Opiskelu muutti harrastuksen työksi

0
Saara Kujansuun mukaan parhaita kuvattavia ovat ihmiset, jotka eivät missään nimessä halua kameran eteen. – Joskus jo kuvausten aikana kuvattava pääsee irti jännityksestään. Se on erittäin palkitsevaa.

Kun Saara Kujansuu otti lopputilin jo toisen kerran vakituisesta työsuhteesta, ensimmäinen ajatus oli, onko tässä mitään järkeä?

– Tuntui, että se on tyhmin tekemäni asia, että olen aivan ääliö, mutta enpä olekaan. Olen nyt 16 kuukautta vääntänyt tätä, enkä aio luopua siitä, mitä olen saanut, Kujansuu sanoo leveä hymy kasvoillaan.

Kujansuu oli saanut valokuvasta itselleen ammatin.

Paluu koulun penkeille vaati kuitenkin ison henkisen harppauksen. Kuusitoista kuukautta aikaisemmin kuudessa eri ammatissa työskennellyt Kujansuu oli astunut sisään Voionmaan opiston ovista.

Tavoitteena oli suorittaa valokuvaajan ammattitutkintoon valmistava koulutus työnantajalta anotun opintovapaan turvin. Opiskelu tarkoitti paitsi päivittäisen työrutiinin purkamista myös sopeutumista ympäristöön, jossa muut opiskelijat olivat vähintään 10 vuotta nuorempia.

– Olihan se kauheaa. Ensimmäisten päivien aikana en tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa. Mietin, että mihin oikein olen tullut ja kenen idea tämä oli.

 

Valokuva ei ollut aikuisopiskelijaksi ryhtyneelle Kujansuulle uusi asia. Kamera oli vetänyt puoleensa jo kokonaisen vuosikymmenen.

– Totta kai on ollut kausia, jolloin on tullut kuvattua vähemmän, mutta harrastus on kulkenut mukana jo pitkään.
Voionmaalla suhde kuvaan muuttui kuitenkin ratkaisevasti, sillä nyt ympärillä oli ihmisiä, jotka olivat valmiita puhumaan valokuvista ja kuvaamisesta tuntikausia.

Esikuvat löytyvät pääosin kotimaasta. Ensimmäisenä Kujansuu mainitsee edesmenneen lehtikuvaajalegenda Hannes Heikuran. Kaisa Rautaheimo on vaikuttanut vahvasti hänkin.

– Mutta Juha Suonpää on idolini. Hän on ottanut valokuvan haltuun niin monella eri tavalla, tutkimalla, kuvaamalla ja kirjoittamalla, että Suonpään kohdalla kyse ei ole enää ainoastaan siitä, minkälaisia kuvia hän on tehnyt.

Kujansuu kääntää puheen kuitenkin nopeasti kuvaajista kuvattaviin. Kameran toisella puolella tapahtuu nimittäin paljon sellaista, joka kiehtoo ja toisaalta myös vaatii.

– Keskityn täysin toiseen ihmiseen ja kontaktin luomiseen. Tavoitteeni on saada tämä ymmärtämään, että hän on kameran edessä itseään eikä minua varten.

 

Opintie-sarjassa esittelemme eri opintovaihtoehtoja kangasalaislähtöisten vielä opiskelevien ihmisten kautta. Otamme mielellämme vastaan vinkkejä sarjaan sopivista haastateltavista. Lähetä vinkkisi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@kangasalansanomat.fi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.