Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Oppilaat sitoivat seppeleitä sankarihaudoille

Pohjan koulun kolmos- ja nelosluokkalaiset pääsivät viime viikolla ensimmäisinä kokeilemaan hautaseppeleiden tekoa itsenäisyyspäivää varten. Koulun väki valmistaa Kuhmalahden sankarihautojen seppeleet, jotka oppilaat itse myös käyvät laskemassa haudoille.

Uutiset - 23.11.2017 kello 12.37
Juha Jäntti
Oppilaat sitoivat seppeleitä sankarihaudoille
Luokan opettaja, rehtori Marjaana Myötyri opastaa Olli Uusitaloa seppeleen rakentamisen alkuun. Samu Renvall (toinen vasemmalta) tutkailee Jussi Uusitalon tuotoksen edistymistä.

– Mistähän aloittaisimme?

Rehtori Marjaana Myötyri mietti hetken ääneen, edessään lattialla kahmalollinen kuusenhavuja. Sitten hän otti notkean oksan käteensä ja taivutti siitä ympyrän.

– Sitokaa oksan päät yhteen rautalangalla. Sitten vain lisäätte pieniä havunippuja ja pyöritätte jatkuvasti samaa rautalankakerää käyttäen ne aina kiinni seppeleen runkoon.

Oppilaat kävivät ilman suurempia ihmettelyjä työhön käsiksi. Tekijät jakaantuivat pieniin ryhmiin, joista kukin teki omaa tehtäväänsä.

Jotta seppeleiden teko sujuisi nopsasti, muutama oppilas keskittyi leikkaamaan saksilla oksista pieniä havutupsuja. Pari ryhmää aloitti heti seppeleiden rakentelun.

Jotkut oppilaat löysivät pienen mutta muhkean seppeleen mallin kuin luonnostaan. Toiset hiukan tapailivat havutupsujen asettelua ja kokonaisuuden muotoilua.

Kun tunti kallistui loppua kohti, kymmenkunta seppelettä odotti loppusilaustaan. Myötyri oli myönteisesti yllättynyt ja tyytyväinen tuloksiin.

– Tämähän meni todella hyvin. Nyt tiedämme, miten teemme asioita kahden viikon kuluttua, kun on koko koulun seppeletyöpajan aika.

Useimmat oppilaat olivat ensikertalaisia seppeleaskarteluissa. Asian uutuus ei juurikaan näkynyt tai tuntunut työskentelyssä.

– Tämä oli kivaa ja ihan helppoa, ahkeroijat kehuivat tunnin päätteeksi.

Pohjan koulun 5.–6. luokat osallistuvat itsenäisyyspäivän messuun Kuhmalahden kirkossa. Sen jälkeen oppilaat laskevat seppeleet sankarihaudoille.

Koululaisten lisäksi muutkin pääsevät halutessaan oppimaan seppeleen tekoa. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita seppeletalkoisiin Kuhmalahden kirjastoon maanantaina 27.11. alkaen kello 18.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös