Ohjattu syvärentoutus avaa reitin alitajuntaan – naprapaatti huomasi, että ongelmat voivat jatkua fyysisen puolen tultua kuntoon

0
Katja Lindin mukaan monet tunnepuolen ongelmat tulevat esille päänsärkyinä sekä alaselän ja niska-hartiaseudun kipuina. Kuvassa myös Raija Harmaala.

Pehmeällä alustalla silmät kiinni makaava Raija Harmaala vaikuttaa siirtyneen toiseen ulottuvuuteen. Hänen suunsa on kevyesti auki, silmämunat liikahtelevat luomien alla ja hengitys on niin syvää, että sitä tuskin huomaa. Rentoutushetkeä ohjaavan Katja Lindin mukaan Harmaalasta tulee syvärentoutumisen tilassa ”makaronia”.

– Raija on niitä ihmisiä, jotka menevät tosi helposti syvään rentoutumisen tilaan. Näen heti hänen olemuksestaan, milloin hän on saavuttanut sen tilan, Lind sanoo. Hän toimii naprapaattina, rentoutusvalmentajana (SHL) ja EFT-tunnetyöskentelyvalmentajana.

”Sillä tilalla” Lind tarkoittaa kehon ja mielen tilaa, jossa kehoa rentouttava parasympaattinen hermosto on ottanut vallan ja tie alitajuntaan on auki. Tuolloin aivot ovat neutraalissa, stressittömässä tilassa, jossa luovuus kukoistaa ja oppimis- ja keskittymiskyky ovat parhaimmillaan.

Lindin asiakkailleen tarjoaman suggestopohjaisen syvärentoutuksen tarkoituksena on ohjata asiakkaan keho ja mieli tilaan, jossa ne alkavat parantaa itse itseään.

– Syvärentoutus vapauttaa kehon ja mielen jännitteistä. Aivojen sähköinen toiminta tasapainottuu, kivun tuntemukset muuttuvat, unettomuuden vaikutukset häviävät ja uuden tiedon omaksumiskyky paranee, Lind kuvailee.

Kiireinen ja suorituskeskeinen arki näkyy Lindin mukaan erilaisina vaivoina yhä useamman ihmisen kehossa. Monilla ihmisillä stressireaktion seurauksena aktivoituva sympaattinen hermosto on kroonisesti ylivirittyneessä tilassa. Ylikierroksilla käyvässä kehossa aineenvaihdunta ei toimi ja lihakset ja hermosto ovat jatkuvasti jännittyneet. Samalla myös henkiset ja psyykkiset toiminnot häiriintyvät.

– Minulla on paljon asiakkaita, jotka tietävät, etteivät he osaa rentoutua. Osalle liikunta on ainoa keino, jolla he yrittävät rentoutua. Liikunta saattaa kuitenkin pahentaa ja ylläpitää kroonisesti stressaantuneen kehon yliviritystilaa, Lind sanoo.

Raija Harmaala kertoo olevansa perusluonteeltaan säntäilijä, joka on jatkuvasti menossa ”sinne, tänne ja tonne”.

– Kun aloitin käynnit Katjan luona, en tiennyt paikallaan olemisesta ja itsen kuuntelusta juuri mitään. Minulle oli iso yllätys, kun rentoutuminen olikin minulle helppoa. Jokin minussa oleva syvätaso osasi sen automaattisesti ilman, että minun itseni piti tehdä juuri mitään.

Harmaala ei osaa kuvailla sanoin, mitä hänessä tapahtuu syvärentoutuksen aikana.

– Se on yksinkertaisesti aivan ihana olotila. Voisi kai sanoa, että olen jäänyt riippuvaiseksi rentoutumisesta, Harmaala naurahtaa.

Hyvän olon ohella Harmaalan elämä on muuttunut rentoutumistaitojen karttuessa monella muullakin tapaa. Säntäilijä hän kertoo yhä olevansa, mutta nyt tämä piirre on hallinnassa.

– Enää kiireen tunne ei vie minua stressitilaan enkä pakota itseäni tekemään asioita väkisin. On hassua, että ajattelumaailmani on muuttunut valmennuksien seurauksena aivan vaivihkaa.

Valmennukset ovat vapauttaneet Harmaalan myös monista arkisista, esimerkiksi työelämään liittyvistä stressitiloista. On Harmaala valmennusten aikana sukeltanut syvempiinkin vesiin. Joskus alitajunta on pulpauttanut pintaan ahdistaviakin asioita.

– Olen rentoutumisen aikana katsellut lapsuuteni vaikeita tapahtumia kuin filminauhalta. Ne ovat olleet asioita, joiden olemassaoloa en ole edes muistanut.

Lind räätälöi valmennukset aina kunkin asiakkaan yksilölliseen tilanteeseen sopiviksi. Rentoutushetkessä käytetään erilaisia tekniikoita, kuten NLP- tekniikkaa, mielikuvaharjoitteita, tarinoita ja voimalauseita.

Harmaalan kanssa Lind on hyödyntänyt muun muassa tunteiden vapauttamistekniikaksi kutsuttua EFT-menetelmää. Se yhdistää ratkaisukeskeisen valmennuksen ja kehollisen akupunktiopisteiden stimuloinnin. Kyseisellä paljon tutkitulla tunne-energioita vapauttavalla menetelmällä on saatu hyviä tuloksia muun muassa pelko- ja jännitystilojen, unettomuuden ja yleisesti stressin
hoidossa.

– Käsittelemättömät tunteet piiloutuvat solutasolle heikentäen terveyttämme. EFT-menetelmä vapauttaa kehoa kuluttavia tunteita lähettämällä rauhoittavia signaaleja pelosta ja uhasta vastaavalle aivojen mantelitumakkeelle, Lind sanoo.

Hän toteaa, että rentoutuminen ja tunnelukoista irtipäästäminen voi alkaa vasta, kun ihminen kokee olevansa turvassa ja todella haluaa muutosta.Lindin mukaan EFT ei hävitä tunnekokemuksiamme, mutta sen avulla ihminen voi oppia kohtaamaan vaikeitakin tunteita rauhassa. Esimerkiksi Harmaala on käsitellyt valmennusten aikana niinkin vaikeaa asiaa kuin oman lapsen kuolemaa.

– Lapsen menetykseen liittyy paljon itsen syyllistämistä, riittämättömyyden tunteita ja miksi-kysymyksiä. Suru ei katoa, mutta olen tullut itseäni kohtaan armollisemmaksi. Olen ymmärtänyt, etten kykene hallitsemaan kaikkia tapahtumia elämässäni, Harmaala sanoo.

Lind haluaa korostaa, ettei hän ole psykologi eikä psykiatri, ja että kaikissa valmennuksissa pyritään ratkaisukeskeisyyteen, eli toimintatapojen, ajattelun ja tunteiden muutokseen. Valmennusten päämääränä ei siis ole ongelmien ylenmääräinen tietoinen, puheeseen perustuva käsittely ja neuvojen antaminen.

– Nykyään ollaan paljolti sitä mieltä, etteivät monetkaan tunne-elämän lukot aukene ainoastaan puhumalla. Tarvitaan kokonaisvaltaisempaa otetta, jossa keho ja alitajunta valjastetaan mukaan muutosprosessiin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.