Oikeus määräsi murhista syytetyn naisen mielentilatutkimukseen

0
Kaksi ihmistä kuoli omakotitalon palossa Vatialassa viime marraskuussa. Palon sytyttänyt nainen on syytteessä kahdesta murhasta.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi keskiviikkona välipäätöksen oikeudenkäynnissä, jossa Vatialan marraskuisen tulipalon sytyttäjäksi epäilty tamperelainen nainen on syytettynä kahdesta murhasta. Oikeus määräsi syytetyn mielentilatutkimukseen.

Jutun käsittely jatkuu käräjäoikeudessa sen jälkeen, kun mielentilaa koskeva lausunto on valmis. Syytetty pysyy edelleen vangittuna Hämeenlinnan vankilassa.

Syyttäjä vaatii syytetylle elinkautista vankeusrangaistusta kahdesta murhasta ja tuhotyöstä.

Tapauksen käsittely alkoi käräjäoikeudessa tiistaina. Palon sytyttäjäksi epäilty tamperelainen nainen kiistää syytteet kahdesta murhasta, mutta hän myöntää kuolemantuottamukset.

Syytetty oli vierailulla isoäitinsä ja tämän puolison omistamassa talossa marraskuun 9. päivän iltana. Paikalla oli isoäidin lisäksi syytetyn setä. Isoäidin puoliso ei ollut paikalla palon syttyessä.

Syytetty riiteli isoäitinsä kanssa vierailun päätteeksi. Sen jälkeen hän meni autotalliin ja sytytti siellä ollutta kangasmateriaalia palamaan.

Seuraavaksi syytetty poistui autollaan paikalta. Palo levisi autotallista välikaton kautta nopeasti koko rakennukseen. Kun palokunta tuli paikalle seitsemän minuuttia saamansa hälytyksen jälkeen, talo oli jo täysin liekeissä.

Syytetty soitti hätäkeskukseen aamuyöllä ja ilmoitti sytyttäneensä palon. Poliisi haki hänet kuulusteltavaksi, ja käräjäoikeus teki syytetyn vangitsemispäätöksen jo alle kahden vuorokauden sisällä tulipalosta.

Liikuntarajoitteinen ja dementoitunut 83-vuotias isoäiti menehtyi palokaasujen aiheuttamaan myrkytykseen ja palovammoihin. Hän kuoli 16 tunnin kuluttua siitä, kun palokunta pelasti hänet liekeistä.

Myös syytetyn kehitys- ja cp-vammainen 63-vuotias setä menehtyi palokaasumyrkytykseen ja palovammoihin. Hän kuoli talon sisällä palon aikana.

Syyttäjän mukaan syytetty on tiennyt, että hänen isoäitinsä ja setänsä ovat sisällä talossa palon syttymisvaiheessa.

Syytetty myös tiesi talossa olevien ihmisten liikuntarajoitteista. Hänen on täytynyt ymmärtää, että palon sytyttäminen johtaa todennäköisesti talossa olevien ihmisten kuolemaan.

Syyttäjä pitää tekoa kahtena murhana. Kirjelmän mukaan liikuntarajoitteisten ihmisten kodin sytyttäminen palamaan on ollut erityisen raaka ja julma murhan tekotapa.

Lisäksi syyttäjä vaatii syytetylle rangaistusta tuhotyöstä tai vaihtoehtoisesti törkeästä vahingonteosta. Palo tuhosi kokonaan omakotitalon, kaksi henkilöautoa ja asuntovaunun.

Vastineessaan syytetty kiistää murhasyytteet, mutta hän myöntää kaksi kuolemantuottamusta. Syytetty kiistää myös syytteen tuhotyöstä, mutta hän myöntää yleisvaaran tuottamuksen.

Syytetty katsoo, että hän ei aiheuttanut tahallisesti kahden ihmisen kuolemaa, vaan syynä on hänen huolimattomuutensa. Syytetty esittää, että oikeuden pitää tuomita hänet kahdesta kuolemantuottamuksesta.

Puolustuksen mukaan syytetty sytytti tahallisesti kangaspalasia palamaan. Hänellä ei ollut kuitenkaan tahallista aikomusta aiheuttaa vaaraa talossa oleville ihmisille.

Teon yleisvaarallisuus johtui puolustuksen mukaan huolimattomuudesta. Syytetty ei tarkistanut lähtiessään tilannetta riittävän hyvin eikä havainnut, että hänen sytyttämänsä tuli jäi kytemään.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.