Orava on kiva kaveri puussa, mutta ei niin kiva vuokralaisena

0
Pesänrakennus näyttää olevan hyvässä vaudissa. Mistä lie talosta mahtavat olla villat. Kuva: Juha Jouhki

Oravaa on kiva katsella metsässä ja sen touhuja seuraa mielellään omakotitalon tai mökin ikkunasta. Mutta kun metsän eläin tulee liiaksi ihmisen reviirille, ihanuus katoaa.

Orava on hanakka hakemaan pesäpaikkaa lähellä metsää olevan talon kattorakenteista. Vuokralaiseksi asettuessaan se muuttuukin kivasta kävynnakertajasta jyrsijäksi, joka saattaa vaurioittaa omaisuutta. Rapisevat juoksuäänet katossa eivät myöskään ylennä aamuyöllä mieltä.

Miten pesimisen voi estää?

– Ei ihan helppo kysymys, vastaa Rentokil Tuholaistorjunnan tarkastaja Arsi Ahopelto.

– Yksinkertainen vastaus on, että rakenteisiin johtavat kulkureitit pitää tukkia; verkottaa tai jos mahdollista, laudoittaa.

Orava on mestarikiipeilijä, se nousee ketterästi talon seinää pitkin tai hyödyntää rakennuksen lähellä olevia puita.

Aukkoja voi tukkia vain estomielessä, ei silloin, kun orava ja poikaset jo ovat sisällä. Poikueita syntyy kevään ja syksyn välilä yleensä kaksi.

Orava paitsi irrottelee villoja, saattaa hyvinkin jyrsiä rakenteita. Rapina häiritsee ja hajuhaittoja voi ilmaantua.

Ahopelto muistuttaa, että orava on suurimman osan vuodesta rauhoitettu. Muunakaan aikana sitä ei saa hävittää omin luvin ilman metsästyskorttia.

Ongelmat syntyvät rauhoitusaikana

Niin orava- kuin näätäongelmatkin ajoittuvat nimenomaan kevääseen eli rauhoitusaikaan, tietää riistapäällikkö Jani Körhämö. Kun eläin on jo pesiytynyt, tilanne on hankala.

– Korostan ennakointia eli pääsyreittien tukkimista ajoissa verkottamalla. Omakotiasuja tai mökkiläinen ei ehkä tule ajatelleeksi koko asiaa ennen kuin on myöhäistä. Siksi rakenteiden tiiviys kannattaa tarkistaa ja varmistaa ennen pesintää, Suomen Riistakeskuksen Pohjois-Hämeen riistapäällikkö Körhämö sanoo.

Orava livahtaa sisään pienestäkin raosta ja se, samoin kuin näätä on taitava jyrsimään itselleen isompaa aukkoa.

Tyypillinen tilanne on, että talven jäljiltä mökille palaava asukas havaitsee eläimen pesiytymisen rakennukseen.

– Ensivaiheessa voi kokeilla häätää eläintä äänen avulla, esimerkiksi kolistelemalla tai soittamalla radiota. Takeita onnistumisesta ei ole, mutta alkuvaiheessa sellainen saattaa tepsiä, Körhämö neuvoo.

Jos eläimellä on jo poikaset, se ei hevillä lähde.

Näätä saattaa aiheuttaa asumukselle mittaviakin vahinkoja, jotka vaativat suuria korjauksia. Näätä aiheuttaa hajuhaittoja, ja se kantaa pesäänsä raatoja.

Jos on odotettavissa, että vahingot ovat mittavia, eläimen pyyntiin voi hakea poikkeuslupaa Riistakeskuksesta.

– Lupaan liittyy tiettyjä reunaehtoja, eikä pelkkä lupa tietenkään poista ongelmaa. Pesimään asettunutta eläintä ei ole yksinkertaista häätää, näätäkään ei mene helposti loukkuun.

Pihapiirien puut houkuttavat

Miksi oravalle ei enää riitä metsä, vaan se hakeutuu pihapiireihin?

– Oravan käyttäytymiseen on monia syitä, kertoo Kangasalan luonto -yhdistyksen puheenjohtaja Markku Välimaa.

– Orava on tullut pysyvästi ihmisen lähelle. Metsien muuttuminen puupelloiksi ei suosi oravaa, koska pesän rakentaminen on vaikeutunut ja ravintopuusto yksipuolistuu paikallisesti. Asumuksien lähellä suositaan monen sortin puustoa, ja tämä on oravan mieleen.

Markku välimaa

Välimaa huomauttaa, että talostaan saa kyllä oravatiiviin käyttämällä verkkoa tai muuta estettä kulkureitillä.

– Metsähiiri on paljon hankalampi tapaus, koska se tunkee joka paikkaan rikkoen ja sotkien. Orava on siistimpi, mutta pitkäaikaisena vuokralaisena myös hygieniahaitta, hän sanoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.