Onnistuneen loman resepti

0

Tänä kesänä olen monen vuoden tauon jälkeen pyydystänyt kaloja onkimalla. Olin jo melkein unohtanut, miten mukavaa onkiminen on, kunnes onnekseni sukulaistytöt Wilma ja Erin saapuivat isomummulaan innostamaan isotätejään asian pariin.
Mökiltä löytyi edellisten omistajien tekemät puiset vavat, joissa osassa oli siimakin kunnossa. Uudet koukut vaihtamalla onkilaitteet olivat valmiita kalojen narraamiseen.  
Syötiksi kaivoimme matoja.

Onkiminen on yksinkertaisimmillaan helppoa: mato koukkuun ja väline veteen. Sitten seurataan kohon liikkeestä kalan syöntiä ja kun kala nappaa kiinni, nostetaan saalis vedestä ja tapetaan se.
Yleensä saamme saaliiksi salakoita, särkiä ja ahvenia, mutta viime lauantaina toisen tytön koukkuun tarttui suurehko pasuri. Sen saaminen oli iso elämys pienelle tytölle. Siitä riittää puhumista vielä pitkään.
Isomummun iäkäs Manu-kissa lienee kaikkein tyytyväisin onkimisinnostukseemme. Parhaimmillaan Manu saa varttitunti aiemmin järvestä nostettua kalaa syödäkseen ja millä tavoin: kalat perataan ja suolistetaan, paloitellaan ja tarjoillaan sille kämmeneltä pala kerrallaan.
Näin isomummun saatesanat ”tuokaa Manulle kalaa” toteutuivat, ja kaikki prosessiin osallistuvat olivat tyytyväisiä: mummu, tytöt ja Manu.

Muita tyttöjen kanssa koettuja kivoja juttuja ovat olleet luontoretket. Lapset huomaavat kaikenlaiset ötökät, eläimet ja kasvit tarkoilla silmillään paremmin kuin aikuinen.
He myös esittävät kiinnostavia kysymyksiä ja oivaltavia näkökulmia luonnonilmiöistä. Esiin tulee paljon sellaista, mitä itse ei ole huomannut koko elämänsä aikana.
Kun lapsi istuu mättäälle, poimii isoja mustikoita suuhunsa ja kutsuu muitakin iloisesti nauraen herkkuja syömään, muistaa aikuinen olla kiitollinen suomalaisen luonnon antimista ja niiden puhtaudesta.
Maaseudun puolestapuhuja on tietysti samalla hyvillään, että kaupunkilaislapsi oppii tuntemaan metsiin ja maatalouteen liittyviä asioita aidosti oman kokemuksen kautta.

Kesälomaani kuuluu yleensä yksi pyjamapäivä, jolloin kekkaloin kotona yövaatteissa koko päivän. Luen aikakausilehtiä, katselen televisiosta vanhaa kotimaista elokuvaa, syön valmisruokaa ja juon parit päiväkahvit.
Mitään erityistä tiukkaa aikataulutusta pyjamapäivään ei kuulu, vaan se on päivä, jolloin mikään ei ole pakollista ja toisaalta kaikki mieleen juolahtava on luvallista.
Lomaa on nyt jäljellä vajaat kaksi viikkoa ja pyjamapäivä on vasta tulossa.
Onnistunut loma ei ole kiinni säästä eikä vaadi tarkkoja suunnitelmia tai suuria seteleitä. Oman lomani  onnistumiseen vaikuttavat avoin mieli ja muiden raikkaat ajatukset, tekemisen ja olemisen tasapaino sekä mieleinen ympäristö.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.