Koti Kolumni Onnellisuus­operaattorille töitä

  Onnellisuus­operaattorille töitä

  0

  Kesä alkoi Kangasalan Pirtiltä paahteisena ja toiveikkaana. Kun uudet ylioppilaat olivat kävelleet eturiviin, puheenpitäjät nousivat parvekkeelle.

  Mitä mietti uusi ylioppilas Saara Silakoski? Kesä on hänelle yhtä kuin vapaus. Siitä kannattaa nauttia, vaikkei tietäisikään tulevasta.

  Entä kunniaylioppilas Minna Palmroth? Hän ei vain miettinyt, vaan painokkaasti kehotti: älkää kuunnelko neuvoja, luottakaa itseenne ja tehkää omat valintanne. Neuvojat puhuvat aina omasta näkökulmastaan, mutta tilanteet, joihin te joudutte tulevaisuudessa, ovat uusia.

  Oma nuoruus muistui mieleen. Haaveilin taideteollisesta korkeakoulusta 47 vuotta sitten. Vanhempani toivoivat minusta lääkäriä. Ammatinvalinnanohjaaja puolestaan neuvoi, että hanki, tyttö, porvarillinen ammatti. Taiteilla ehdit aina siinä ohessa. Kuuntelin häntä.

  Pääsin opiskelemaan Helsinkiin kansantaloustiedettä ja Tampereelle tiedotusoppia. Valitsin Tampereen, koska sieltä oli helpompi löytää asunto ja toimittajan työ oli mielestäni taiteen ja porvarillisen ammatin välissä.

  Neuvoja antanut ammatinvalinnanohjaaja oli muuten opiskeluaikanani ylennyt pomoksi ja otti minut Ouluun ammatinvalinnanohjaajaksi, mikä oli ensimmäinen vakinainen työpaikkani. Läksin sinne uuden aviomieheni kanssa, jonka kohtalokkaan katseen olin kohdannut julkishallinnon seminaarissa Tampereen yliopistossa.

  Olen toki hankkinut useammankin koulutuksen työelämävuosikymmenten aikana, mutta nyt vasta todellista myllerrystä odotetaan. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan tutkijoilla teettämän raportin mukaan radikaalit teknologiat ja niiden myötä syntyvät uudet ammatit vaativat tätä. Miljoona jo nyt työssä olevaakin saa lähteä koulunpenkille.

  Erityisesti muutokset koskettavat liikennettä, työtä ja työn korvausta roboteilla sekä ravintoamme, mutta myös työtä ja vapaa-aikaa, jotka sekoittuvat keskenään.

  Raportissa on mainittu 200 uutta ammattia kuten tavarankulun hiilijalanjäljen laskija, sijaismatkustaja, mainekauppias, peukutusmanageri, kohinanpoistaja, superkykyvalmentaja ja onnellisuus­operaattori.

  Hengästyin lukiessani raporttia. Tutkijat kertovat itseoppimisen ihanuudesta ilman kouluja. Keskustelukumppanina on vain tekoäly, joka auttaa ja korjaa suorituksia.

  Kaipa päihin asennetaan pian implanttikin, johon saa päivittää tietoa ja osaamista. Mikrosirujahan on jo laitettu ihon alle lähinnä tunnistustarkoituksessa. Eipä tarvitse muistella sitten enää tunnuslukuja. Hiukan kyllä askarruttaa, millä ilveellä motivaatiovalmentaja saisi meidät opintielle, kun olen aina uskonut, että kukaan ulkopuolinen ei voi sitä tehdä?

  On siis päivänselvää, että jokaisen nuoren kannattaa lähteä opiskelemaan sellaista, josta on tulenpalavasti kiinnostunut. Tekoäly pitää lopusta huolen. Nuoret valmistuvat ammatteihin ja olosuhteisiin, joita ei osaa edes kuvitella, kuten Minna Palmroth totesi. Siinä saatetaan todella tarvita onnellisuus­operaattoria.

  Eikö se muuten ole neuvo, että älä kuuntele kenekään neuvoja?

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän