Koti Pääkirjoitus Ole läsnä, älä vain paikalla

  Ole läsnä, älä vain paikalla

  0

  Lapset kaipaavat aidosti läsnä olevaa aikuista elämäänsä. Vaikka vanhemmat eivät asiaa valitettavasti aina itse huomaa, päivähoidossa ja kouluissa ollaan ilmiöstä erittäin tietoisia ja huolestuneita. Aikuisen kaipuu ilmenee muun muassa levottomuutena ja keskittymiskyvyttömyytenä, mikä heijastuu koko ryhmän toimintaan.
  Vanhemmuuteen liittyy vastuu, joka käytännössä tarkoittaa myös yhdessä vietettävää aikaa. Ei riitä, että on paikalla. Pitää olla läsnä jakamassa kokemuksia, tunteita ja tuntemuksia sekä ottaa syliin, kun siltä tuntuu – silkasta rakkaudestakin, ei pelkästään lohdun vuoksi.
  Tämän päivänä vanhempia kirittää jatkuva kiire, osin työperäinen, osin itse omilla valinnoilla aiheutettu.
  Jos ei ole työtä ja siitä kumpuavaa kiirettä, huomion lapsista voi viedä huoli toimeentulosta ja omasta työllistymisestä yt-neuvottelujen Suomessa.

  Älylaitteet sitovat aikuisia jopa työtäkin tiukemmin. Lisäaikaa yhdessäoloon järjestyy helposti, kun perheen puhelimet  ja muut älylaitteet pannaan illaksi pois näkyviltä. Kukaan ei päivitä yhtään mitään eikä tutkaile toisten päivityksiä. Jos puhelin soi, siihen vastataan antautumatta maratonpuheluihin soittajan kanssa.
  Hyvä konsti on myös pitää kirjaa, milloin ja mihin tarkoitukseen puhelintaan käyttää. Jo tietoisuus käytön seuraamisesta saa karsimaan turhaa puhelimen hipelöintiä.
  Arki-iltojen puhelinpaasto antaa hyvän kuvan omasta älylaiteriippuvuudesta. Nykyisin moni onkin ostanut vapautensa takaisin hankkimalla niin sanotun mummupuhelimen, jota voi käyttää vain puheluihin ja tekstiviesteihin.

  Syksyisin lasten ja vanhempien väliin kiilaavat myös harrastukset. Monen kouluikäisen koko päivä on aikataulutettu täyteen. Koulusta kotiin ja harrastuksiin, joiden vanhemmat uskovat kehittävän lasta.
  Kuitenkin kiireetön puuhastelu kotosalla perheen kesken saattaa olla juuri sitä, mitä jokainen perheenjäsen oikeasti kaipaa ja arvostaa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän