Nyt suunnitellaan yhdessä uutta keskustaa

0
Kuntalaiset pääsevät ensi viikolla ideoimaan Uusi Kaupunki -työpajassa, miten Kangasalan keskustaa voisi kehittää. Kuva: Risto Ylitie

Kangasalla käynnistyy ensi viikolla Uusi Kaupunki -työpaja. Sen ideana on osallistaa kuntalaiset, yrittäjät, aktiivit ja päättäjät ideoimaan parempaa kuntaympäristöä.
Tapahtuman järjestää Kangasalan kunta. Käytännön järjestelyistä vastaa joukko nuoria suomalaisia arkkitehtitoimistoja ja kaupunkisuunnittelun ammattilaisia.
Kollektiivilla on runsaasti kokemusta vastaavista työpajoista kotimaasta mutta myös ulkomailta.
Työpajassa kuka tahansa voi tuoda ideansa työpajan vetäjille, jotka jatkojalostavat niitä nopeiksi luonnoksiksi.
– Ne eivät ole valmiita suunnitelmia toteutettavaksi, mutta niiden avulla on löydetty toteuttamiskelpoisia ajatuksia, kertoo kaavoitusarkkitehti Markku Lahtinen.

Työpajan kohteena on kunnan keskus ja tapahtumapaikkana kulttuurikortteli: kirjasto ja Kangasala-talo. Työ etenee siten, että keskiviikkona ja torstaina työskennellään asian äärellä, perjantaina puretaan työn tuloksia.
Markku Lahtisen mukaan keskustan nuupahtamista on pohdittu kunnassa paljon.
Erityisesti viimeisen puolen vuoden aikana keskustan tyhjentyminen yrityksistä on ollut silmiin pistävää.
– Meidän keskustamme on Suomessa viiden vanhusvaltaisimman keskustan joukossa. Yksi tavoitteemme on saada lapsiperheitä keskustaan.
Lahtisen mukaan keskustaan on tarkoitus saada lapsiperheille sopivia asuntoja.
Lisäksi keskustan tuntumaan kaavoitetaan lisää omakotitontteja ja keskustan läheisyydessä olevia tehottomia alueita on tarkoitus ottaa tehokkaampaan käyttöön.

Kangasalan keskustaa on rakennettu aikana, jolloin arkkitehtuuri ei ollut kunniassa.
– 1970–80-luvulla elettiin arkkitehtuurin alennustilaa, ja Kangasalan keskustassa on paljon tämän ajan rakennuksia. Tällä työpajalla pyrimme löytämään uusia ja raikkaita ideoita.
Työpajoissa on tyypillisesti käsitelty kaupunkitilojen identiteetin vahvistamista, ajankohtaisia rakentamistarpeita, torien ja viheralueiden aktivointia, tyhjien tilojen uutta käyttöä, asumisen vaihtoehtoja, kävely- ja pyöräilyreittejä ja julkisen tilan kalustusta.
Tavoitteena on sitouttaa mukaan toimijoita, jotka voivat viedä suunnitelmia käytäntöön.
Kun onnistutaan valitsemaan oikeat kohteet ja löydetään sopivat yrittäjät ja kiinteistöjen omistajat, niin osa suunnitelmista voi sujuvan yhteistyön myötä siirtyä käytäntöön saman tien.
Kolmepäiväisen työpajan viimeisenä päivänä ehdotukset esitellään yhdessä paikalliseksperttien ja kunnan virkamiesten kanssa yleisölle ja lehdistölle.

Työpaja on avoinna yleisölle Kangasala-talon aulassa keskiviikkona 16.9. kello 12–18, torstaina 17.9. kello 10–18 ja perjantaina 18.9. kello 12–13. Työn tuloksiin voi tutustua netissä osoitteessa uusi-kaupunki.fi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.