Nyt on aika siirtyä sanoista tekoihin

0

Joukko keskustayrittäjiä kokoontui kuluneella viikolla Kangasalan Sanomien kokoustiloihin keskustelemaan keskustan kehittämisestä.
Vieraikseen he saivat kunnan virkahenkilöt, joilla on merkittävä rooli asian eteenpäinviemisessä: elinkeinojohtaja Lasse Silvánin, elinkeinoasiamies Irene Suhosen ja kaavoitusarkkitehti Markku Lahtisen.
Yrittäjien viesti oli selvä. Tyhjiin liiketiloihin on saatava kiireesti uusia yrittäjiä.
Uusia tulijoita ei pidetä kilpailijoina, vaan he lisäävät keskustan kiinnostavuutta. Kun asiakas käy yhdessä liikkeessä, todennäköisesti hän poikkeaa myös muissa.

Liiketiloja Kangasalan keskustassa riittää, uusia ja vanhoja. Osan tiloista omistaa kunta ja osan yksityiset toimijat.
Aika ajoin esille nousee ajatus, eikö kunta voisi vuokrata omia tilojaan edullisesti, jopa ilmaiseksi, edistääkseen keskustan liiketoimintojen kehittymistä.
Tämä ei ole ratkaisu ongelmaan, koska kuntaa pidettäisiin heti markkinahäirikkönä. Yksityiset toimijat eivät katso hyvällä, jos kunta antaa tilojaan ilmaiseksi. Tuloksena olisi muheva riita ja jopa oikeustaistelu.

Yksi ilmiselvä ratkaisu on asukkaiden lisääminen keskustassa ja sen tuntumassa. Tätä kohti kunta onkin lähtenyt isoin harppauksin.
Ostovoima lisääntyy parhaillaan Mäntyveräjän suunnasta, ja vanhan lukion mäki kehittyy hyvää vauhtia.
Ellintien tulevaisuudesta järjestetään piakkoin avoin keskustelutilaisuus.
Tuolle tehottomasti rakennetulle ja paikoin ränsistyneelle alueelle haetaan uutta suuntaa Uusi kaupunki -työpajassa syntyneiden ideoiden pohjalta.
Myös torin kunnostukselle on varattu tälle vuodelle 100 000 euroa rahaa.
Pikkolan pellot saavat uuden elämän ammattikoulun myötä. Kunnassa uskotaan asiaan vahvasti, vaikka viimeinen päätös puuttuu.

Kaavoitukseen ja varsinaiseen rakentamiseen kuluu usein vuosia, valituskierroksineen paljon kauemmin. Joskus toimeen kuitenkin ryhdyttävä, että valmista tulee.
Kymmenen vuoden kuluttua Kangasalan keskusta on toivottavasti kaupunkimaisempi ja elinvoimaisempi, jossa viihtyvät sekä nuoret perheet että ikäihmiset.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.