetty auditorion seinään, he kertovat.

  Nuuskaa myyvien oppilaiden nimet ovat nuorten keskuudessa yleisesti tiedossa. Nämä nuoret ostavat nuuskaa aikuisilta tai muiden välikäsien kautta ja myyvät sitä koulussa, kauppojen edustalla, nuorisotiloissa ja sosiaalisessa mediassa.

  – Päihteiden myynti ja käyttö on tosi avointa. Sivullisena aikuisten nimiä ei ole kantautunut korviini, mutta tiedän joidenkin vanhempien ostavan lapsilleen nuuskaa, Helander toteaa.

  Jos myynnistä jää kiinni koulussa, siihen puuttuvat poliisi ja lastensuojelu. Käytöstä taas ohjataan kouluterveydenhoitajan luo ja koulu ilmoittaa siitä kotiin. Opettajat ja vanhemmat kitkevät ongelmaa valistuksella.

  – Järjestämme ensi vuonna Vatialan koulun vanhempainyhdistyksen kanssa päihdekoulutusta vanhemmille, minkä jälkeen koulutamme nuoria, kertoo koulun oppilaskunnan ohjaava opettaja Kreetta Koistinen.

  Myös nuorisotiloissa päihteisiin on nollatoleranssi.

  – Kun Veturissa nuori jäi kiinni nuuskasta, tilat olivat kiinni ainakin viikon. Siellä ei saa käyttää päihteitä, niin totta kai siihen on oltava rangaistus, Visala toteaa.

  Kouluterveydenhoitaja Arja Itkosen vastaanotolla keskustellaan usein nuuskan käytöstä. 

  Keskusteluissa nousevat esiin ryhmäpaineet, murrosiän kokeilunhalu ja puutteellinen kyky arvioida toimintansa seurauksia.

  Nuoret pitävät myös herkästi nuuskaamista tupakointia vaarattomampana, vaikka siinä on huomattavasti enemmän nikotiinia.

  – Nopeasti syntyvä voimakas riippuvuus tulee helposti yllätyksenä.

  Itkonen pitää tärkeänä vanhempien selkeää ja johdonmukaista kielteistä asennetta päihteisiin.

  – Jos nuori myöntää käytön, on tärkeää osoittaa, että hänet hyväksytään, mutta nuuskan käyttöä ei. Keskustelemalla asiasta vanhempi voi välittää nuorelle huolensa hänen hyvinvoinnistaan.

  1 KOMMENTTI

  1. Saamme lukea lehdistä tullin nuuskatakavarikoista ja salakuljettajien saamista tuomioista. Salakuljetusta on niin kauan kuin on markkinoita ja myynti on helppoa. En ole itse koskaan tupakoinut/nuuskannut, en tuomitse käyttäjiä; se on jokaisen oma valinta, mutta yksi huomio. Pengoin hieman sosiaalista mediaa. Esim. Facebookista löytyy kymmeniä nuuskanmyyntirinkejä. Suurimmissa on yli 10000 jäsentä. Liityin ihan uteliaisuuttani muutamaan. Ryhmissä mainostetaan ihan avoimesti nuuskaa, jopa kotiin toimitettuna. Selatessani ryhmien keskusteluja (pääasiassa myyntimainontaa), laskin, että ahkerimmat myyjät ovat myyneet vuoden aikana useita tuhansia nuuskatorneja. Yhdessä ryhmässä oli kuva, jossa oli kuusi isoa, laatikkoa täynnä nuuskatorneja: ”Joulunuuskat sapuneet”. Poliisia ei kiinnosta.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän