Oppilasagentit tutustuttavat digimaailmaan

0
Luka Kääriäinen (kesk.) esitteli tottuneesti tabletin ominaisuuksia Heikki Pussiselle (vas.) ja Eero Tanhuanpäälle.

Kangasalan palvelukeskus Maijalassa käy kuhina. Pikkolan koulun oppilasagentit ovat soluttautuneet Maijalan asukkien joukkoon esittelemään tablettitietokoneita ja niiden ominaisuuksia.
Nopeasti selviää, että mahdollisuuksia on monia. Esimerkiksi Kauniiden ja rohkeiden katseleminen onnistuu tabletilla, oppilaat vakuuttavat.
– Se ei riitä, että ottaa laitteen kainaloon ja alkaa näpytellä. Kyllä tässä on hyvä olla joku nuorempi opettamassa, toteaa Maijalan asukas Heikki Pussinen.
Vierailu on osa Pikkolan koulun vapaaehtoistyön kerhon toimintaa. Kerhon vetäjä, Pikkolan opettaja Milla Ojala kertoo, että tapaamiskerta on oppilaiden ja Maijalan asukkaiden kolmas.
– Aiemmilla kerroilla olemme pelanneet lautapelejä ja laulaneet yhdessä. Aloite laitteiden käyttöopastukseen tuli Maijalan asukkailta, joten pyysimme paikalle koulun oppilasagentteja, Ojala selittää.
Oppilasagentit ovat tietotekniikasta innostuneita oppilaita, jotka vapaaehtoisesti neuvovat koulun henkilökuntaa ja muita oppilaita tietotekniikan käytössä.
Nuoret ovat asialleen omistautuneita.
– Olen rakentanut tietokoneen netistä tilaamistani osista isän ja kaverin kanssa. Internetin videoista ja kavereilta oppii, miten koneita rakennetaan, kertoo oppilasagentti Luka Kääriäinen.
Maijalan palvelukeskuksen ohjaaja Sarianne Roihu toteaa, etteivät digilaitteet ole maijalalaisille aivan uusi asia. Asukkaat kuitenkin käyttävät niitä omatoimisesti harvakseltaan.
– Meillä on asiakastietokone, jolla pelataan lähinnä pasianssia. Ohjaajan kanssa olemme esimerkiksi pitäneet levyraatia Youtubesta soitetuilla kappaleilla videotykin avustuksella, Roihu kertoo.
Oppilasagenttien avustuksella asukkaat oppivat tablettien kameran käyttöä. Muutaman selfie-kuvan jälkeen siirrytään tekemään lyhytelokuvia iMovie-sovelluksella. Erään elokuvan nimeksi tulee asukkaiden toiveesta Kesäpäivä Kangasalla.
Pikkolan koulun oppilaat Otto Toivonen ja Mikko Suomalainen näyttävät, miten tabletin avulla ohjattava Sphero-pallo toimii. Karttasovelluksen avulla ehditään katsella kotiseutua yläilmoista.
– Ainakin tablettien ominaisuudet tulevat näin vähän tutummiksi, kommentoi Maijalan Eero Tanhuanpää.
Hän jää pohtimaan älypuhelinten ja tablettien eroja. Laitteet ovat kokoerosta huolimatta yllättävän samankaltaisia.
Pikkolan koululaisten vierailun lopuksi Tanhuanpää osoittaa toimittajan älypuhelinta ja esittää kysymyksen.
– Rakensin 30 vuotta urkuja Kangasalan urkutehtaalla. Tietääkö laitteesi, missä ovat Suomen suurimmat urut?
Nopea googletus vie Wikipediaan, jonka mukaan maan suurimmat urut ovat Lapuan tuomiokirkossa. Aikaa tiedon etsimiseen menee puoli minuuttia.
– Entä tiedätkö kertoa, kuinka monta urkupilliä Lapuan uruissa on?
Sama Wikipedia-sivu kertoo, että pillejä on 6 667. Urut ovat soineet vuodesta 1938 lähtien, ja ne ovat lähtöisin Kangasalan urkutehtaalta.
Tanhuanpää näyttää vakuuttuneen.    
– Voisin kuvitella käyttäväni tällaista laitetta jatkossakin. Siitä saisi paljon tietoa urheilusta ja politiikasta, jotka ovat vahvuusalueitani.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.