Koti Uutiset Olivia ja Venla Airaksinen tanssivat maailman huipulle. Sisarukset edustavat Suomea hip hopin...

  Olivia ja Venla Airaksinen tanssivat maailman huipulle. Sisarukset edustavat Suomea hip hopin MM-kilpailuissa Puolassa.

  0
  Lisämausteita tanssiin saa akrobatialiikkeistä, kuten käsillä seisomisesta, tietävät Venla ja Olivia Airaksinen.

  Kun musiikki kajahtaa stereoista, ruutanalaiset Olivia, 7, ja Venla, 10, Airaksinen ottavat tilan haltuun näyttävästi. Tytöt tanssivat eri tanssilajeja yhdistävälle hip hopille tyypilliseen tapaan eli suurieleisesti ja jatkuvasti improvisoiden. 

  Improvisointi, asenne, ilmeikkyys ja tanssijan hioma omaleimainen tyyli ovat olennainen osa tanssia. Hip hopista tekee erityisen juuri ilmaisunvapaus.

  – Saa tanssia vapaasti ja olla oma itsensä, Airaksiset perustelevat lajin viehätystä.

  Mielenkiinto hip hopiin heräsi musiikkivideoista, mutta tanssin siskokset kokivat omaksi jutukseen jo noin kolmivuotiaina lastentanssitunneilla. 

  Näyttää siltä, että ahkera harjoittelu tuottaa tulosta, sillä ilmaisuvoimaiset nuoret tanssijat ovat myös teknisesti taitavia. 

  Teknistä osaamistaan he tuovat esille sujuvilla käsi- ja jalkakoordinaatioilla, vartalon isolaatioliikkeillä sekä rytminvaihdoksilla ja pysähdyksillä.

  – Hip hopissa tanssijat käyttävät monipuolisesti kehoaan. Lisämausteita saa lattiatason akrobatialiikkeistä, käsillä seisomisesta ja puolivolteista, kertoo tyttöjä valmentava Kerttu Peiponen.

  Olivia ja Venla harjoittelevat yhdessä, mutta kisaavat eri sarjoissa. Olivia tanssii 7-vuotiaiden ja sitä nuorempien Mini Kids-soolosarjassa ja Venla lasten pienryhmien sarjassa kuuden muun tanssijan kanssa, joista kaksi asuu Kangasalla.

  – Street Kids saavutti viime­ kevään ikä­kausi­mes­ta­ruus­kil­pailuis­sa prons­sia, ja sai näin edustusoikeuden MM-kilpailuihin. Useimmat heistä ovat tanssineet jo pienestä alkaen.

  Aiemmin ryhmässä tanssinut Olivia esiintyy soolona ensimmäistä kertaa. 

  Hänelle kilpailupaikan poiki FDO:lle (Finnish Dance Organization) lähetetty hakuvideo. Saksan EM-kilpailussa Mini Kids-sarjaa ihastellut Peiponen tiesi heti, kenet hän houkuttelee hakemaan paikkaa.

  – Olivia on rohkea ja ikäisekseen tosi taitava tanssija. Kun aloitimme harjoittelun heinäkuun lopulla, lähdimme liikkeelle perusjutuista, ja etenimme vaikeisiin tekniikka-asioihin. Siinä ajassa Olivia on kehittynyt paljon. Hän on oikein valmis nousemaan MM-lavalle.

  Peiponen kiittelee Ruutanan koulua antamastaan tuesta.

  – Koulu on ollut mukana tukemassa tyttöjen valmistautumista kisaan tarjoamalla tarvittaessa harjoittelutilaa.

  Kilpailutilanteessa soolon koreo­grafia kestää minuutin ja pienryhmän kaksi minuuttia. Tärkeintä on kuunnella ja tulkita valittua musiikkia, sillä kilpailijat eivät tiedä, mihin musiikkiin tanssivat.

  – Sen verran osviittaa sai, että biittiraja ilmoitettiin säännöissä etukäteen. Minulla on kisalistat, jonne valitsin biisejä, jotka ovat suunnilleen tämän temmon mukaisia. Välillä tanssimme ilman musiikkiakin, Peiponen valottaa.

  Hän kertoo, että tuomarit arvioivat tekniikkaa, koreografian liikuttamista ja ilmiasua. 

  Vaikka kilpailu on kova, tärkeintä ei ole menestys, vaan se mitä kisaamisesta jää käteen eli hyvä mieli ja uudet kokemukset.

  – Emme mene hakemaan kultaa, mutta tarkoituksena on pärjätä hyvin. Lähdemme kisaamaan hyvällä mielellä. Jännittää vähän, mutta ei paljoa, Airaksiset ynnäävät kisafiiliksiä.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän