Koti Uutiset Olson ja Ringvold valloittavat Kangasala-talon

  Olson ja Ringvold valloittavat Kangasala-talon

  0
  Mark Olsonin ja Ingunn Rinvoldin säveltaide tuo countryn ja maailmanmusiikin soittimet yhteen. Kaksikon musiikista pääsee nauttimaan Kangasala-talossa keskiviikkona. Kuva: Mikko Pylkkö

  Kerron sinulle, että olet vahva. Kerron, että olet aito. Kulje kanssani hetken aikaa, laulaa Mark Olson kappaleessa Running  Circles.

  Kyseinen kappale löytyy vuonna 2014 julkaistulta Good-bye Lizelle -pitkäsoitolta, jonka nimeä kantava kiertue tuo Olsonin ja norjalaissyntyisen Ingunn Ringvoldin Kangasalle maaliskuussa.

  Sanat kuvaavat hyvin asennetta, jolla yhdysvaltalaismuusikko suhtautuu historiaansa. On tärkeää jatkaa eteenpäin. Ei kannata kulkea kehää.

  Olson käyttää proosallisia kielikuvia, kun aiheena on oma musiikki, jossa The Jayhawksina tunnetun country-yhtyeen kauiut voi ajoittain erottaa edelleen.

  Paluu kyseisen orkesterin pariin edes muistoissa, ei kuitenkaan vaikuta innostavan, vaikka yhteiseloa kokoonpanon solistina kertyi toistakymmentä vuotta.

  Muusikko vertaa nykyistä elämäntilannettaan keväiseen kävelyretkeen alppimaisemassa. 

  On helppo kuvitella vuoden ensimmäiset kukat lämpimässä painanteessa. Aurinko paistaa kasvoille ja ilma on raikasta. Luonto ympärillä herää eloon.

  – Voit varmasti samastua tuohon mielikuvaan. Mutta kuvittele, että sitten törmäät haudattuun eläimen ruhoon, jonka routa on nostanut pintaan. Se on lannistavaa, sellaista jota ei halua ottaa esiin enää uudelleen tai vaivata sillä muita, Olson kuvailee suhtautumistaan The Jayhawksiin.

  Muusikkoveteraani kuitenkin vakuuttaa, ettei mennyt ole taakka. Kun osaa päästää irti, edessä avautuu uusi inspiroiva maisema.

  Niinpä kitara on saanut rinnalleen djemben ja country rock vierelleen ilmaisumuodon, jonka hienovarainen kudelma syntyy yhtä luontevasti dulcimerin tai armenialaisen qanonin säestyksellä kuin moniäänisestä laulustakin.

  – Musiikissa on tärkeää pyrkiä kehittymään, nousemaan uudelle tasolle. Oli kyse sitten uuden harmonian laulamisesta tai kitaravahvistimeni korjaamisesta, iloitsen siitä, mikä on käsillä juuri sillä hetkellä.

  Olson kuvailee kaksikon luomaa taidetta runoudeksi, joka on jatkuvassa muutoksen tilassa ja jota pitää kehittää jatkuvasti. Uuden luominen on väline, joka pitää muusikon pinnalla ja elinvoimaisena ammatissaan.

  – Kun ensimmäisen kerran aloimme soittaa yhdessä, meistä molemmista tuntui, kuin olisimme tulleet kotiin. Ingunnilla on juuri oikeanlainen luova mieli ja sydän joka soi. Teemme musiikkia, keikkailemme ja laulamme. Ja kun edessämme on vuori, kiipeämme sen päälle, muusikko runoilee avioituneen parin välisestä kemiasta.

  Kangasala-talo on viimeisiä kohteita Good-bye Lizelle -kiertueella, joka on vienyt duoa ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa viimeisen vuoden ajan. Kaksikon musiikki on soinut niin Irlannissa, Norjassa, Espanjassa kuin lukuisissa yhdysvaltalaiskaupungeissakin.

  Ihmispaljous ja sosiaalisuus kuuluuvat tunnetun muusikon elämään, halusi sitä tai ei, mutta Olson kokee tiiviit ihmiskontaktit hyvänä vastapainona muulle elämälle.

  Eikä tien päällä tarvitse juuri murehtia. Oma puoliso on paras mahdollinen jäsen yhteenhitsautuneessa kahden hengen joukkueessa. Kaikki kiertue-elämään liittyvät työt jakaantuvat tasan.

  – Me olemme vahva tiimi. Mitä vapaa-aikaan tulee, meidän asuntomme Yhdysvalloissa sijaitsee autiomaassa ja on melko eristyksissä. Kiertue-elämä on hyvää vaihtelua, sillä silloin pääsemme takaisin muiden ihmisten keskelle, Olson summaa.

  Mark Olson ja Ingunn Ringvold esiintyvät Kangasala-talossa 3.3.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän