Oppilaat palaavat koulutielle huomenna torstaina – rehtorit kertovat erityisjärjestelyistä

1
Huutijärven koulun rehtorin oma viidesluokka opiskelee tulevat kaksi viikkoa käsityöluokassa. Nimilappu kertoo, mille paikalle kukin asettuu.

Liikuntasali opetuskäyttöön, jaetut välituntitilat, porrastettu ruokailu ja siirtymät opettajan johdolla. Muun muassa nämä toimet otetaan käyttöön Huutijärven koulussa torstaina, kun peruskouluissa siirrytään takaisin lähiopetukseen.

Järjestelyitä on paljon, ja Huutijärvellä koulunkäyntiä rytmittävät pitkälti myös koulukuljetukset. Koulu on ollut nyt kokonaan suljettuna, lähiopetuksen oppilaat ovat käyneet koulua Kirkkoharjulla.

Huutijärven rehtori Tuire Amaral lähetti maanantaina huoltajille ohjeistuksen, miten omaan kouluun taas palataan.

– Luokilla on muun muassa omat välituntialueet, joihin oppilaat myös tulevat aamulla odottamaan, että opettaja noutaa heidät sisälle. Turvavälit pidetään ja käsihygieniasta huolehditaan, rehtori kertoo.

Toivottavasti sää on suosiollinen ulko-opetukselle.

Tuire Amaral
Huutijärven koulun rehtori

Nykyopetukseen kuuluva opiskelu aulatiloissa tai käytävillä ei nyt tule kysymykseen, eivät myöskään yhteiset kokoontumiset kuten esimerkiksi päivänavaus.

Jokainen luokka pysyy koulupäivän ajan omassa ryhmässään, opettajat eivät tapaa toisiaan, vaan kokoukset pidetään etänä. Luontoa hyödynnetään mahdollisimman paljon.

– Toivottavasti sää on suosiollinen ulko-opetukselle. Nyt on istuttu jo niin pitkään sisällä tietokoneen ääressä, Amaral sanoo.

Rehtorilla on oma opetettava luokka, ja hänestä tuntuu hyvältä kohdata oppilaat ennen kesäloman alkua.

– Myös oppilaat tuntuvat odottavat näkemistä.

Koulujen välillä on eroja poissaolohakemusten määrässä, mutta pääsääntöisesti niitä on tullut vähän ja ne ovat perusteltuja.

Poissaolohakemuksia ainakin alkuviikosta vähän

Huutijärven koulussa on oppilaita hieman vajaat 300. Poissaololupia oli maanantaiaamuun mennessä haettu jonkun verran, ei paljoa. Lupahakemuksiin on ollut hyvät perustellut syyt.

Kaupungin opetuspäällikkö Merja Lehtonen kertoo, että koulujen välillä on eroja poissaolohakemusten määrässä, mutta pääsääntöisesti niitä on tullut vähän ja ne ovat perusteltuja.

– Kouluun on turvallista mennä, kun kaikki yhdessä noudattavat annettuja ohjeita. Tämä on tärkeä ajanjakso ennen lomaa.

Tänä lukuvuonna Kuhmalahden koulun 3.–6.-luokkalaisten opinahjona on seurakunnalta vuokrattu Pentosali, jonne oppilaat nyt palaavat.

– Otamme liikuntasalin opetuskäyttöön, joten mahdumme hyvin. Aiomme myös opiskella mahdollisimman paljon ulkona, mihin meillä on hienot mahdollisuudet, rehtori Marjaana Myötyri selvittää.

Hän uskoo, että lapset ovat oppineet etäjakson aikana uusia, hyviä taitoja, mutta jälleennäkeminen on odotettu.

Rehtori huomauttaa, että oppilaita kotiin opettaessa on syntynyt hyvinkin läheisiä hetkiä, kun lapset ovat jakaneet omia arkisia asioita kotiympäristöstään.

Ylläpidämme etäisyyttä ja hyvää käsihygieniaa. Nokkahuilun soittamista ei nyt harjoitella, eikä pesäpalloa pelata.

Tuomo Myllö
Sariolan koulun rehtori

Sariolan yhtenäiskoulussa Sahalahdella niin taksikyytejä kuin lukujärjestyksiäkin on hieman porrastettu. TKL on palauttanut ajoon pari linja-autovuoroa.

– Järjestelyt ovat varsin monimutkaisia, mutta uskallan sanoa, että opetuksen suhteen olemme pystyneet tekemän ketterästi ratkaisuja, rehtori Tuomo Myllö sanoo.

Ruokailua ja välitunteja porrastetaan, aineenopettajat kulkevat yläkoulussa luokasta toiseen, ryhmät pysyvät samoina.

– Ylläpidämme etäisyyttä ja hyvää käsihygieniaa. Nokkahuilunsoittoa ei nyt harjoitella, eikä pesäpalloa pelata. Hieman eri asia on, miten lapset ja nuoret käyttäytyvät koulun porttien ulkopuolella.

– Onneksi meiltä lähdetään kotiin useaan eri kellonaikaan, Myllö toteaa.

Toisaalta rehtori uskoo, että etenkin yläkoululaiset ymmärtävät tilanteen vakavuuden, ovat valveutuneita ja noudattavat säntillisesti ohjeita.

Uskoa vahvistaa oppilaiden mallikas etäopetukseen osallistuminen.

Vain terveenä kouluun

– Ehkä tämä kaksiviikkoinen on koeponnistus syksyä varten. Miten koulua käydään elokuussa, jää nähtäväksi, Myllö pohtii.

Hän kiittää vanhempia huikeasta jaksamisesta etäopetusaikana, jolloin etenkin pienimmät oppilaat ovat tarvinneet oppimiseen perheen tukea.

Niin kodeissa kuin kouluissa kaivataan jo koulumaailman yhteisöllisyyttä.

Myllö kuitenkin korostaa, että kouluun saa tulla vain terveenä.

– Ei ole tarkoitus, että kouluun tulevat joutuvat pelkäämään tartuntaa. Jos tuntee itsensä vähänkin sairaaksi, pitää jäädä kotiin, Myllö tähdentää.

1 kommentti

  1. Kouluilla opettajat jakavat ruuan oppilaille. Ruuan annostelu on sellaista, jossa tarvitsisi olla hygieniaosaaminen osoitettuna (hygieniapassi). Kuinkahan on asian kanssa meillä Kangasalla?
    Kuinka monella opettajalla hygieniapassi on?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.