Nyt on aika huoltaa linnunpöntöt

0
Vanhat pesäainekset kannattaa poistaa pöntöstä. Se käy helposti, kunhan pöntössä on avattava katto, pohja tai seinälauta.

Useimpien lintulajien pesimäkauden alkuun on vielä runsas kuukausi, joten nyt on sopiva aika tehdä määräaikaishuolto pesäpöntöille.

Huollossa on kolme keskeistä työvaihetta. Ne ovat pöntön yleisen rakenteen tarkastaminen, kiinnityksen pitävyyden varmistaminen sekä vanhan pesäpohjan poistaminen.

Myös viimeisen päälle rakennettu pönttö kuluu käytön ja sään vaihteluiden seurauksena, joten erityisesti pohjan ja katon lujuuden tarkistaminen kannattaa.

Vaikka esimerkiksi pohja vähän repsottaisi, ei koko pönttöä kannata heittää tulevaan juhannuskokkoon. Lintua ei haittaa, vaikka pöntön rakenteissa olisi sekä uusia että vanhoja lautoja. Korjausrakentaminen kannattaa.

ENITEN alttiita säiden kuluttavalle vaikutukselle ovat kattolaudat, ellei niitä ole päällystetty esimerkiksi remontista yli jääneillä kattohuovan palasilla.

Linnunpöntön paras kattomateriaali on kestävä vesivaneri. Sen käyttäminen voi kuitenkin olla kustannuskysymys, etenkin jos pönttöjä on huollettavana tai tekeillä runsaasti.

Käytetty pesäpohja olisi hyvä poistaa pöntöstä säännöllisesti. 

Vanhat pesäainekset keräävät kosteutta, mikä lahottaa pönttöä ja lyhentää sen käyttöikää. Pesäaineksissa saattaa myös lymyillä lintukirppuja ja muita linnuille haitallisia loisia.

Erityisesti viime kesän jäljiltä pönttöjen puhdistaminen on merkittävää. Alkukesän koleudessa lukuisa määrä tiaisten ja kirjosieppojen pesintöjä epäonnistui, joten pönttöihin jäi tavallista enemmän kuolleita poikasia.

Vanhan pesän poistaminen on helppoa, kunhan pöntössä on avattava katto, pohja tai seinä. Muussa tapauksessa pesäroippeiden siivoaminen on työlästä.

Tali- ja sinitiainen tuovat pönttöön paljon sammalta, heinänkorsia ja jouhia. 

Kirjosiepon tekemän pesän tuntee kuivista lehdistä ja männynkuoren ohuista liuskoista. Pikkuvarpunen suosii kanansulkia.

Kottaraisen käyttämä pönttö on pesinnän jälkeen yleensä huomattavasti sotkuisempi kuin tiaisten ja kirjosieppojen asumukset.

Suurimpien pönttöjen siivoaminen kannattaa lykätä loppukesään tai syksyyn, sillä osa pöllöistä on jo aloittanut pesintänsä. Ne kaipaavat nyt täyttä pesimärauhaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.