Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: ”Kuinka lapsemme voivat oppia, ettei kiusaamista voida hyväksyä missään muodossa, jos aikuiset ihmiset tekevät sitä itsekin somemaailmassa?”

Tässä lehdessä puhumme jälleen tutusta ja tärkeästä aiheesta; koulukiusaamisesta ja siihen puuttumisesta. Aihe ei voi olla esillä liikaa, ja näin syksyllä lukuvuoden alussa sen keskusteluun nostaminen on erityisen ajankohtaista.

Koulukiusaaminen on asia, joka koskettaa suoraan tai epäsuorasti lähes jokaista meistä ennemmin tai myöhemmin.

Vielä nykyäänkin koulukiusaamisen merkitystä saatetaan keskusteluissa vähätellä, vaikka sen kauaskantoisista vaikutuksista tiedetään. Aikuisten tapa vähätellä ilmiötä on haitallinen ja se antaa lapsille väärän kuvan.

Meidän aikuisten on syytä ymmärtää se, että kiusaaminen on nykyään huomattavan monimuotoista. Iso osa siitä tapahtuu koulumaailman ulkopuolella sosiaalisessa mediassa ja viestivälineissä. Siitä huolimatta asiaan puuttuminen on meidän kaikkien vastuulla.

Tietyissä tapauksissa kyse on rikoksesta, jolloin on tehtävä rikosilmoitus poliisille. Mahdollisia rikosnimikkeitä on esimerkiksi pahoinpitely, kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen tai vaikkapa laiton uhkaus.

Me aikuiset tekisimme hyvin nopeasti ilmoituksen meihin kohdistuneista rikoksista. Samoin meidän täytyy pitää huolta siitä, että sellainen tehdään lapsiimme kohdistuneista.

Omille lapsille ja nuorille on syytä tähdentää, että kaikki digitaalisessa muodossa tapahtuva kiusaaminen on tärkeää säilyttää. Silloinkin, kun se tuntuisi nololta.

Kiusaamisen tallentaminen on erityisen tärkeää juuri silloin, jos asiasta täytyy tehdä rikosilmoitus.

Meidän aikuisten on pysyttävä kärryillä nuortemme elämässä jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Vastuu on meillä kaikilla.

Opettajat täytyy kouluttaa puuttumaan kiusaamiseen, ilmenee se sitten koulumaailmassa tai sosiaalisessa mediassa. Koulut tarvitsevat selkeät toimintamallit erilaisiin tilanteisiin, ja niitä on kaikkien noudatettava.

Työyhteisön tuki, yhdessä tehdyt tiukat linjaukset ja toimintatavat sekä napakka nopea puuttuminen ovat ainoa mahdollinen tapa toimia jokaisessa kiusaamistapauksessa.

Vanhempien täytyy pysyä mukana lasten arjessa, mutta myös osoittaa esimerkkiä. Erilaisia sosiaalisen medioiden keskusteluja seuraavat voivat helposti ymmärtää, mistä lapsemme oppivat epäkunnioittavan käyttäytymisen.

Kuinka lapsemme voivat oppia, ettei kiusaamista voida hyväksyä missään muodossa, jos aikuiset ihmiset tekevät sitä itsekin somemaailmassa?

Kirjoittaja on Kangasalan Sanomien päätoimittaja.

KategoriaPääkirjoitus