Koti Uutiset Oppilaan onnistumisen ilo palkitsee soitonopettajan

  Oppilaan onnistumisen ilo palkitsee soitonopettajan

  0
  Leenamaija Raukola on ohjannut Pikkupelimannit-ryhmiä vuodesta 1979 lähtien ja jatkaa työtä edelleen. Kuvassa myös Matilda Lindstedt.

  Soitonopettaja Leenamaija Raukola sai itsenäisyyspäivänä Pro Kangasala -mitalin. Huomion­osoitus on tunnustus hänen pitkäaikaisesta työstään viulunsoiton ja pelimannimusiikin parissa.

  Raukola toimii viulun ja alttoviulun soitonopettajana Pirkanmaan musiikkiopistossa. Hän on ohjannut Kangasalan Pikkupelimannien ryhmiä vuodesta 1979, ja hän on aikuisryhmä Balladipelimannien alkuperäisjäsen.

  Pelimannimusiikki on vienyt Raukolan esiintymään ohjaamiensa ryhmien kanssa vuosittain Kaustisen Kansanmusiikkijuhlille. Hän on myös järjestänyt kesäisin Pikkupelimannien leirejä.

  Palkinnon perustelujen mukaan Raukola on tehnyt merkittävää kasvatus- ja nuorisotyötä. Hän on opettanut vuosikymmenten mittaan satoja lapsia ja nuoria.

  Opetustyön lisäksi Raukola on kerännyt paikallista kansanmusiikkia isänsä Eero Raukolan kanssa, niin esityksiä tallentaen kuin sanoja muistiin kirjoittaenkin.

  Kangasalalaiset ovat osanneet ja osaavat edelleen arvostaa kansanmusiikkia, joka on nousevassa kurssissa myös maanlaajuisesti.

  – Kaustisella harjoitteli ja esiintyi viimeksi yli 5  000 pelimannia, mikä on ennätysmäärä. Kangasalalaisia oli mukana lähes 60, Raukola kehuu.

  Pikkupelimanni-ryhmien kokonaisvahvuus on ollut parhaimmillaan 60 soittajan tasolla. Viime vuosina mukana on ollut keskimäärin noin 40 lasta ja nuorta.

  Perinteinen pelimannimusiikki on ollut Raukolan ohjaamissa ryhmissä aina pääosassa. Nykyajan kansanmusiikin monitahoisemmat suuntaukset ovat jääneet tarkoituksella taka-alalle.

  Raukola näkee pelimannikappaleet omien aikakausiensa populäärimusiikkina. Iskelmät ovat antaneet leimansa kansanmusiikkiin viimeisimpinä vuosikymmeninä.

  – Rock-henkeäkin on jo mukana pelimannimusiikissa. Jotkut tuoreet sävellykset ovat aika kaukana perinteisimpien kappaleiden olemuksesta.

  Monimuotoisuus on Raukolalle rikkautta. Jokainen saa viedä kansanmusiikkia haluamaansa suuntaan. Toisaalta on tärkeää, että vanhakin perinne säilyy ja voi hyvin.

  – En tuo aktiivisesti kansanmusiikin uusia virtauksia mukaan ohjelmistoomme. Jos joku haluaa kokeilla jotain erilaista, kaikki on aina mahdollista ja sallittua, Raukola lupaa.

  Kynnys tulla Pikkupeliman­nien ryhmiin on matala. Kuka tahansa on tervetullut kokeilemaan musisointia.

  Raukolan mielestä kaikki ihmiset ovat omalla tavallaan musikaalisia. Tärkeintä on innostus lähteä oppimaan musiikin alueella uusia asioita.

  Joskus nuoren pelimannin kehitys voi tuntua alkuun verkkaiselta. Usein opettaja saa jossain vaiheessa yllättyä siitä, miten soitto vain alkaa sujua.

  – Kyse on myös uskaltamisesta siinä hetkessä, kun lapsi tai nuori vetää jousella viulustaan ensimmäisen äänen, Raukola sanoo.

  – Haluan pitää ryhmässä yllä sellaista ilmapiiriä, että jokainen saa uskaltaa ilman häpeän pelkoa tai huonouden tunnetta.

  Pelimanniryhmien vetäminen on Raukolalle elämäntapa ja mieluinen harrastus, vaikka kyseessä on myös leipätyö. Innostus opettamiseen ja ohjaamiseen ei ole päässyt laantumaan, päinvastoin.

  – Saan välittää eteenpäin jotain sellaista, mikä tuo toisille iloa. Onnellisuutta on se, kun lapsi tai nuori saa huomata, että ”nyt minä osaan”.

  Musiikki tarjoaa ihmiselle tavan tulkita itseään. Musiikin harrastaja oppii myös tuomaan tunteensa mukaan omaan soittamiseensa ja ilmaisuunsa.

  Raukolalle musiikki on loppumaton hyvän olon lähde.

  – Paras palkinto on nähdä lapsen silmien loiste, kun hän soittaessaan löytää onnistumisen ja kokemisen riemun.

   

  PRO KANGASALA-MITALIN SAAJAT 2000-LUVULLA

  • Heikki Mäenpää (2015)
  • Jukka Mäkelä (2012)
  • Ahti Hela (2008)
  • Aulis Aarnio (2007)
  • Eero Raukola (2005)
  • Kauko Ilonen (2003)
  • Antti Santonen (2001)

   

   

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän