Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Opi tunnistamaan lemmikin kipu

Kissa nukkuu päivät pitkät eikä huolehdi turkistaankaan – liekö tullut vanhaksi? Koiraa saa houkutella lenkille, joka päättyy istumalakkoon silmänkantaman päässä kotoa – karttaakohan se sitä tien päässä asuvaa ärhäkkää vahtikoiraa? Me ihmiset etsimme turhankin usein inhimillistä selitystä lemmikkimme muuttuneeseen käyttäytymiseen ja kummallisilta tuntuviin oikkuihin. Eläinlääkäri Pirkko Syrjäläisen mukaan normaalista poikkeava käytös saattaa viestiä kivusta. – Jos eläin esimerkiksi ontuu tai liikkuu jäykästi, se ei tee niin sairausloman toivossa, vaan jokin oikeasti vikana, toteaa Syrjäläinen Koska eläin harvoin valittaa kipujaan ääneen, pitäisi omistajan tarkkailla lemmikkiään herkin aistein huomatakseen kivusta kielivät muutokset tämän käyttäytymisessä.  Yleisiä kipuoireita lemmikeillä ovat esimerkiksi yleinen haluttomuus, väsymys ja lisääntynyt nukkuminen. – Kipu kytkee kissan ja koiran ikään kuin virransäästötilaan.

Uutiset - 9.11.2016 kello 15.40
Opi tunnistamaan lemmikin kipu
Pirkko Syrjäläisellä on laaja kokemus eri eläinlajeista. Hän toimi muun muassa Särkänniemen delfiinien omalääkärinä kahdeksan vuotta. Tällä hetkellä hänen omaan laumaansa kuuluu kaneja, poneja, kissa, koira, kanoja, akvaariokaloja ja gerbiilejä. Kotitallillaan hän hoitaa myös hevosia.

Syrjäläisen mukaan erilaiset nivel- ja hammasvaivat ovat todella yleisiä sekä koirilla että kissoilla. 
Ainakin osa niistä olisi ennaltaehkäistävissä varsin pienellä vaivalla: ylipainon välttämisellä ja päivittäisellä hampaiden harjaamisella.
Ylipainosta aiheutuu ainoastaan haittaa. 
– Tutkimusten mukaan rasva on aktiivista kudosta, joka erittää tulehdusta lisääviä välittäjäaineita ja ylläpitää jatkuvaa tulehdustilaa elimistössä. Nämä aineet vaikuttavat myös terveisiin soluihin, tähdentää Syrjäläinen.
Ylipainosta tulee helposti noidankehä. Liikakiloista aiheutuu kipua, jota torjuakseen eläin vähentää liikkumista.
Jos ruoka-annosten koko säilyy ennallaan, rakkaasta tulee pullukka ja liikkuminen maittaa entistäkin vähemmän.
– Koiran voi palkita ruuan sijasta monella muullakin tavalla, kuten leikillä tai silityksellä. Jos koira kerjää, kyse ei ole nälästä vaan lajin tuhansia vuosia sitten omaksumasta selviytymiskeinosta.
Syrjäläinen pitää kissaa vaikeasti luettavana eläimenä, sillä siinä yhdistyvät peto- ja saaliseläinten tavat. Ketterästi liikkuva saalistaja muuttuu sairastuessaan saaliiksi, joten kipujen havaitseminen saattaa olla hankalaa.

Näin kipu näkyy eläimen käytöksessä

Kissa

 • välttää kiipeilyä ja hyppimistä,
 • nukkuu paljon tai on omissa oloissaan,
 • ei huolehdi turkistaan,
 • nuolee jatkuvasti samaa kohtaa,
 • syö nopeasti tai vain toisella suupuoliskolla,
 • hengitys haisee pahalta.

Koira

 • nousee kankeasti ylös,
 • ei halua liikkua liukkaalla lattialla,
 • kieltäytyy lenkistä,
 • ei pysty hyppäämään autoon,
 • rapsuttaa, kirputtaa tai nuolee tiettyä kohtaa,
 • nukkuu paljon,
 • karttaa muiden koirien seuraa.
Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös