Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Onnillinen ja Oivallinen isä on tiiviisti läsnä poikiensa elämässä

Nyt sunnuntaina läheiset piristävät isiä ja isoisiä korteilla, lahjoilla, kakuilla ja yhteisellä ajalla. Mika Ruususelle isänpäivä merkitsee mukavaa perhejuhlaa, johon kuuluvat myös isovanhemmat.

Uutiset - 11.11.2018 kello 10.00
Kangasalan Sanomat / Marika Kaunisto
Onnillinen ja Oivallinen isä on tiiviisti läsnä poikiensa elämässä
Mika Ruususen läsnäolo näkyy Onnin ja Oivan elämässä monin tavoin. Yhteisiin hetkiin kuuluvat esimerkiksi vierailut Mobilian liikennepuistossa.

Isänpäivän perinteet ovat säilyneet Ruususen perheessä samanlaisina kuin hänen omassa lapsuudessaan.

– Lapset antavat tekemänsä lahjan, ja sitten on kakkua ja kahvitusta. Käymme isovanhempienkin luona. Meillä myös isoisät ovat juhlanaihe.

Lahjoja Onni, 10, ja Oiva, 7, askartelevat koulussa.

– Päiväkodeissa ja kouluissa isänpäivää huomioidaan yhtä paljon kuin äitienpäivää. Viime vuonna Oiva antoi parkkikiekon, jossa on kuva hänestä ajamassa autoa. Se on yhä käytössä, Ruusunen hymyilee.

Isän- ja äitienpäivän sijaan jotkut päiväkodit viettävät tänäkin vuonna läheisenpäivää, koska kaikilla ei ole toista vanhempaa ja joillain isejä tai äitejä on kaksi. Ruusunen pitää tätä hyvänä idea­na. 

Keskeisintä on, että lapsen elämässä on läsnä edes yksi luotettava aikuinen, jota juhlia.

– Sen ei välttämättä tarvitse olla isä tai äiti. Ei tarvitse edes olla kovin varakas. Pelkällä läheisyydellä pystyy kompensoimaan montaa asiaa, vaikka nyky-yhteiskunnassa ajatellaan, että parempi sosioekonominen tausta näkyisi lasten hyvinvoinnissa.

Vielä 1970-luvulla Ruususen lapsuudessa lapset touhusivat keskenään, ja isät olivat työteliäitä sekä etäisiä.

– Silloin maailma oli erilainen. Isän kanssa oli kyllä yhteisiä hetkiä jo alta kouluikäisestä. Esimerkiksi hiihto- ja pyöräilyretket jäivät mieleen.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Ruusunen itse on tiiviisti läsnä lastensa elämässä. Hän hoiti poikia jo heidän ollessaan vauvoja.

– Aikaisemmin isät nähtiin elättäjinä. Nykyään, kun isyyttä käsitellään esimerkiksi mediassa, isän roolia arvostetaan enemmän.

Useat isät ottavat silti vastuuta vasta päiväkoti-iässä.

– Yksi hyvä keino tasa-arvon parantamiseen on vanhempainvapaan jyvittäminen Ruotsin mallin mukaiseksi.

Ruotsissa käyttöön otetussa 6+6+6-mallissa molemmat vanhemmat voivat käyttää vapaista puoli vuotta ja jakaa puolivuotiskauden. Ruusunen uskoo, että jos vapaita korvamerkittäisiin isille, niin he käyttäisivät niitä enemmän.

Vanhemmuus on hänen elämänsä suurimpia iloja.

– Mitä vanhemmaksi tulee, niin kyllä lapset ovat suurin saavutus. Heidän kasvamisensa seuraaminen on kaikista antoisinta.

Yhteisiin hetkiin poikien kanssa kuuluvat esimerkiksi liikennekäyttäytymisen harjoittelu Mobilian liikennepuistossa ja tietokonepelit.

– Viime aikoina olemme pelanneet Minecraftia. Se on hyvä peli kolmiulotteisen mallinnuksen opettelemiseen, ja siinä ei ole turhanaikaista väkivaltaa.

Pojat luonnehtivat Ruususta hyväksi isäksi ja kertovat, että isän kanssa on mukava viettää aikaa.

– On kivaa, kun voimme pelata tai käydä jossain kivassa paikassa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös