Onnistumisen tunne pitää inspiraation yllä – Kuhmalahden kirjaston näyttely esittelee Pitkämäen suvun kolmen jäsenen taidetta

0
Taiteilija Henna Pitkämäki ja hänen Suomi 100 –juhlavuoden kunniaksi maalaamansa taulu.


Jorma Pitkämäki ja Paula Lyhteilä ovat sisaruksia, joiden synnyinkoti sijaitsee Pajulan kylässä. Nykyään Pitkämäki asuu Juupajoella ja Lyhteilä Orivedellä.

Jorman 29-vuotias tytär, Henna ”Punkki” Pitkämäki on löytänyt oman tyylinsä. Ensimmäisen taulunsa hän maalasi 7–8 vuotta sitten.

– Tykkään maalata fantasiaa, satumaista ja synkkää, mutta silti aiheet ovat luonnonläheisiä ja jollain tasolla realistisia.

Teosten yksityiskohdat hämmästyttävät, ja katsoja pohtii, miten esimerkiksi eläimet voi maalata niin valokuvamaisen tarkasti. Henna kertoo, että työn jälki perustuu synnynnäiseen visuaaliseen silmään ja harjoitukseen. Hän maalaa sitkeästi ja kokeilee mielellään uusia juttuja. Näin hän kehittyy ja lopulta onnistuu.

– Ihmisten kannustus ja sanat merkitsevät paljon. Oma henkilökohtainen kohokohta taidemaalarina on se, kun huomaan että hitto: tämähän onnistuu.

– Periaatteessa jokainen taulu tuntuu kohokohdalta. Oman työn jälki ja siihen tyytyväisen asiakkaan näkeminen palkitsevat.

Henna kuvailee itseään jääräpääksi, joka menee ja tekee sen mitä päättää.

– Pitää uskoa itseensä, vaikka olisi kuinka vaikeaa ollut.

Kannattaa tehdä sitä, mistä tykkää. Pitkämäki viittaa pieneen kokoonsa sanoessaan, että maasta se pienikin ponnistaa. Hän ei ole jäänyt rypemään itsesäälissä vaan uskaltaa olla oma itsensä ja kannustaa muita samaan.

– Puutteitaan voi kompensoida. Itse pyrin keskittymään juttuihin, jotka luonnistuvat. Pidän esimerkiksi näyttävistä meikeistä ja kynsien koristelusta, joten teen niitä.

Datanomiksi opiskelleen Hennan tavoitteena on taiteen tekeminen päätoimisesti. Hän maalaa kaikkea mihin maali tarttuu ja tuottaa niistä edelleen valokuvien avulla esimerkiksi magneetteja, mukeja ja postikortteja.

– Niin kauan kuin terveyttä piisaa, taide on isoimpia asioita elämässäni läheisten ohella. Yritän pitää luovuuttani yllä ja nauttia vanhanakin taiteesta.

Hennan Jorma-isä ja miesystävä Petteri Koski rakentavat Hennalle galleriaa kotipihaan. Paula Lyhteilän ja Jorma Pitkämäen kiinnostus käsillä tekemiseen ilmeni jo lapsuudessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kiinnostus käsillä tekemiseen ilmeni jo Paula Lyhteilän ja Jorma Pitkämäen lapsuudenkodissa. Molemmat ovat hyödyntäneet taitojaan monipuolisesti eri elämänvaiheissa.

– Mukuloina piirreltelimme sanomalehden syrjät täyteen.

Sisarusten isä, Veikko Pitkämäki, oli maanviljelijä ja kirjailija. Hänen veljensä puolestaan oli kuvanveistäjä. Myös Senja-äiti osasi piirtää hyvin.Paula valmistui aikoinaan kudonnan artesaaniksi, mutta työskentelee nykyään välinehuoltajana.

Monipuolinen, luova käsillä tekeminen on kulkenut mukana lapsuudesta asti. Maalaamista hän on harrastanut säännöllisesti noin 15 vuoden ajan.

Jorma toimii Juupajoella kouluisäntänä. Hän sanoo harrastaneensa veistämistä ja maalaamista koko ikänsä. Nykyään taiteen tekeminen painottuu enemmän muiden opettamiseen kuin omaan maalaamiseen. Realistisia eläinhahmoja syntyy moottorisahalla kuitenkin hyvää tahtia.

Pitkämäen sisarusten vanhemmat on haudattu Vehkajärven hautausmaalle. Haudalla on muistokivi, johon Jorma työsti isänsä muotokuvan.


Kuhmalahden kirjasto Rautajärventie 14, 2.9.-27.9. yhteisnäyttely Paula Lyhteilä, Henna Pitkämäki ja Jorma Pitkämäki
Kangasalan pääkirjaston Harjula-Sali, 20.9. kello 16 Kivien maalaamisen pikakurssi, ohjaajana Henna Pitkämäki.

Seuraa Hennaa

facebookissa: HennaPunkki´s Art

instagramissa: @hennapunkki

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.