Omaishoidon rahat jälleen kortilla

0

Valtuutetut saivat kuulla maanantaina sosiaali- ja terveysjohtajan ajankohtaiskatsauksessa, että omaishoidon tukeen käytettävä raha on jälleen kortilla.
Tukea myönnetään sekä vammaista että ikääntynyttä omaistaan hoitavalle henkilölle.
Kangasalla on painittu tuen riittämättömyyden kanssa jo vuosia. Tukea korotettiin vuoden 2016 talousarvioon 200 000 eurolla, mutta nyt näyttää siltä, että sekään ei riitä.
Tämä on surkea tilanne, sillä omaisiaan hoitavat tekevät äärimmäisen tärkeää työtä, joka säästää myös kunnan rahoja.
On varmasti myös hoidettavalle tärkeää saada olla omassa kodissaan tutun ihmisen hoidossa. 

Määrärahan riittämättömyys johtuu hoitajien vapaapäivistä koituvista kuluista. Omaishoitajilla on lakisääteinen oikeus tiettyyn määrään vapaapäiviä joka vuosi. Tuona aikana omaista hoidetaan toisaalla.
Kangasalalaiset vanhukset ovat hotajien vapaapäivinä kunnan omissa yksiköissä, joiden vuorokausihinta on melko alhainen. Vammaisten asiakkaiden kohdalla käytetään ostopalvelua, jolloin hinta vaihtelee 200 eurosta 500 euroon.
Kun omaishoidon tuesta tehdään päätös, tehdään samalla varaus myös vapaapäivistä aiheutuviin kustannuksiin.
Nyt kunta kilpailuttaa ostopalvelupaikat, jotta saadaan kustannussäästöä ja raha riittää useammalle.

Omaishoitajat ovat vapaansa ansainneet, koska työ kotona sairaan vanhuksen tai vammaisen kanssa on sitovaa ja raskasta.
Myös niiden, jotka ovat tukeen oikeutettuja, pitäisi saada myönteinen päätös. On epätasa-arvoista, jos samoilla perusteilla yksi saa tuen ja toinen ei. 
Kokonaan toinen asia on, pitääkö tällaisen tuen olla edes kunnan kustannettava asia. On täysin kunnan taloudellisesta tilanteesta kiinni, saavatko kaikki tukea vai eivät.
Olisi huomattavasti järkevämpää, että tuki maksettaisiin valtion varoista Kelan kautta. Näin toimitaan ensi vuoden alusta myös perustoimeentulotuen kanssa.
Silloin kaikilla olisi tasapuolinen mahdollisuus tukeen, kun tarve on.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.