”Oli muotti sitten mikä tahansa, olen aina yrittänyt sopia siihen” – Kangasalalainen valokuvaamo ottaa tänään alastonkuvia, joiden tarkoitus on muistuttaa jokaisen kehon arvokkuudesta

0
Emilia Krevi mietti vielä aamulla uskaltautuuko kuvattavaksi. Kuvauksen jälkeen olo oli onnellinen, sillä hän on kamppaillut pitkään ulkonäköpaineiden kanssa.

Emilia Kreivin, 25, olo on rentoutunut ja liikuttunut. Hän on juuri hetki sitten otattanut itsestään alastonkuvan Älä mahdu muottiin -kuvauksissa Studio Reetta Murasella Kangasalla.

Yhteiskunnalliseksi empatialiikkeeksi muodostunut Älä mahdu muottiin -taideprojekti on Kreiville tärkeä. Hän on kärsinyt ulkonäköpaineista pikkutytöstä asti.

– Oli muotti sitten mikä tahansa, olen aina yrittänyt sopia siihen. Kaksi vuotta sitten lopetin laihdutuksen, jota olen tehnyt varmaan puolet elämästäni. Kuvan ottaminen oli eräänlainen päätepiste itseni hyväksymisen matkalle, Kreivi kertoo.

Oman ulkonäön hyväksyminen ja rakastaminen vaatii tietenkin edelleen jatkuvaa ajatustyötä. Enää epävarmuus omasta ulkonästä ei kuitenkaan heijastu Kreivin pukeutumiseen ja tekemisiin. Aikaisemmin rannalle meneminen bikineissä oli vaikeaa. Nukkumaan ei voinut käydä ennen kymmenen kilometrin juoksulenkkiä.

– Tänä kesänä painelin juuri niin vähissä vaatteissa, kuin tuntui hyvältä, Kreivi iloitsee.

Älä mahdu muottiin -projektin, nykyisin valtakunnallisen liikkeen, panivat alulle valokuvaajat Mirkku Merimaa ja Niina Stolt. Sen idea on auttaa ihmisiä hyväksymään itsensä ja muut juuri sellaisina, kuin he ovat.

Älä mahdu muottiin -kuvauksissa ihmiset saavat otattaa itsestään alastonkuvan mallinuken kanssa. Ilmaisia kuvauksia järjestetään tänään ammattivalokuvaamoissa ympäri Suomea.

Kangasalla kuvaavat Reetta Muranen ja Tiia Ennala ovat valokuvatessaan huomanneet, miten epävarmoja ihmiset ovat omista kehoistaan. Aikaisemmin ammattimallina työskennellyt Ennala on itsekin joutunut kamppailemaan ulkonäköpaineiden kanssa. Raskaus ja endometrioosi ovat pakottaneet hyväksymään sen, että keho muuttuu eri elämänvaiheissa.

Juttu jatkuvaa kuvan jälkeen.

Valokuvaajat Reetta Muranen ja Tiia Ennala ottivat testikuvia ennen varsinaisten kuvausten alkamista.

– Valokuvaajana teen töitä sen eteen, ettei ihmisten tarvitsisi kokea tarvetta olla tietynlaisia, vaan että he voisivat rakastaa itseään, hän kertoo.

Vaikka ulkonäköpaineista ei itse kärsisikään, yhteiskunnassa voi olla tietynlaisia odotuksia siitä, miten pitäisi esimerkiksi pukeutua.

– Minä olen aina ollut suhteellisen sinut kroppani kanssa, mutta en ole henkisesti halunnut mahtua tietynlaisiin muotteihin. Enkä nytkään ole välttämättä jakkupukuihmisiä, Muranen miettii.

Valokuvaaman ovi käy lähes taukoamatta. Perheenisä Mikko Heimo on yksi vuoroaan odottavista. Hänen mielestään Älä mahdu muottiin on mielenkiintoinen projekti, joka toimii hyvän asian puolesta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mikko Heimo odotti vuoroaan kuvattavaksi. Hän halusi kuvan ottamalla muistuttaa omia lapsiaan siitä, että jokainen keho on tärkeä.

Vaikka hän ei koe kamppailevansa varsinaisten ulkonäköpaineiden kanssa, hän myöntää, että iän myötä ulkoista olemusta tulee miettineeksi. Isänä häntä huolestuttaa se, millaisia paineita lapset ja nuoret kokevat. Esimerkiksi sosiaalinen media ruokkii ukonäkökeskeisyyttä ja tietynlaisia ihanteita.

– Minulla on kaksi teini-ikäistä tytärtä. Mietin millaisen vaikutelma he saavat, kun kaikki mallit ovat aina viimeisen päälle, Heimo toteaa.

Hän halua korostaa jokaisen kehon arvokkuutta paitsi tyttärilleen, myös pikkuiselle pojalleen.

– Ulkonäköpaineet koskettavat ihan yhtä lailla miehiä ja poikia.

Ilmaiset Älä mahdu muottiin -kuvaukset tänään kello 18 asti Studio Reetta Murasen valokuvaamossa, Kangasalantie 1123. Kuvauksiin ei tarvitse varata aikaa. Kuvat julkaistaan kampanjan verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Jutun otsikon sanamuotoa muokattu 5.9. kello 8.19.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.