Omaa aikaa

0

Nyt, kun koulut ovat siirtyneet etäopetukseen, kaikki tilaisuudet peruttu, osa työpaikoista suljettu ja harrastukset laitettu tauolle, on monella enemmän aikaa itselleen.

Omankin kalenterini tyhjeni täysin koko keväältä, jonka piti olla raskas ja täynnä monenlaisia tapahtumia. Huomaan ajattelevani enemmän näkemyksiäni elämästä, maailmasta, koulusta, luonnosta, ruuasta, politiikasta ja kaikista mahdollisista asioista, jotka tavallista ihmistä koskettavat.

Huomaan oivaltaneeni monta asiaa, joita arvostan elämässä mutta joita en normaalissa arkikiireessä tule lainkaan ajatelleeksi. Tällainen oivaltaminen tekee uskoakseni meille jokaiselle hyvää.

Vuoden alussa vietin uutta vuotta perheeni ja ystävieni kanssa Vietnamissa. Siellä päätin, että tämän vuoden teemani on merkityksellisyyden löytäminen arkeeni ja elämääni.

Merkityksellisyyden löytyminen voi tapahtua monella tavalla, joko hitaasti tutkiskellen tai nopeasti hoksaten. Oleellisinta on kuitenkin, että oppii tuntemaan itseään ja sitä, mitä elämältään haluaa.

Minun elämäni merkityksellisyyteen vaikuttavat vahvasti ainakin luonto, musiikki, koulu ja itselleni läheiset ihmiset.

Nämä asiat kuulostavat varmasti arkiselta monien korvaan, mutta mitä sitten. Ei ihmisen pitäisi ajatella niin paljoa sitä, mitä muut toisista ajattelevat. Tämänkin asian olen oppinut ymmärtämään, tosin onneksi jo jokin aika sitten.

No, jos nyt kuitenkin palaan vielä asioihin, joiden äsken mainitsin vaikuttavan elämäni merkityksellisyyteen.

En sano, että luonto, musiikki, koulu tai läheiset ihmiset määrittelisivät varsinaisesti mitään lopullista merkitystä, vaan sanon niiden vaikuttavan asiaan. Nuo neljä tekijää sisältävät nimittäin sellaisia arvoja, jotka puolestaan määrittelevät minulle merkityksellisten asioiden todelliset luonteet.

Kaikki asiat ja arvot sisältävät sekä myönteisiä että kielteisiä puolia ja vaikutteita, mutta jokaisen ihmisen kohdalla nämä vaikutteet näkyvät eri tavoin.

Minulle luonto tuo rauhaa ja raikkautta, musiikki iloa ja onnellisuutta, koulu tavoitteita ja läheiset ihmiset rakkautta ja tukea.

Nämä myönteiset puolet ovat tärkeämpiä kuin kielteiset, ja siksi mainitsinkin pelkästään ne. Tiedän, että lopulta juuri myönteisten asioiden varaan haluan elämäni rakentaa.

Lopuksi haastankin teidät, jotka tämän kirjoituksen jaksatte lukea, pohtimaan oman elämänne merkityksellisyyttä ja arvoja. Vain sillä on väliä, mitä itse jokainen ajattelee ja kokee!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.