Koti Uutiset Ongelmalliset sisäilmaongelmat

  Ongelmalliset sisäilmaongelmat

  1
  Sisäilmaongelmien selvittäminen on Ralf Lindbergin mukaan yleisasiantuntijan tehtävä. Tämä voisi tarvittaessa käyttää hyödykseen erikoisalan asiantuntijoiden osaamista.

  Suomessa sorrutaan sisäilmaongel­mien takia liian usein turhiin tutkimuksiin, ylimitoitettuihin saneerauk­siin ja rakennusten purkamisiin. Ongelmat saattaisivat ratketa paljon pienemmilläkin toimilla. Useimmiten ongelmien syyt löytyvät ilmanvaihdosta.
  Tällaisia mielipiteitä esitti tekniikan tohtori, professori Ralf Lindberg viikko sitten tiistaina Kangasalan lukiolla järjestetyssä Sisäilmapiiri-illassa.
  Hän kertoi eräästä terveyskeskusrakennuksesta, jossa alkoi ilmaantua sisäilmaongelmia heti sen valmistuttua vuonna 1994.
  – Rakennukseen tehtiin yli viisikymmentä erilaista tutkimusta, joista kaikki johtivat korjaustoimiin. Mikään ei auttanut.
  Lopulta tilanteessa alettiin tutkia eroja terveyskeskusosan ja rakennukseen liittyvän kerrostalon väliltä, sillä kerrostalossa ei ollut sisäilmaongelmia.
   Merkittävä eroavaisuus löytyi ilmastoinnista.
  Terveyskeskuksessa suljettiin ilmastointi illoiksi ja viikonlopuiksi. Ainoastaan saniteettitilojen erilliset puhaltimet olivat hajuhaittojen ehkäisemiseksi päällä.
  – Korvausilman nämä ottivat viemäreistä, sillä niihin ei oltu asennettu vesilukkoja, ja viemäri-ilma aiheutti sairastumiset. Korjaustoimiksi riitti lopulta vesilukkojen asennus.

  Lindberg kritisoi erilaisia tutkimuksia, joita tehdään sisäilmaongelmien takia umpimähkään. 
  Paljon tutkitaan, mutta lopulta ei tiedetä, mitä tutkitaan ja mitä tulokset todellisuudessa kertovat.
  Tutkimusten ympärille on kasvanut iso bisnes, mutta konkreettista hyötyä ongelmiin ne eivät juuri tarjoa.
  Lindberg muistuttaa, että mikrobeja ja erilaisia yhdisteitä on kaikkialla ja nykyiset mittausmenetelmät mahdollistavat näiden määrän mittaamisen.
  On kuitenkin vaikeaa nähdä, mikä merkitys tuloksella on ja ymmärtää, voiko jokin pitoisuus aiheuttaa oireilua.
  Lindbergin mukaan mikrobeilla toki on vaikutusta sisäilmaongelmiin. 
  On kuitenkin muistettava, että kaikista rakennuksista voidaan löytää vaikkapa homekasvustoja ja korjattavia kohtia, mutta ne eivät välttämättä sairastuta ketään.
  – Rakentamiseen liittyy paljon mielikuvia, mutta harvoilla on todellista, laaja-alaista näkemystä ja tietoa ratkaisujen toimivuudesta. 
  Lindbergin mielestä sisäilmakorjausten taustalla olevat lausunnot ovat usein kevyitä ja rajoittuneita.
  – Niissä on havaittavissa koulukuntamaisuutta. Tämä johtaa helposti siihen, ettei todellisia ongelmia löydetä, ja kalliiden korjausten jälkeen ongelmat ilmaantuvat uudelleen. 

  Lindbergin mukaan rakennusten ongelmien selvittäminen vaatii yleisosaamista. 
  Erikoisasiantuntija löytää oman alansa ongelmia, mutta todellisen ongelman selvittää parhaiten yleisosaaja, joka käyttää erikoisosaamista hyväksi tarvittaessa.
  – Ongelmia on syytä selvittää jonkinlaisen prosessin kautta. Tutkimuksia on tehtävä harkitusti, koko ajan pohtien tuloksia ja niiden merkitystä.
  Esimerkiksi mikrobikokeet eivät välttämättä kerro koko totuutta. 
  Talon välipohja on saattanut joskus rakentamisvaiheessa kostua, jolloin sinne on kasvanut mikrobeja. Kun rakenteet ovat sitten kuivuneet, mikrobit ovat vaipuneet lepotilaan. Kun sitten tästä otetaan näyte ja tehdään viljelyt laboratoriossa, mikrobit heräävät ja antavat täysin väärän kuvan mikrobitilanteesta.

  Lindberg muistuttaa, että rakennusten käyttäjien informointi, vaikutusmahdollisuuksien luominen ja sitouttaminen ovat erittäin tärkeitä.
  Hän painottaa myös yhteistyötä terveyspuolen, biologian, rakentamisen ja lvi-puolen osaajien sekä käyttäjien kesken ongelmia ratkaistaessa.
  Ennakkoselvitysten perusteella pohditaan, mikä voisi olla vikana ja minkälaisia selvityksiä tai mittauksia tarvitaan. Näiden jälkeen pohditaan tilannetta ja mietitään korjauskeinoja.
  Professori näkee sisäilmaongelmat kolmen asian kokonaisuutena. Siihen liittyvät rakennus, tekniset järjestelmät ja käyttäjä.
  Keskeisiä ongelmia ovat ilmanvaihtojärjestelmien ja viemärijärjestelmien toimivuus, rakenteista haitta-aineita irrottava vuotoilma ja esimerkiksi betonin päälle vesiliukoisilla liimoilla kiinnitetyt tiiviit pinnoitteet.
  Lindberg myös muistuttaa, ettei syy ihmisten oirehtimisiin aina suinkaan löydy rakennuksista.
  – Kun ihmisiä tuodaan yhteen esimerkiksi hyvin erilaisista hygienia- ja bakteerioloista, voivat nämäkin hygieniatörmäykset aiheuttaa terveysongelmia.

   

  1 KOMMENTTI

  1. Suomen suurin uhka ja ongelma on täysin toimintakyvyttömät viranomaiset vailla mitään vastuuta ja velvoitteita tuhoten laiminlyönteineen ihmisiä ja perheitä .
   Terv. heitteille jätetty uhri / potilas perheineen .

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän