Olli Jalosesta tuli Finlandia-palkittu pettymyksien kautta – suosittu kirjailija vieraili Kangasalan pääkirjastossa

0
Olli Jalonen valmistui 1970-luvulla abiturientiksi heikkomaineisesta koulusta. Tietämättään hän poseerasi lehtijutussa, jonka otsikko oli ”Tässä ovat Suomen tyhmimmät oppilaat”. Kokemus jätti nuoreen mieheen näyttämisen hengen, ja myöhemmin hän muun muassa väitteli filosofian tohtoriksi.

Supersuosituksi, kahdesti Finlandia-palkituksi kirjailijaksi tulo on vaatinut Olli Jaloselta paljon. Runsaasti kirjoitustunteja, tietenkin, mutta myös kykyä heittäytyä tuntemattomaan ja selvitä pettymyksistä ja kirjallisista karikoista.

Paras esimerkki jälkimmäisestä lienee urakka, jonka edelsi vuonna 1990 julkaistua Isäksi ja tyttäreksi-romaania.

Teos kertoo vähemmistökansoja Lähi-idässä tutkivasta isästä, joka on huolissaan 12-vuotiaan tyttärensä normatiivisesta maailmankatsomuksesta. Isä kaappaa tyttärensä, vaihtaa nimet ja passit, ja aloittaa hurjan, mieltä ravistelevan oppimismatkan pitkin Eurooppaa.

Alun perin romaani oli toisenlainen – yli tuhatsivuinen järkäle, jonka kirjoittamisen Jalonen aloitti vuonna 1976.

– 1980-luvulla kirjoitin kirjaa joka päivä neljän ja puolen vuoden ajan yhtä joulupäivää lukuun ottamatta. Ajattelin tekeväni isoa romaania sekä kirjaimellisesti että symbolisesti. Uskoin kirjoittamani arvoon täysin, Jalonen kertoo.

Kustantajan reaktio romaaniin oli tyly: sitä ei voitaisi julkaista, koska ehkä pari ihmistä kykenisi ymmärtämään sen.

Jalonen kuvaa kustantajan tuomiota kylmääväksi kokemukseksi, joka lamaannutti hänet kokonaisvaltaisesti.

Hän uskoi kuitenkin yhä kirjoittamaansa ja ryhtyi muutospuuhiin. Teoksesta tulisi kolme ajallisesti ja temaattisesti erillistä romaania.

Suivaantumisen energiasta täysi Jalonen marssi myös Radioteatteriin ja Työväen teatteriin, joissa hän ilmoitti haluavansa tehdä teoksesta kuunnelman ja näytelmän, jotka esitettäisiin vain kerran ja joiden kesto olisi 30 tuntia.

– Teatterien johtajat totesivat idean olevan loistavan. Ajat olivat tuolloin hieman toisenlaiset kuin nykyään, Jalonen toteaa.

Toimivia erikseen, mutta yhdessä enemmän

Finlandia-palkinnon saanut Isäksi ja tyttäreksi on trilogian toinen osa. Vuonna 1989 matkatessaan kuninkaallisella postilaivalla Atlantin keskellä sijaitsevalle Saint Helenan saarelle kehitteli Jalonen ideaa vastaavaan suureen kirjalliseen kokonaisuuteen.

Mielessään 30 vuoden takaiset kustantajan pakit, hän päätti jakaa tuonkin kokonaisuuden osiin. Näin syntyivät viime vuonna julkaistu, niin ikään Finlandia-palkittu Taivaanpallo, ja tänä vuonna päivän valon nähnyt Merenpeitto.

– Teokset toimivat erillään luettuina, mutta yhdessä ne ovat jotakin vielä enemmän, Jalonen kuvaa.

Aikuisten seikkailukertomuksiksikin kuvatuissa 1600-luvulle sijoittuvissa teoksissa on kertojana ja päähenkilönä nuoresta aikuiseksi varttuva Angus. Teos vilisee oikeita historiallisia tapahtumia ja henkilöitä. Finlandia-palkinnon valinnut Seppo Puttonen kuvasi teosta ”tiedon, opetuksen ja kasvun opetuslauluksi”.

Uskonnollisen kasvatuksen saanut Angus päätyy Taivaanpallossa tähtitieteilijä Edmond Halleyn oppipojaksi. Saint Helenan piskuisella, orjienkin asuttamalla, saarella kasvanut Angus matkaa Lontoon metropoliin kartuttamaan elämänkokemustaan.

Taivaanpallo on myös kannanotto lukemisen puolesta.

Merenpeitossa Angus puolestaan pääsee Halleyn mukaan tutkimusmatkalle, joka kuljettaa heidät aina jäävuorille saakka.

Jalonen kertoo pitävänsä kirjoissa kuvaamaansa valistuksen ajan henkeä tärkeänä virstanpylväänä, jolloin ehdottomat uskomukset alkoivat väistyä epäilyn ja sallimisen tieltä.

Taivaanpallo on myös kannanotto lukemisen puolesta.

– Lukemaan oppiminen on tärkeää yksilölle, jota Taivaanpallossakin kuvaan. Mutta myös tiede on lukemista ja rakentamista entisen tiedon pohjalle.

Olli Jalonen vieraili Rivien välistä -tilaisuudessa Kangasalan pääkirjastossa. Tilaisuuden järjestivät Kangasalan kirjasto, Kangasalan Pohjola-Norden ja Valkeakoski-opisto.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.